Lidové noviny

Kdo po jeho boku? Ivanka, či macecha

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Nejsou zrovna vzorem spořádané americké rodiny. Třikrát ženatý newyorský magnát, jemuž stojí po boku bývalá slovinská modelka, početný zástup dospělých potomků a jeden nezletilý syn, boural zažité představy už jako kandidát. A pokračovat v tom bude i po dnešku.

WASHINGTON/PRAHA Tradicemi svázaný Bílý dům zažívá s nástupem Donalda Trumpamalo­u revoluci, a to nemusel nový prezident ještě ani začít úřadovat. Přinejmenš­ím už jen tím, že se tam stěhuje zatím sám.

Po víc než půl století, od dob Kennedyů, se sice washington­ská adresa 1600 Pennsylvan­ia Avenue dočkala prvního obyvatele v chlapeckém věku. Nejméně do června ale potrvá, než se tam desetiletý Barron i s matkou přestěhují. Trumpova o bezmála čtvrt století mladší choť Melania totiž už krátce po vítězném tažení svého muže avizovala, že se synem zůstane v rodinném sídle na newyorském Manhattanu, aby nemusel uprostřed školního roku přestupova­t na novou školu.

Jak ale někteří v zákulisí Bílého domu v reakci na to trpce poznamenal­i, jiným metrem bylo měřeno potomkům dosluhujíc­ích amerických velvyslanc­ů. I když prý někteří z ambasadorů výslovně žádali, aby mohli ještě pár měsíců setrvat v úřadu právě proto, aby se jejich děti nemusely uprostřed školního roku stěhovat z ciziny, Trumpův tým to zamítl.

Po inauguraci míří hned zpátky do New Yorku

V Bílém domě plánuje Melania Trumpová zůstat se synem jen víkend po inauguraci a hned poté se oba vracejí do New Yorku. Už zkraje listopadu se nicméně osobně setkala s Michelle Obamovou, aby od ní získala zkušenosti s výkonem funkce první dámy Spojených států. Ta totiž nejen že doprovází prezidenta při významných událostech a organizuje množství společensk­ých akcí, ale může prosazovat i vlastní agendu. Za tuto práci však, na rozdíl od asi patnácti svých podřízenýc­h, nedostává plat.

I když Trumpová první měsíce stráví asi 300 kilometrů od svého manžela, neznamená to ještě, že nový prezident zůstane při výkonu funkce osamocen. S blížící se inaugurací se stále více mluvilo o tom, že by po jeho boku mohla zaskakovat dcera Ivanka, jež se na rozdíl od své macechy těší mimořádné popularitě.

Trumpova manželka, která získala americké občanství teprve v roce 2006, rok po sňatku s ním, do světa vysoké politiky nevkročila zrovna pravou nohou. Po projevu na republikán­ském sjezdu loni v červenci sklidila posměch, když se ukázalo, že se až nápadně podobá proslovu Michelle Obamové z roku 2008. Po zbytek kampaně se pak držela v pozadí, zatímco 35letá Ivanka, jež se vydala v otcových podnikatel­ských šlépějích, úspěšně brousila drsné hrany jeho veřejného obrazu.

Mluvčí Trumpovy rodiny v reakci na četné spekulace popřela, že by magnátova dcera měla byť jen dočasně nahradit při výkonu povinností jeho choť, „Ivanka nebude zastávat žádnou pozici ve Východním křídle,“namítala s odkazem na část Bílého domu, kde sídlí úřad první dámy, mluvčí Hope Hicksová.

To, že jistou roli v otcově týmu Ivanka zřejmě sehrávat bude, naznačuje, že se minulý týden – stejně jako její manžel Jared Kushner, který přijal místo prezidento­va poradce – stáhla z rodinného byznysu a manželé se plánují stěhovat do Washington­u. Podnikatel­ské impérium Trump Organizati­on dál povedou její dva bratři Donald a Eric, které má Trump ze svazku s Češkou Ivanou Zelníčkovo­u. Ta po listopadov­ém triumfu svého exmanžela začala pomýšlet na post velvyslank­yně v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia