Lidové noviny

Superstráž­ník může mít jepičí život

- ROBERT SATTLER TEREZÍN

Strážník Tomáš Rotbauer přišel do Terezína loni v létě, kdy pomáhal se založením místní policie. Město si od zkušeného muže, který pochytal mnoho celostátně hledaných zločinců, hodně slibovalo. Změna terezínské­ho vedení ale vztahy zakalila. Na četníkovu stranu se ovšem postavili občané.

Rotbauer střeží terezínské ulice od loňského srpna. V pevnostním městě do té doby z důvodu nedostatku finančních prostředků městská policie neexistova­la. Obrovský majetek přesahujíc­í hodnotu tří miliard korun hlídala jen bezpečnost­ní agentura.

Bývalý starosta Daniel Trapani se proto rozhodl v boji proti rostoucímu veřejnému nepořádku angažovat zkušeného Rotbauera a vzá- jemnou spolupráci si zpočátku oba velmi pochvalova­li.

Trapani ovšem v říjnu zemřel a pevné postavení policisty a celého orgánu se oslabilo.

Na Trapaniho místo se posunula jeho zástupkyně Hana Rožcová (Ženy Terezínska) a kvůli zadluženos­ti města, která dosahuje výše několika desítekmil­ionů korun, začala šetřit. Úsporná opatření zasáhla i městskou policii, jež se na rozdíl od původního záměru nerozšíří, s čímž Rotbauer nesouhlasí.

„Měli jsme tu být tři strážníci a velitel, jenže jsem tady sám. Dva měsíce jsme připravova­li koncept a paní starostka nyní ohlásí, že sem nikdo jezdit nebude, protože najednou nejsou peníze,“popsal Rotbauer serveru Lidovky.cz. Starostka mu prý hrozila, že městská policie může být zrušena úplně.

Rožcová pohovor se strážníkem, který se dle jejích slov týkal dodržování zákoníku práce, potvrdila. Informace o jeho případném odchodu či zrušení policie ale odmítla. „Máme velké provozní náklady, které se snažíme snižovat. Finanční situace města není dobrá, ale dobrá není už od roku 2003. Bohužel je mi dáváno za vinu, že za to mohu,“hájila se.

Pokuta pro politika z opozice

Náhlá změna v představě policejníh­o orgánu přitom není jedinou věcí, která Rotbauerov­i vadí. Podle něj Rožcová dokonce zneužívá své postavení pro mstu vůči lidem, kteří nesouhlasí s jejími rozhodnutí­mi. Zmínil případ, kdy jej podle jeho slov starostka vyslala udělit pokutu za špatné parkování konkrétním­u opozičnímu zastupitel­i.

„Přišlo mi hloupé pokutovat jedno vozidlo, když jich na té zeleni stálo asi deset. Paní starostka mě tam ale poslala konkrétně kvůli tomu jednomu, což považuji za závažné porušení etiky a zákona,“vylíčil Rotbauer. „Odmítám, aby policie byla nástrojem politiků. Z řešení přestupku jsem proto sepsal podrobný záznam, který jsem řádně odevzdal. Načež jsem dostal vynadáno, že jsem jí (starostce) to měl dát tajně.“Rotbauer se proto obrátil na veřejného ochránce práv, na jehož odpověď čeká.

Napjatá atmosféra mezi občany a vedením města vygradoval­a v pondělí na mimořádném zasedání, které si vyžádala opozice. Starostce vytýká, že nezabránil­a dalšímu zadlužován­í, a požadovala její rezignaci. Jednání ovšem skončilo záhy po svém začátku, neboť opo- ziční členové nezískali pro schválení programu dostatek hlasů.

Takový výsledek rozlítil téměř šest desítek občanů, kteří se na zastupitel­stvo přišli podívat. „Odvolejte starostku. Chceme, aby zůstal strážník Rotbauer. Sáhněte si do svědomí,“stálo na jednom z transparen­tů.

„Když se šedesát občanů přijde zeptat na palčivé otázky a paní starostka je nepřijme ani k slyšení? To je despotické,“míní Rotbauer, který zdůraznil, že mezi ním a starostkou osobní spory nejsou. Za vším vidí městské dluhy, které ovlivňují činnost vedení, policie a následně dopadají na občany.

Rožcová zastává názor, že město má situaci pod kontrolou a výrazně zadluženo není. „Když se sníží provozní náklady, bude schopno situaci zvládnout,“uvedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia