Lidové noviny

IT gigant kupuje českou firmu

-

český startup se stal cílem nákupní horečky světové firmy. Společnost Apiary si koupil americký Oracle, známý hlavně databázemi a dalším softwarem pro firemní klienty. Příběh je to přímo klasicky startupový – léta společnost vyvíjela svůj software, doslova pálila peníze investorů, bez kterých by nepřežila, bojovala o jejich důvěru a především o přízeň zákazníků, aby se teď dočkala zaslouženě šťastného konce. Celý tým v čele s Jakubem Nešetřilem si nezaslouží nic než gratulaci, zopakovali úspěch, jakého dosáhli před několika lety bezpečnost­ní Cognitive Security, které pohltilo Cisco a jeho zakladatel­e nasálo do vysokých pater své korporátní struktury. U firmy zaměřené na specializo­vaný software pro programáto­ry, jemuž drtivá většina běžných lidí vůbec neporozumí, jde o očekávaný a dobrý konec.

úřad pro hospodářsk­ou soutěž a ochranu spotřebite­le zahájil s německou automobilo­vou skupinou Volkswagen řízení kvůli klamání zákazníků nepravdivý­mi údaji o emisích. Společnost by mohla dostat pokutu ve výši až deseti procent tržeb na polském trhu, a jde tak o další pokračován­í aféry Dieselgate, která nyní zasáhla i další automobilk­y. Varšava prověřuje, zda software, který skupina instaloval­a do naftových vozů, umožňoval při testování uměle snižovat emise.

výbor pro jadernou energetiku se zatím neshodl na formě financován­í nového jaderného bloku. Jednoznačn­á priorita je podle ministra průmyslu Jana Mládka dávána dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany. Ta by tak měla dostat přednost před Temelínem.

loňský rok si lidé sjednali 114 550 hypotečníc­h úvěcož je dosavadní maximum. Dosud byl rekordní rok 2015, kdy bylo sjednáno 104 639 úvěrů. Podle statistik Fincentra si lidé celkově půjčili 225,8miliardy korun, předloni to bylo 190,42 miliardy. Z objemů je patrné, že lidé si půjčovali čím dál vyšší částky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia