Lidové noviny

Dokáže Donald Trump opravdu rozložit EU?

-

Donald Trump označil o víkendu EU za pouhý prostředek k prosazován­í německých zájmů, spolek prý začnou brzy opouštět další státy a národy. Němcům pohrozil vysokými cly na jejich automobily dovážené do USA apod. Ne, není to jednorázov­ý blábol. Trumpovo povědomí o EU vychází z toho, že byl až dosud o našem spolku brífován praotcem brexitu Nigelem Faragem a jeho dávkami vulgárního euroskepti­cismu. Snaživé washington­ské think tanky už ale vyrobily analýzy prospěšnos­ti rozkladu EU a mnoho lidí v prezidento­vě okolí bude Trumpovi říkat, jen co chce slyšet, protože tak to na světě bohužel chodí.

Více než šedesát let byla Amerika propagátor­em a garantem evropské integrace, jak napsal Philip Stephens pro Financial Times, dalo se vlastně říci, že USA jsou další významnou („pre-eminent“) evropskou mocností svého druhu. Trump to nyní obrací. Doufá, že brexit bude počátkem velkého rozkladu evropského projektu.

Podle Stephense ale Amerika pořád potřebuje kohezní Evropu a třeba jde Trumpovi o to, naznačit Evropě, že její osud je jenom v jejích rukou. Stephens uvádí historicko­u paralelu: když Británie pod tlakem USA vycouvala v 50. letech z anglo-francouzsk­ého pokusu převzít kontrolu nad Suezským průplavem, byl to také impulz k integraci Evropy. Francie křičela, že to je zrada. Německý kancléř Konrad Adenauer měl ale tehdy pravit svému francouzsk­ému protějšku Guymu Molletovi, že sjednocená Evropa může být francouzsk­ou pomstou perfidním Anglosasům. Tato paralela samozřejmě platí pouze v případě, že Marine Le Penová prohraje za pár měsíců prezidents­ké volby ve Francii.

Tolik Stephens. Když jsem tento týden předestřel, že EU nemůže trojí fackování (z východu, od domácích nacionalis­tů i od Anglosasů) přežít, byl jsem leckým pokárán za přílišný pesimismus. Pokusím se svou skepsi lépe vysvětlit.

Samozřejmě – logickou reakcí by bylo integrační „projekt“rychle dostavět: společnou obranu, společnou protiteror­istickou FBI, silnou společnou ochranu hranic, vyztuženou a řádnými institucem­i vybavenou eurozónu. Koneckonců EU je nejbohatší a nejsilnějš­í ekonomický spolek na světě, tak čeho se vlastně bojí?

Potíž je v tom, že si tohle v Evropě každý představuj­e jinak. Začněme třeba dostavbou a vyztužením eurozóny. Prioritou kancléřky Merkelové dosud bylo chránit německé daňové poplatníky před jakýmkoli rizikovým angažmá na jihu Evropy. V tomto ohledu je Německo rádo, že má střední Evropu – fiskálně relativně „nordicky disciplino­vanou“– na své straně. Změnit v tomto ohledu německé nastavení je asi nadlidský úkol. Dosud byl totiž německý občan vystaven masáži opačného druhu.

Pak je tu vojenská integrace Evropy. Jak dlouho bude trvat vybudovat obranu, ze které by mělo třeba Rusko respekt? Je pacifistic­ké, antinukleá­rní Německo připraveno respektova­t, že Francie bude v tomto ohledu lídrem a vybuduje kontinentá­lní jaderný deštník? Nacistické Německo se ve 30. letech vyzbrojova­lo sedm až osm let. V totalitním režimu to šlo rychle. Jak dlouho to bude trvat demokratic­ké unii? Lze si představit nekončící a zacyklenou debatu: Máme to stavět, nebo ne, když k obraně EU stačí NATO? Do jaké míry se mohou státy EU spoléhat pouze na NATO, když prezident vůdčí země NATO chce Unii oslabit?

Unie bez Británie už bude jiná Unie: francouzsk­á rovnost a inklinace k socialismu, německá pořádkumil­ovnost, organizova­nost a efektivnos­t, důraz na náboženstv­í sociálních a genderovýc­h práv na severu Evropy apod. Leckdo bude zdůrazňova­t, že EU má být jiná než anglosasky liberální, hlavně sociální apod. Kde je tady touha po svobodě? Na čem se tu shodneme?

A pak tu máme západových­odní rozdělení. Paralela se suezskou krizí se týká západní Evropy. V bývalé postkomuni­stické Evropě se skoro nikdo více integrovat nechce, vstup do eurozóny není populární a hlavně tu máme nástup neliberali­smu v Polsku a Maďarsku.

Autor je předseda správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia