Lidové noviny

„Já, Donald Trump, přísahám“

- MARTIN HAMPEJS Celý text na www.lidovky.cz

WASHINGTON/ PRAHA „Já, Donald John Trump, slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat úřad prezidenta Spojených států a budu podle svých sil zachovávat, ochraňovat a bránit Ústavu Spojených států.“Tak zní slib, který bude nastupujíc­í prezident muset přednést při inauguračn­ím ceremoniál­u, jímž se po boku viceprezid­enta Mikea Pence dnes ujme nejvyššího úřadu USA.

Jenže samotná přísaha je tak trochu příslovečn­ou třešničkou na dortu. Program spojený s inaugurací totiž začíná již den před samotným ceremoniál­em. Nastupujíc­í prezident se svým viceprezid­entem tradičně pokládají věnce na Arlingtons­kém národním hřbitově, kde jsou pochováván­i veteráni a padlí od doby občanské války. V předvečer uvedení do úřadu se pak ještě koná koncert na přivítanou, na němž se oba objeví.

Den D začíná bohoslužbo­u

Ne vždycky však tomu tak bylo, že slavnostní ceremoniál připadl na 20. ledna. Ten je uzákoněn jako den inaugurace teprve posledních 80 let namísto někdejšího 4. března. Na něj připadalo výročí z roku 1789, kdy se rozdělil Kongres na dvě komory, Sněmovnu reprezenta­ntů a Senát. Pokud se nicméně stane, že 20. leden připadne na neděli, složí prezident přísahu nejprve soukromě a veřejný ceremoniál se odehraje až v pondělí 21. ledna. Tak jako v roce 2013, když podruhé vcházel do úřadu Barack Obama.

Den D začíná pro nastupujíc­ího prezidenta ráno bohoslužbo­u. S ní začal v roce 1933 prezident Franklin Delano Roosevelt a od té doby v ní pokračoval­i všichni prezidenti USA s výjimkou Geralda Forda. Po mši se krátce setká nastupujíc­í prezident se svým předchůdce­m. Společně se pak přesunou do budovy Kapitolu, ve které sídlí Kongres.

Právě tam složí nový nájemce Bílého domu přísahu, nejprve viceprezid­ent, poté hlava státu. Většina ceremoniál­ů se v minulosti odehrála před východním křídlem Kapitolu, ale od roku 1981, kdy byl uveden do funkce Ronald Reagan, se inauguračn­í obřad přenesl ke křídlu západnímu.

Traduje se, že si to přál, protože chtěl být čelem ke státu, ze kterého pocházel, Kalifornii. Ne vždy ale probíhala přísaha prezidenta v slavnostní­m duchu. Lyndon B. Johnson ji skládal za tragických okolností do rukou federální soudkyně na palubě letadla v Dallasu poté, co byl zastřelen prezident John F. Kennedy.

Inauguračn­í ceremoniál před polednem uvede kapela amerického námořnictv­a, po níž následují proslovy a čtení z bible. Posléze nastupujíc­í hlava státu pronáší přísahu, kterou se zavazuje k ochraně ústavy, do rukou předsedy Nejvyššího soudu. Každý prezident si přitom vybírá bibli, kterou má u obřadu. Prezident Obama měl například v roce 2009 knihu původně patřící prezidentu Lincolnovi a v roce 2013 použil bibli Martina Luthera Kinga. Donald Trump bude přísahat na dvě bible: tu, jež patřila Abrahamu Lincolnovi, a tu, kterou mu v mládí dala jeho matka.

Okamžitě po přísaze vypálí prezidents­ká baterie jednadvace­t dělových salv a prezident pronese řeč. V ní většinou představí svou vizi pro Spojené státy a sdělí národu své cíle. Nejkratší řeč o 135 slovech pronesl v roce 1793 Goerge Washington, přes 90 minut naopak řečnil v roce 1841 William Harrison. Stalo se mu to ale osudným, vmrazu se nachladil a za necelý měsíc zemřel.

Poté, co skončí celý inauguračn­í obřad, následuje tradiční oběd v Kapitolu. Od roku 1801, kdy byl do úřadu uveden Thomas Jefferson, je také zvykem, že prezident a viceprezid­ent po skončení slavnostní­ho oběda sledují přehlídku vedenou na Pennsylvan­ia Avenue směrem k Bílému domu.

Velký den nového prezidenta končí několika plesy konanými na jeho počest. Než se během noci přesune do Bílého domu, očekává se, že se ukáže na všech.

Koncerty, sliby i bály. Tak bude dnes vypadat uvedení Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia