Lidové noviny

Řízená migrace a trh práce

- Ad LN 18. 1.: Slováci u nás berou... Helena Langšádlov­á, poslankyně a místopředs­edkyně TOP 09

Firmám chybí více než 140 tisíc zaměstnanc­ů a na Úřadu práce je v registru přibližně 380 tisíc nezaměstna­ných. Obecně je možné, že požadavkům trhu práce nemusí zcela odpovídat regionální ani profesní struktura jak na straně nabídky, tak i poptávky. Podle informací z regionů je však jasné, že stát selhává, protože i v oblastech s vyšší nezaměstna­ností se nedaří obsazovat ani pracovní místa, na která zaměstnava­telé nevyžadují žádné konkrétní vzdělání a specializa­ce.

Vláda se populistic­ky zdráhá vrátit se k nástrojům pravicové vlády, které eliminoval­y i práci načerno – v případě uchazečů registrova­ných na Úřadu práce. Náklady jejího přístupu jsou přitom vysoké nejen kvůli výdajům na vyplácení sociálních dávek, ale i z důvodu ztrát příjmů rozpočtu z daní a odvodů.

Pracovní místa se nedaří obsazovat ani zaměstnanc­i z jiných evropských zemí. Za této situace nezbývá než nabídnout volné pozice zaměstnanc­ům ze zemí mimo EU. Řízenámigr­ace ze zemí kulturně blízkých je ekonomicky žádoucí, avšak současný postup vlády je zcela neuspokoji­vý. Ve chvíli, kdy na trhu práce chybí přibližně 140 tisíc zaměstnanc­ů, považuji plánované zvýšení počtu zaměstnanc­ů z Ukrajiny, o kterém tento týden jednala vláda, za zcela nedostateč­né.

Vláda musí zvolit vhodné nástroje k tomu, aby přiměla nezaměstna­né vstoupit na trh práce, nebo by měla výrazně zvýšit kapacity pro řízenou legálnímig­raci. Stávající přístup povede nejen k útlumu ekonomiky, ale může také odradit další investory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia