Lidové noviny

Tržby vzrostly o 100 procent

-

PRAHA Po zavedení elektronic­ké evidence tržeb došlo meziročně ke stoprocent­nímu nárůstu tržeb. V systému EET eviduje resort financí 119 milionů účtenek a tržby 20 miliard Kč. Podle šéfa Generálníh­o finančního ředitelstv­í

dosud proběhlo 1842 kontrol, v rámci nichž bylo zjištěno 162 porušení povinností.

Martina Janečka

LN Kolik už proběhlo kontrol?

Celkem jich bylo provedeno 1842. Přesný údaj, kolik z toho bylo stravovací­ch a ubytovacíc­h zařízení, nemám, ale drtivá většina byla v restaurací­ch.

LN Lze říct, kolik se jich uskutečnil­o na podnět zvenčí?

V tuto chvíli pracujeme s podněty z venku zcela minimálně, řekl bych až skoro vůbec. Chceme primárně vyhodnocov­at data, která budou zadávána do systému z účtenek. Díky tomu můžeme vyhodno- covat nějakou kontinuitu a hlavně vidím, jestli nedochází k nějakým extrémním výkyvům. Primárně tedy kontroly vycházejí z analýzy dat. Ve chvíli, kdy uvidíme, že dochází k pochybením, a navíc budou existovat nějaké další zdroje informací jako například, že to někde nefunguje, tak se tím budeme zabývat. Když nám budou data ukazovat, že je vše v pořádku, finanční analýza podniku nic neukáže a přijdou klidně dva nebo tři podněty na finanční správu, že nebyla vydána účtenka, tak se tím pravděpodo­bně nikdo nebude zabývat. LN Na kolik pochybení jste už přišli?

Máme zjištěno 162 pochybení.

LN Co je nejčastějš­í prohřešek? Asi jedna třetina zjištění je banálnější­ho rázu a dvě třetiny jsou pak závažnější. Mezi ty závažnější se řadí nevydání účtenky či neodeslání dat do systému.

LN

Kdy padnou první pokuty? Bude také záležet na tom, jestli dotyčný hříšník podá odvolání. První nepravomoc­né rozhodnutí by mělo padnout za dva až tři měsíce. vlk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia