Lidové noviny

ČSSD s kampaní pomůže Amerika

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Bylo to heslo Jistoty a prosperita. Ale také ODS minus, které reagovalo na kampaň hlavního protivníka sociálních demokratů, který přišel se sloganem ODS plus.

Volební preference tehdy sociální demokracii neukazoval­y moc. Přesto nakonec ve volbách v roce 2006 dosáhla 32,32 procenta. Na vítězství to nestačilo, skončila ale jen o pár procent druhá, volby dopadly patem a občanským demokratům se dlouho nedařilo získat důvěru.

ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka si tehdy najala americkou agenturu Penn, Schoen & Berland (PSB). A vsadila na ni i o dva roky později, předtím než v roce 2008 zcela ovládla kraje. V kampani do krajských zastupitel­stev se jí tehdy podařilo úspěšně nasadit celorepubl­iková témata.

Na americkou agenturu se chce Jak čelit populistům a slibotechn­ám, sociální demokracie spolehnout i tentokrát. Jedná s firmou STG, která pomáhala americkým demokratic­kým kandidátům – prezidento­vi Baracku Obamovi a naposledy i Hillary Clintonové.

Strana se včera k jednání se zástupci společnost­i odkázala na svém facebookov­ém profilu. „Na večeři s poradci Juliannou Smoot a Danem Kanninenem. Velmi zajímavá diskuse s volebními experty o volbách a o tom, jak v politice čelit populistům a slibotechn­ám,“oznámila ČSSD. Jako první o možné spolupráci informoval deník E15.

Sociální demokracie si minulý týden zvolila nového volebního manažera. Stal se jím Jan Birke. A ten nemá malé ambice. Z propadajíc­ích se preferencí, které se vzdalují hnutí ANO, chce stranu dostat až k vítězné pásce.

„Nejsem si úplně jistý, že marketing je všelék. Sociální demokracie je vítěz dvojích posledních voleb a v Česku se ještě nestalo, že by politická strana vyhrála třikrát za sebou. Cílem podle mě bude uhrát co nejlepší volební výsledek. Může se stát samozřejmě cokoli a mohou skončit první, ale pokud budeme předpoklád­at, že se nestane nic mimořádnéh­o, pak jediný možný cíl bude být na dru- hém místě s co nejmenší ztrátou na vítěze,“komentoval pro LN politolog Pavel Šaradín z Filozofick­é fakulty Univerzity Palackého. Sociální demokracie vyhrála volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010 a 2013. Před sedmi lety nakonec ale vládu nesestavil­a, koalici utvořila druhá ODS spolu s TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Pro Birkeho by spolupráce s Američany nebyla novinka. Vyzkoušel si ji právě ve službách Jiřího Paroubka.

„V posledním roce je vidět, že výsledky má vláda poměrně slušné, ale těží z nich jen jedna jediná politická strana. Takže dokážu pochopit, že chtějí investovat nemalé peníze do zlepšení prodeje toho, co dokázali,“míní Šaradín.

Právě peníze nebudou pro sociální demokracii jednoducho­u záležitost­í. Po prohraném soudu s dnes již zesnulým advokátem Zdeňkem Altnerem se potýká s dluhem ve výši 337 milionů korun. Strana by si ale mohla z STG najmout pouze poradce, nikoliv služby celé firmy.

Hillary Clintonová sice s pomocí STG získala větší počet hlasů než Donald Trump, ale americké volby nevyhrála. „Mohou se z toho poučit a pravděpodo­bně to nepodcení tak jako ve Spojených státech,“myslí si Šaradín.

Sociální demokraté si chtějí pro volby najmout americkou agenturu STG, která pomáhala s kampaní Baracku Obamovi nebo Hillary Clintonové.

 ?? Tak popsali sociální demokraté na sociálních sítích fotografii s americkými volebními experty Juliannou Smootovou a Danem Kanninenem. Hovoří s nimi Jan Birke (vlevo) a Bohuslav Sobotka. ZDROJ FACEBOOK ČSSD ??
Tak popsali sociální demokraté na sociálních sítích fotografii s americkými volebními experty Juliannou Smootovou a Danem Kanninenem. Hovoří s nimi Jan Birke (vlevo) a Bohuslav Sobotka. ZDROJ FACEBOOK ČSSD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia