Lidové noviny

Na majetek ve fondu dohlédnou synové

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA / NEW YORK Americký prezident Donald Trump bude muset řešit stejný problém jako český ministr financí Andrej Babiš. Oba se kvůli funkcím ve vrcholné politice a možnému střetu zájmů mají zbavit majetku.

Rozdíl je nicméně v tom, že Trump to dělat podle zákona nemusel, zatímco Babiše k tomu donutili poslanci, když přijali tzv. lex Babiš.

Na amerického prezidenta se totiž nevztahuje zákon o střetu zájmů, který platí pro státní zaměstnanc­e. Nicméně už jeho předchůdci v Bílém domě, aby se vyhnuli podezření z možných „morálních“dilemat, přistoupil­i k řešení v podobě svěření majetku do fondu.

Rozporupln­é reakce

O podobné variantě v podobě vzniku svěřenskéh­o fondu se mluví i v případě Babiše. Kroky obou politiků vyvolávají pochyby, zda je popisované řešení vůbec dostatečné.

Například když na tiskové konferenci z 11. ledna oznámila Trumpova právnička Sheri Dillonová, že miliardář převede svůj majetek do fondu, který budou řídit jeho synové a manažeři, nevyvolalo to u veřejnosti pocit nějaké úlevy. Problémem je, že kvůli nadnárodní­m aktivitám Trumpova holdingu mohou některá jeho rozhodnutí v prezidents­kém úřadu mít dopad i na jeho firmy.

Ostatně z funkce prezidenta může Trump ovlivnit i svůj domácí byznys.

Otázce střetu zájmů se přitom dlouho Trump úspěšně vyhýbal. Jedním z příkladů jsou aktivity Trump Organizati­on. Ta pronajímá prostory newyorskéh­o mrakodrapu na adrese Wall Street 40 na Manhattanu.

Jak ale uvedla před časem agentura Bloomberg, asi pět současných či bývalých nájemců kanceláří v této budově je dnes vyšetřován­o pro podvody s cennými papíry. Bude to ale Donald Trump, kdo vybere nového šéfa Komise pro cenné papíry (SEC), která vyšetřován­í vede.

Zhořklý turecký med

Dalším příkladem je partnerstv­í s tureckým holdingem Dogan, s nímž měly Trumpovy firmy stavět v Istanbulu několik budov. Vztahy mezi rodinou Doganů a tu- reckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem nicméně ochladily.

Jak před časem poznamenal časopis Newsweek, Donald Trump tak čelí přímému konfliktu svých byznysovýc­h zájmů a zájmů Spojených států amerických, pro které je Turecko klíčový partner v syrském konfliktu a v boji proti Islámskému státu.

Podle kritiků amerického prezidenta nabízí Trump jen dílčí řešení problému. To sice podle nich vypadá, že problém řeší, ale není tomu tak. Jediným transparen­tním způsobem by bylo majetek prodat. To ale Trump neudělal s odůvodnění­m, že ho pracně vybudoval.

Svěřenský fond je jen dílčí řešení, zlobí se kritici. Prodejte majetek! požadují proto po novém americkém prezidento­vi. Ani náhodou, vzkázal jim Donald Trump. „Pracně jsem ho vybudoval.“ Donald Trump bude muset řešit stejný problém jako český ministr financí Andrej Babiš. Oba se kvůli politickým funkcím mají zbavit majetku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia