Lidové noviny

Odbytá média budou vyšilovat

-

WASHINGTON/PRAHA Do Bílého domu to Donald Trump dotáhl navzdory tomu, že velká a vlivná americká média mu to příliš neulehčova­la. Co víc, některá mu přímo házela klacky pod nohy, když více či méně nepokrytě fandila jeho rivalce Hillary Clintonové.

Nejen v boji proti němu, ale i jejímu stranickém­u soupeři Berniemu Sandersovi. Jako když moderátork­a stanice CNN Donna Brazileová poslala bývalé ministryni některé otázky předem, jak ukázal masivní únik e-mailů z vedení demokratic­ké strany loni v létě.

Jenže teď se karta obrátila a nastupujíc­í prezident si vůči médiím nebere servítky. Minulý týden na tiskové konferenci odmítl Trump odpovědět na otázku reportéra CNN a v noci na včerejšek oznámil, že si jeho tým chce vybírat, kteří novináři se dostanou na oficiální tiskové konference Bílého domu. Stávající sál, kde se setkání s novináři konají, totiž disponuje jen necelou padesátkou míst, která ani zdaleka nestačí pokrýt zájem dopisovate­lů z Bílého domu.

Nebývalý krok

„Je tu tolik lidí, kteří se tam chtějí dostat, takže si prostě budememuse­t vybírat lidi. Jsem si jistý, že ten zbytek z toho bude vyšilovat,“prohlásil Trump pro ideově spřízněný kanál Fox News.

Ze strany prezidents­ké kanceláře jde přitom o nebývalý krok, neboť zasedací pořádek určuje tradičně Sdružení zpravodajů Bílého domu. Ještě o víkendu budoucí šéf prezidents­ké kanceláře Reince Priebus pro stanici ABC hovořil o možném přesunu tisko- vek ze sálu jen kousek od Oválné pracovny do jiné z místností. Sdružení to ale odmítlo.

„Tisk kvůli tomu začal šílet, takže jsem řekl, že se nebude stěhovat. Někteří lidé se ale prostě dovnitř nedostanou,“prohlásil Trump. „Brzy budou o větší místnost škemrat, to uvidíte,“dodal pro stanici Fox News, již dle nedávného průzkumu Pew Research považuje za svůj primární informační zdroj na 40 procent Trumpových voličů.

Nový prezident také avizoval, že dál hodlá aktivně působit především na sociální síti Twitter, kde ho sleduje bezmála 20,5 milionu lidí. „Podívejte se, nemám tweetování rád. Mám lepší věci na práci. Jsou tu ale velmi nepoctivá média a je to jediný způsob, jak reagovat,“namítal. mia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia