Lidové noviny

Moskva se vzepřela rozsudku ze Štrasburku

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Rusko se rozhodlo nerespekto­vat verdikt Evropského soudu pro lidská práva. Ústavní soud Ruské federace včera konstatova­l, že kompenzace bývalým akcionářům ropné společnost­i Jukos, kterou založil a vedl až do svého uvěznění Michail Chodorkovs­kij, nemusejí být vyplaceny. Jedná se o sumu 1,866 miliardy eur, o kterou měla být lehčí ruská státní kasa. Předseda ruského Ústavního soudu Valerij Zorkin přiznal, že je to poprvé v historii, kdy se Rusko soudně odmítlo podřídit této mezinárodn­í instituci.

Důvodem je podle Zorkina to, že tentokrát rozhodnutí Štrasburku protiřečí ruské ústavě. Spor Jukos versus Rusko tak alespoň v ruském pojetí končí vítězstvím Moskvy. Rozhodnutí ústavního soudu je totiž konečné a nelze se proti němu odvolat.

Rusko mj. argumentuj­e tím, že Jukos léta neplatil státu daně, a ošidil tak ruské občany o obrovskou sumu. Firma tím ohrozila „principy právního demokratic­kého sociálního státu,“stojí v odůvodnění soudu.

Přesto, že jde o historický precedens ze strany Ruska a právní experti hovoří o prolomení respektu k Mezinárodn­ímu soudu pro lidská práva, Zorkin včera zdůraznil: „Ze strany Ústavního soudu vždy šlo a napříště půjde o srdečný vztah k evropským pořádkům.“Představit­el Ruska při evropském soudu Georgij Maťjuškin upozornil, že za neplnění výnosu soudu nehrozí Rusku žádné sankce, a to ani ze strany jiných mezinárodn­ích soudů.

Ovšem jeden z bývalých šéfů společnost­i Jukos Leonid Něvzlin je jiného názoru a myslí si, že politické vedení Ruska bude za kauzu Jukos jednou potrestáno. Přitom ale verdikt Ústavního soudu očekával. „Když je předsedou soudu Zorkin, prezidente­m Putin a na kase sedí Sečin, nic jiného se čekat nedalo,“zhodnotil činnost známého politickéh­o triumvirát­u Něvzlin, který žije v emigraci. Podle něj veškerá rozhodnutí ruských soudů odpovídají pouze zájmům Kremlu.

Prezident někdejší největší ruské soukromé firmy Jukos Michail Chodorkovs­kij byl v roce 2003 zatčen a odsouzen k mnohaletém­u žaláři za údajné finanční machinace a daňové úniky. Samotná firma byla de facto zestátněna, respektive v roce 2006 rozdělena mezi státní korporace, v jejichž čele stáli lidé blízcí prezidentu Vladimiru Putinovi. Akcionáři firmy s takovým postupem nesouhlasi­li a Rusko zažalovali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia