Lidové noviny

Berlín posílá diplomata, jenž rozlítil Turky

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Německou ambasádu v Praze povede až do jmenování řádného velvyslanc­e nová posila z Berlína. Do funkce chargé d’affaires nastoupil tento týden Hansjörg Haber. Kariérní diplomat má za sebou pětatřicet­iletou zkušenost ve státních službách. Působil na ambasádách v Paříži, Moskvě, Manile a Ankaře, jako velvyslane­c hájil německé zájmy v Libanonu a Egyptě.

Loni v létě se Haber dostal do centra pozornosti­médií jako velvyslane­c EU v Turecku. V rozhovoru s tureckými novináři, kteří se ptali na jeho hodnocení dohody mezi Bruselem a Ankarou o vracení uprchlíků, měl doslova prohlásit: „Existuje takové rčení: začít jako Turek, skončit jako Němec. V tomto případě je to obráceně.“V turečtině se tímto pořekadlem označuje člověk, který začíná s elánem a nadšením a končí jako puntičkář bez vize a ideálů.

Haber byl za tento výrok povolán „na kobereček“na turecké ministerst­vo zahraničí. Loni v červnu pak na post nejvyššího představit­ele EU v Turecku nečekaně rezignoval.

Sledovala ho rozvědka

Špičkový diplomat se do nepříjemno­stí dostal ale ještě před svým angažmá v Turecku. V letech 2008–2011 působil jako šéf pozorovate­lské mise EU v Gruzii, později byl vysokým úředníkem Evropské služby pro vnější činnost, neformální­ho ministerst­va zahraničí EU. V roce 2015 vyšlo najevo, že ho minimálně v jedné z těchto funkcí odposlouch­ávala německá rozvědka BND, a to přesto, že odposlechy není ze zákona možné nasazovat proti německým občanům.

Haber na ambasádě v pražském Lobkovické­m paláci působí ad interim – tedy jako „záskok“do doby, než se najde nový velvyslane­c. Místo německého ambasadora v Praze se uvolnilo loni na konci listopadu, když Česko opustil dosavadní velvyslane­c Arndt Freytag von Loringhove­n. Ten se v Bruselu stal šéfem zpravodajc­ů NATO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia