Lidové noviny

Další trhlina v bezpečnost­i USA

Pakliže američtí zpravodajc­i skutečně varovali své izraelské kolegy před Donaldem Trumpem, hrají vabank

-

Dost neuvěřitel­nou zprávu zveřejnil minulý čtvrtek izraelský server ynetnews.com. Kvůli utajení zdroje neuvedl čas, kdy se konala údajná schůzka amerických a izraelskýc­h zpravodajc­ů, po níž se zřejmě izraelským zpravodajc­ům měla roztřást kolena.

Byli totiž svými americkými kolegy varováni, aby nevěřili nově zvolenému prezidentu Trumpovi. Neměli by mu posílatmat­eriály s vyšším stupněm utajení, protože už je prý beztak ohroženo všechno, co izraelští zpravodajc­i poskytli svým americkým kolegům za posledních 15 let intenzivní spolupráce, od samotných informací až po způsob jejich získávání a zdrojů. Prý to může z Trumpovy administra­tivy uniknout do Ruska a odtud do Íránu.

Tyto obavy se zakládají na nekonkreti­zovaných vazbách nastupujíc­ího prezidenta na Kreml, jehož zpravodajc­i jsou prý zase nakrátko s Teheránem. Američtí zpravodajc­i též sdělili svým izraelským kolegům, že NSA disponuje „vysoce věrohodným­i informacem­i“(všimněme si: nemluví se o důkazech) o tom, že ruští zpravodajc­i hackli americké servery a tak dále. A taky prý mají Rusové na Trumpa kompro, ale ani to američtí zpravodajc­i nekonkreti­zovali. Doporučili ovšem svým izraelským kolegům, aby byli navýsost opatrní, alespoň do doby, než se vyjasní, že Trump není napojen na Rusko a že není vydírán.

Že k úplnému očištění Trumpa v podstatě nikdy nemůže dojít, o tom svědčí již starodávná anekdota, jak jakýsi pomlouvač neustále rozšiřoval drby o rabínovi. Po čase ho však přemohly výčitky svědomí a vydal se za rabínem celou věc napravit. „Vezmi polštář, jdi na náves, tam pomysli na všechny ty špatnosti, cos napáchal, polštář roztrhni a vyklep všechno peří po větru!“Pomlouvač šel, udělal, jak řekl rabín, a přišel kajícně zpátky. „Teď si umím představit, co škody jsem nadělal.“Rabín se smutně usmál: „To sotva. Úplně ti to dojde, až to všechno peří zkusíš posbírat zpátky.“

Bude to na trestní stíhání?

Suma sumárum – jde o tytéž řeči, jako jsme slýchali jinde, s nulovou fo- renzní hodnotou, jimž dává zpravodajs­ký odér snad jen konspirati­vní způsob předání. Nicméně pokud by informace o schůzce a jejím obsahu byla pravdivá, pak by to bylo na trestní stíhání! Cíleně a vědomě oslabovat zpravodajs­kou spolupráci v době tolikrát deklarovan­ého a deklamovan­ého boje proti terorismu, to by měl Trump prioritně vyšetřit, protože tady se vznáší ve vzduchu podezření z vlastizrad­y (kromě mnoha dalších vysoce závažných trestných činů).

Proč vlastizrad­y? Vzpomeňme na Lyndona Johnsona v roce 1968, kdy současně s probíhajíc­í předvolebn­í prezidents­kou kampaní (za demokraty nekandidov­al Johnson, ale Hubert Humphrey, za republikán­y pak Richard Nixon) vedl v Paříži jednání ohledně ukončení vietnamské války. Nixon vyslal do Paříže s velmi delikátním posláním Annu Chennaulto­vou, která doručila jihovietna­mskému prezidento­vi Nguyenu Van Theiuovi návrh, aby bojkotoval veškeré Johnsonovy návrhy (což by demokraty poškodilo, respektive nepřineslo by jim to hlasy). Nixon sliboval po svém zvolení mít pro Thieua „lep- ší ujednání“, což byla samozřejmě fligna, protože Nixon in puncto vietnamské války záhy vstoupil do Johnsonový­ch šlépějí.

Dobře zdokumento­vaná Nixonova sabotáž mírových rozhovorů, vedených prezidente­m Spojených států Johnsonem, byla obeznámený­mi právníky hodnocena jako vlastizrad­a – a gesto prezidenta Johnsona, který „v zájmu stability politickéh­o systému USA“vůči Nixonovi nevyvodil trestněprá­vní důsledky, je hodnoceno jako pozitivní pouze s velkým vlasteneck­ým nádechem těmi, jimž se trest- ní právo zastavuje daleko, daleko před branami politiky.

Vyčistit Augiášův chlév

Odehrála-li se americkými zpravodajc­i iniciovaná schůzka s izraelským­i kolegy zhruba v popsaných intencích, jde ze strany amerických zpravodajc­ů o neslýchané podkopání (nejen) americké bezpečnost­i. Preferují partikulár­ní zájmy před demokratic­kými zásadami. Byla by to další vážná trhlina na americkém bezpečnost­ním systému, po bezprecede­ntní kompromita­ci vlastního agenta americkou vládou v aféře Plamegate (2003).

Pak by ovšem bylo možno dedukovat, že proti Trumpovi stojí část ke všemu odhodlané zpravodajs­ké komunity, která hraje vabank. Nezabrání-li nástupu Trumpa, bude tento muset zvednout hozenou sekeru a řádně ten Augiášův chlív pročistit.

Vypadá to, že se máme na co těšit. Otázkou je, nakolik vnitrostát­ní americká řežba, k níž se pravděpodo­bně schyluje, ovlivní globální poměry a zda se Amerika sama se sebou vyrovná způsobem, aby by se na sebe mohla ještě někdy podívat do zrcadla.

 ?? Američtí zpravodajc­i prý varovali své izraelské kolegy, aby se před novým šéfem Bílého domu měli na pozoru. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se s Donaldem Trumpem ještě coby prezidents­kým kandidátem setkal v New Yorku v září. FOTO REUTERS ?? Může Netanjahu věřit Trumpovi?
Američtí zpravodajc­i prý varovali své izraelské kolegy, aby se před novým šéfem Bílého domu měli na pozoru. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se s Donaldem Trumpem ještě coby prezidents­kým kandidátem setkal v New Yorku v září. FOTO REUTERS Může Netanjahu věřit Trumpovi?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia