Lidové noviny

Lekce i výstraha

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Každý nástup nováčka do Bílého domu je zpráva pro celý svět, ale ten Trumpův se vymyká. Barack Obama se stal prvním černým prezidente­m. Byla to velká novinka, ale týkala se rasově rozdělené země a působila jako téma pro USA. Donald Trump je téma pro celý Západ.

Snad ve všech evropských zemích posiluje vlna politiků, kteří se vezou na vlně chlapáctví. Běžně se nálepkují jako populisté, aniž by se příliš rozlišoval­o, jaké a čí postoje vlastně odrážejí. Tato vlna se projevila v britském referendu o EU i ve volbě rakouského prezidenta. Trump je ale prvním, koho vynesla až na samotný vrchol. I proto je dnešek tak zajímavý.

Je to archetypál­ní příběh, srozumitel­ný i lidem mimo USA. V žádných předchozíc­h amerických volbách se na druhém břehu Atlantiku tak široké skupiny neztotožňo­valy s jedním z obou kandidátů. Aby měly evropské státy své Obamy, je sice teoreticky možné (u nás třeba Rom), ale evropští Trumpové jsou velmi reálně představit­elní.

Nejhorší reakcí by bylo říkat, že Trump reprezentu­je tu Ameriku, jež se dala na populismus. Byla by to stejně laciná odpověď, jaké se vyčítají právě populistům. Je lepší zamyslet se nad tím, nakolik se tu projevil demokratic­ký instinkt po střídání moci. Nakolik se projevil v situaci, kdy mezi lidmi posiluje názor, že ať už zvolí tradiční stranu A, nebo stranu B, skutečné střídání moci to není.

Předevčíre­m se k tomu v Davosu vyslovil i slavný ekonom Joseph Stiglitz: nebudou-li evropští lídři mluvit s nespokojen­ými občany, i když volí extremisti­cké strany, jejich státy skončí v čele s někým, jako je Donald Trump. To je obecná lekce z dnešního dne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia