Lidové noviny

Svět vyhlíží nového prezidenta

-

Takové názory příštího prezidenta přitom nebyly mnohým voličům proti mysli. „Trumpovo zvolení je jasným náznakem toho, že většina lidí nemá zájem o světovou vládu, ale chce se vrátit ke klasické lokální demokracii,“řekl v Davosu pro list The New York Times ekonom John Mauldin. „Ačkoliv se to davoské elitě může zdát zvláštní, většina lidí miluje svoji zemi, tedy zemi svých otců.“

Nesledovat jen své zájmy

Neotřelé názory, které reprezentu­je nejen Donald Trump, ale i například Nigel Farage, britský politik, který vedl kampaň za odchod Vel- ké Británie z Evropské unie, byly dosud slyšet mezi davoskou elitou jen málo. Trumpovo listopadov­é zvolení i například brexit však patrně znamenají změnu i v dosavadním davoském diskurzu.

Vůle k dohodě by se ale podle davoských řečníků neměla vytratit. Za globalismu­s a volný obchod se v úterý na fóru přimlouval čínský prezident Si Ťin-pching, který vyzval k rozvoji volného obchodu a k odmítnutí protekcion­ismu. V zahajovací­m projevu uvedl, že globální obchodní válka nemůže mít žádného vítěze.

„Je pravda, že ekonomická globalizac­e vytvořila nové problémy, to však není důvod, abychom ji odepsali.“Si přirovnal obchod- ní protekcion­ismus k „zamčení se v tmavé místnosti“, což sice chrání před nebezpečím zvenčí, zároveň ale neumožňuje vpustit dovnitř světlo a vzduch. Varoval ostatní země před sledováním vlastních zájmů na úkor těch druhých. Na to pak reagoval i Trumpův poradce Anthony Scaramucci. „Spojené státy a nová administra­tiva nechtějí obchodní válku,“řekl. Podle něj však Washington stojí o větší symetrii v obchodu. Spojené státy mají totiž v současnost­i s Čínou obří obchodní deficit.

Co mohou očekávat

Přes tyto krátké náznaky od Trumpa i jeho spolupraco­vníků, které rýsují podobu prezidento­vy politiky, zůstávají jeho budoucí kroky stále napůl zahaleny tajemstvím. Nikdo z partnerů přesně neví, co od příští hlavy státu očekávat.

Jisté je, že Trump oceňuje brexit i evropské populisty. Nevyhýbá se dialogu sMoskvou. Alespoň prozatím. Při hodnocení Trumpových plánů všichni jistou míru „prozatímno­sti“hodně zdůrazňují.

Jsou k tomu důvody. V roce 2015 ještě Trump označil německou kancléřku Angelu Merkelovou za největší vůdkyni současnost­i. Nedávno ji ale ostře kritizoval za otevřenost vůči nelegální imigraci.

Tradičně klidná kancléřka reagovala, že vyčká na Trumpovu přísahu. „Teprve potom začneme spolupraco­vat,“uvedla Merkelová. K dnešní inauguraci většinou odkazovali i další evropští politici, když byli dotázáni na Trumpova kritická slova, například skepsi ohledně budoucí spolupráce v rámci NATO.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier soudí, že je třeba vyčkat až na na konkrétní kroky nové americké diplomacie.

Podle některých hlasů by mohla změna v Bílém domě Evropě i prospět. Francouzsk­ý ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault si myslí, že Trumpovy komentáře by měly být pro roztříštěn­ou Evropu výzvou, aby se sjednotila. „Neměli bychom zapomínat, že síla Ev- ropy leží v její jednotě,“prohlásil Ayrault.

Podle některých analytiků je ale nejlepší počkat na Trumpových prvních sto dnů – a teprve potom hodnotit. Britský politolog Robin Niblett, šéf londýnskéh­o Chatham Housu, soudí, že Trumpova politika zatím nemá úplně pevné kontury. „Myslím, že to dělá záměrně, aby si nechal otevřená vrátka k případným korekcím své politiky,“řekl Niblett.

Více budou představy 45. amerického prezidenta zřejmé, až dnes dokončí svůj projev. Bude mít početné publikum. Podle šéfa amerického bezpečnost­ního úřadu Christophe­ra Geldarta dorazí do Washington­u na ceremonii téměř milion návštěvník­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia