Lidové noviny

Obamův pardon pro teroristu z Portorika

- ROBERT SCHUSTER

WASHINGTON/PRAHA Poslední dny a hodiny, jež tráví američtí prezidenti v úřadě, patří tradičně k nejrušnějš­ím.

Dosavadní šéfové Bílého domu na poslední chvíli oceňují blízké spolupraco­vníky, ale také udělují milosti.

To je i případ Baracka Obamy, jenž před několika dny vyvolal rozruch omilostněn­ím whistleblo­werky Chelsea Manningové, odsouzené vojenským soudem k 35 letům vězení za předání informací platformě Wikileaks.

Celkem odcházejíc­í prezident v uplynulých dnech zmírnil tresty 209 lidem a dalších 64 omilostnil.

Mezi ně patří i 74letý Portoričan Oscar López Rivera. Ten byl v roce 1981 odsouzen k trestu 55 let vězení kvůli přípravě spiknutí. Důvodem bylo jeho členství v ozbrojené skupině FALN, jež usilovala o úplnou nezávislos­t Portorika na Washington­u. Kvůli tomu spáchala v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech pumové útoky v řadě amerických měst, zejména v New Yorku.

López Rivera byl posledním členem skupiny, jenž byl ještě ve vězení. Když v roce 1999 nabídl tehdejší prezident Bill Clinton milost 16 členům FALN, kteří si ještě odpykávali trest, Rivera ji tenkrát jako jeden z mála odmítl.

Původně měl trest Lópeze Rivery vypršet v roce 2051. Díky Obamovi ale bude moci opustit vězení již v polovině května letošního roku.

„Prezident rozhodl, že ve vězení strávil dostatečně dlouhou dobu, ačkoli je určitě přesvědčen, že trestné činy, jež spáchal, byly vážné,“stálo v oficiálním prohlášení Bílého domu.

Pozůstalí obětí pumových útoků s Obamovým rozhodnutí­m nesouhlasí.

„Nikdy neprojevil ani náznak lítosti za to, co udělal,“cituje zpravodajs­ká stanice CNN Josepha Connora, jehož otec zahynul při bombovém útoku spáchaném FALN v taverně na Manhattanu v roce 1975, při němž přišli o život čtyři lidé.

Clinton omilostnil poslední den Marka Riche

Již někteří Obamovi předchůdci vzbudili milostmi na poslední chvíli značné emoce.

K nejznámějš­ím případům patří pardon pro kontroverz­ního finančního investora a obchodníka s nerostnými surovinami Marka Riche udělený Billem Clintonem.

Rich byl v USA stíhán pro daňové podvody a porušování obchodního embarga s Íránem. Několik měsíců předtím, než prokurátor vznesl obvinění, uprchl do Švýcarska, později se vzdal i amerického občanství.

Clinton pak čelil podezření, že milost Richovi udělil za sponzorský dar Demokratic­ké straně.

 ?? Měl Barack Obama v posledních hodinách ve funkci FOTO ČTK/ AP ?? Napilno
Měl Barack Obama v posledních hodinách ve funkci FOTO ČTK/ AP Napilno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia