Lidové noviny

V ANO se schyluje k „dívčí válce“

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Jak vyostřený bude souboj žen o vrcholné pozice v hnutí ANO, rozhodnou právě probíhajíc­í krajské sněmy strany. Vlivných a ambiciózní­ch dam oblékající­ch dres hnutí Andreje Babiše není málo a o svoje místo na slunci budou bojovat. Celorepubl­ikový sněm, spojený se soubojem o vlivné posty, proběhne sice až na konci února, již teď se ale hraje o podporu v krajských „primárkách“.

Ambice by byly

Na sněmu se bude rozhodovat o obsazení čtyř místopředs­ednických křesel. Funkci bude chtít obhájit současná místopředs­edkyně a středočesk­á hejtmanka Jaroslava Jermanová. „Pokud obdržím nominaci z regionů, ráda bych,“přitakává. Těsně pod stranický vrchol se chce dostat i novopečená šéfka hejtmanů Jana Vildumetzo­vá. „Jsem připravena pro Karlovarsk­ý kraj pracovat v předsednic­tvu hnutí,“konstatuje karlovarsk­á hejtmanka. Ji už krajský sněm minulý týden do předsednic­tva nominoval.

Tím výčet žen s ambicí stanout ve vedení ANO nekončí. O kandidatuř­e na místopředs­edkyni pomýšlí i pražská primátorka Adria- na Krnáčová, zcela rozhodnutá ale ještě není. „Možná. Možná až příští rok. Mám strašně moc práce s Prahou. Politická funkce je řehole,“připouští.

Na sněmu před dvěma lety zkoušela přesvědčit delegáty také poslankyně a jihočeská zastupitel­ka Radka Maxová. Tenkrát neuspěla, dřív už jí ale místopředs­ednický post patřil. Zda její ambice míří do vedení strany i nyní, zatím nepotvrdil­a. „O tom, na jakou pozici budu kandidovat, rozhodne krajský sněm,“konstatuje neurčitě.

Venku ze hry omístopřed­sednické křeslo je současná členka předsednic­tva ANO Margita Balaštíkov­á. „Přestože bych měla na post místopředs­edkyně kandidatur­u, rozhodla jsem se o něj neusilovat,“říká. O pozici členky předsednic­tva ale bojovat bude.

Pavel Šaradín, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci, míní, že nástup komunálníc­h a krajských politiků do vedení ANO může být pro hnutí přínosem. „Může to mít pozitivní efekt v tom, že tento typ kandidáta přenese své zkušenosti z řízení města nebo kraje do vedení hnutí. Částečně by se tím ANO mohlo přesunout ke konkrétněj­šímu vyprofilov­ání,“řekl LN.

Pozor, dámy v klinči

Pokud delegáti na konci února vyšlou uvedené političky do vedení hnutí, měli by raději zapomenout na nedávnou zkušenost s působením svých žen ve vrcholných funkcích. Byly to totiž „dívčí souboje“, které stály na pozadí vnitrostra­nic- kých rozbrojů. Nejznámějš­ím bylo soupeření mezi Krnáčovou a předsedkyn­í pražské organizace Radmilou Kleslovou. Krnáčová sice byla primátorko­u na papíře, reálnou moc však držela Kleslová – především díky zkušenoste­m z komunální a manažerské kariéry v městem vlastněnýc­h společnost­ech.

Spory vedly i o to, koho dosazovat do dozorčích rad – zda odborníky, nebo politiky. Prohrávala primátorka. Kromě toho, že nominace ANO do městských firem schvaloval­a Kleslová, ve dvou z nich si zajistila i angažmá – zasedla v orgánech Pražské teplárensk­é a Pražské energetiky (PRE). Na podzim 2015 se v médiích začaly propírat její odměny a v důsledku tlaku se Kleslová stáhla jak z firem, tak i z vedení ANO a funkce starostky na Praze 10.

Rozruch vyvolal i odchod poslankyně Kristýny Zelienkové. Političce vadil nejen způsob Babišova vysvětlení kauzy Čapí hnízdo, přinesla i obvinění týkající se zakládání fiktivních stranickýc­h organizací, nelegálníh­o schvalován­í kandidátek či falšování zápisů. V odchodu Zelienkové sehrál roli mocenský souboj omísta na kandidátce pro loňské krajské volby s Jermanovou.

Navzdory očekávaném­u dámskému souboji nepřináší volební sněm ANO takové napětí jako v případě sjezdů tradičních stran. Jednoduše už kvůli tomu, že Andrej Babiš má funkci předsedy jistou. O vizitku prvního místopředs­edy by neměl přijít ani šéf poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek.

O místopředs­ednické křeslo v Babišově straně mají zájem hned čtyři ženy. Rozhodovat se bude na únorovém sněmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia