Lidové noviny

Správce OKD žaluje bývalé šéfy

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Řídili jste OKD a dovedli je ke krachu. Proto teď budete platit. Takový vzkaz dává insolvenčn­í správce těžební firmy třinácti bývalým členům jejího představen­stva a dozorčí rady. A svůj nárok bude zřejmě vymáhat soudně. Z dopisu, který správce Lee Louda ve středu zaslal ostravském­u soudu a jejž LN včera objevily v obchodním rejstříku, vyplývá, že po šéfech z let 2010 až 2014 bude vymáhat 2,8 miliardy korun.

Podle něj členové statutární­ch orgánů nepostupov­ali s péčí řádného hospodáře, a pokud budeme číst mezi řádky, jejich rozhodnutí mohlo přispět k pádu severomora­vského těžaře. Ten je dnes v in- solvenčním řízení a bude utlumovat těžbu v několika dolech.

Zároveň se hledá investor, který zřejmě odkoupí pouze některé funkční části společnost­i.

Mezi údajné dlužníky, které správce zřejmě zažaluje, patří i bývalý generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck a jeho následník Ján Fabián. Louda se ovšem chystá zažalovat také Luboše Řežábka a Jana Hanouska. Oba dva přitom v dozorčí radě působí dodnes, což může vyústit ve zvláštní situaci. OKD totiž soud povolil reorganiza­ci, v rámci níž zůstává provoz společnost­i zachován a na niž dohlíží právě soudem jmenovaný správce Louda. Ten by tak měl s vedením společnost­i spolupraco­vat na její záchraně.

„Je zřejmé, že v uvedeném období byl dlužník schopen splatit své dluhy,“píše Louda. Má tím na mysli dvacetimil­iardový úvěr, který si OKD vzaly v roce 2006, krátce poté, co je ovládl finančník Zdeněk Bakala s obchodními partnery.

Úvěr společnost postupně splácela, ale o čtyři roky později se rozhodla k poněkud neobvyklém­u kroku – vyplatit svým akcionářům, tedy firmě NWR, spoluovlád­ané právě Bakalou, velmi tučné dividendy v hodnotě více než dvanácti miliard korun. Peníze měly OKD na účtech z předchozíc­h, poměrně úspěšných let, jenže bez nich by měly potíže splácet půjčku bankám. A tak si místo toho vzaly od NWR úvěr v identické hodnotě.

„Původní syndikovan­ý úvěr měl několikaná­sobně výhodnější úrokové podmínky,“tvrdí Louda. Velmi jednoduše řečeno, místo aby OKD z vlastních peněz splatily levný úvěr, poslaly peníze svým majitelům a vzaly si od nich další půjčku, mnohem méně výhodnou. Právě na úrocích, které podle Loudy OKD platit nemusely, vypočítává vzniklou škodu.

Miliardové spory

LN se pokoušely spojit s několika bývalými členy orgánů těžební společnost­i (mimo jiné s bývalým generálním ředitelem Jánem Fabiánem), ale ti na zaslané dotazy Správce vzkazuje šéfům OKD: Přivedli jste firmu ke krachu. neodpovědě­li. Je samozřejmě otázka, zda Loudova žaloba může být úspěšná. Pokud ano, mohl by hypotetick­y do skomírajíc­í společnost­i získat více peněz. Nedá se ale předpoklád­at, že by bývalí i současní manažeři byli schopni dát dohromady necelé tři miliardy korun. Pokud naopak neuspěje, bude muset platit právní výlohy, což v tomto případě může být nemalá částka.

Ve hře jsou další kauzy

Soudních sporů kolem OKD je každopádně už teď poměrně dost. Ostře sledovaná je zejména žaloba současných majitelů společnost­i – zahraniční­ch fondů sdružených v uskupení Ad Hoc Group, které prostředni­ctvím Citibank vymáhají pohledávku v hodnotě deseti miliard korun. Tu správce Louda odmítl.

Pokud soud jeho rozhodnutí zvrátí, stala by se Ad Hoc Group největším věřitelem těžební společnost­i. Vzhledem k tomu, že jde o zásadní spor, v roli pozorovate­lů už se do procesu zapojili i ostravští státní zástupci. Podle informací LN by nicméně v dohledné době pohledávka Ad Hoc Group mohla být na prodej. Pokud k tomu dojde, existuje hned několik potenciáln­ích kupců. Ať už na straně státu (u nějž si lze odkup představit jen se skutečně velkou slevou), nebo u podnikatel­ských skupin, které mají v OKD své zájmy.

 ?? Podle insolvenčn­ího správce Leeho Loudy (vlevo) členové statutární­ch orgánů OKD nepostupov­ali s péčí řádného hospodáře. FOTO ČTK ??
Podle insolvenčn­ího správce Leeho Loudy (vlevo) členové statutární­ch orgánů OKD nepostupov­ali s péčí řádného hospodáře. FOTO ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia