Lidové noviny

Úředníci se možná přestěhují na nádraží

- MICHAL PAVEC

PRAHA Velký plán investic do českých nádraží počítá nejen s tím, že dojde k jejich zkrášlení (či záchraně), ale zároveň v nich mají vzniknout i kanceláře, které obsadí tisíce státních úředníků. Staniční budovy ve městech totiž nabízí více prostoru, než železničář­i využijí, a proto se hledá způsob, jak je naplnit.

Státní pokladně se tak může ulevit v případech, kdy úředníci sedí v kanceláříc­h pronajatýc­h za standardní tržní nájem. Podle rámco- vého propočtu je takových úředníků po Česku více než dvanáct tisíc.

Více než polovina poptávanýc­h míst je v Praze (7645). Následuje Brno (1246) a Ostrava (682).

Jen příští rok přiteče do oprav a modernizac­í nádražních budov více než 600 milionů korun. Novou podobu získají mimo jiné nádraží v Hradci Králové, Břeclavi nebo Přerově. V dalších letech pak majitel stanic – Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) – plánuje práce až na 80 českých nádražích.

Potřebu míst pro úředníky už nyní vyhodnocuj­e Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM).

„Se SŽDC v této věci intenzivně spolupracu­jeme a hledáme lokality po celé České republice, ve kterých by bylo efektivní přemístit úřady z nestátních budov. Jde samozřejmě o lokality, kde stát platí nájem soukromým subjektům. Přestěhová­ním by vznikly značné úspory pro státní rozpočet,“popsal mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Jména konkrétníc­h úřadů, kte- ré připadají v úvahu, však zatím podle něj nejsou na stole. „Žádné přesuny zatím dojednány nejsou. Předpoklád­ám, že během letošního roku by již mohly být připraveny první případy,“doplnil Ležatka.

Majitel nádražních budov, kterým je od loňského léta Správa železniční dopravní cesty, předpoklád­á, že přesun úředníků na nádraží logicky zvýší počet lidí, kteří budovami projdou. Ať už úředníci, nebo lidé, kteří za nimi půjdou.

„Nádraží tak budou pro obchodníky zajímavějš­í z komerčního hlediska. Můžeme pak i více vydělávat na pronájmech,“uvedl Tomáš Drmola, který má na SŽDC na starosti správu majetku.

Správa vlastní 1500 budov na 900 nádražích. Do oprav chce postupně vložit až 10 miliard korun. To je částka, kterou by bylo nutné vynaložit, pokud by železničář­i chtěli opravit všechny potřebné budovy naráz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia