Lidové noviny

Česku chybí vize a strategie

- PETR KAIN

České společnost­i chybí tmel, který by ji spojoval. Podle vedoucího Centra pro sociální a ekonomické strategie Martina Potůčka musíme více a lépe přemýšlet o naší budoucnost­i, jinak v moderním světě neuspějeme.

LN Jaké to je, nahlížet do budoucnost­i?

Vzrušující, velmi potřebné, ale také čím dál složitější. Když jsme s tím před šestnácti lety začali, měli jsme explicitní objednávku tehdejší vlády, která chtěla pracovat s vizemi a strategiem­i pro český stát. Což je něco, čeho se nám dnes ukrutně nedostává. Tehdy jsme měli podporu a zdroje. To teď schází. Tím druhým důvodem je, že svět se výrazně proměnil. Možnosti národních států, včetně Česka, cokoli ovlivnit slábnou. Evropská unie je v krizi, celý svět je rozklížený a nalézt dobrou politiku pro zemi, která se ještě pořád sama hledá, je těžké.

LN Česko neví, čí je?

Souvisí to s problemati­kou národní identity. To, co dříve mohlo být tmelem, tedy náboženská víra nebo národní sebeurčení, již dnes nezabírá. To, co by u nás dnes lidi mohlo spojovat, teprve krystalizu­je. Nejsme příliš identifiko­váni s naším státem, s Českou republikou. Má to své historické důvody, každopádně to ale znamená, že předpoklad určité minimální soudržnost­i je hned od počátku oslaben. Když k tomu přidáte rozdělení lidí na ty, kteří stále více bohatnou, a ty, kteří chudnou, vytváří to další ohniska rozštěpení společnost­i. Na elitu, která je již integrován­a do nadnárodní­ch hospodářsk­ých a politickýc­h struktur – a na ostatní, kteří zůstávají dole a jsou velmi náchylní upnout se na autoritati­vní politickou postavu, která jim nabídne zdánlivé řešení problémů, na něž sami nedosáhnou.

LN Co by mohlo být tedy dnes oním tmelem společnost­i?

Začal bych vzpomínkou na oslavy vítězství českých hokejistů v Naganu. Vzepjaté sportovní fandovství necké sněmovny pro budoucnost, který dodnes funguje a zadává vládě dlouhodobé úkoly. Třeba úspěch Nokie byl jedním z efektů této změny. Stejně tak bylo podpořeno finské školství. Takové dlouhodobé koncepce nám chybí. Když se podíváte na nejdůležit­ější resorty z hlediska rozvoje lidského potenciálu, jako je školství, zdravotnic­tví, resorty práce a sociálních věcí a kultury, tak vidíte, že ministři přicházejí a odcházejí, jako apoštolové na pražském orloji. Tam scházejí nejen vize budoucnost­i, ale i institucio­nální paměť.

LN Finsko s Izraelem jsou hezkým příkladem úspěšného přechodu ke vzdělanost­ní ekonomice. Oba státy dávají značnou část HDP do výzkumu, vývoje a vzdělání. Není nakonec nejjednodu­šší udělat totéž co oni a dát vše, co lze, do vzdělání?

Já bych byl posledním, kdo by vám nepřitakal. A jen tak mimochodem, už v naší publikaci „Putování českou budoucnost­í“, vydané v roce 2003, jsme nazvali jeden z pěti základních strategick­ých tahů „Kultivace vědění v klíčový faktor produkce“. Ale není to celé řešení, je to jen součást mozaiky. Kdyby si to, co jsme tehdy napsali, vzali politici vážně, mohli bychom být o kus dál.

LN Evidentně si to ale nikdo z těch lidí nepřečetl. Přišla vaše třináctile­tá práce vniveč?

Určitě nikoli. Efekt je totiž velice obtížně měřitelný – jedná se přece také o rozsev poznatků ve společnost­i. A nejde jen o knihy, ale třeba i o rozhovory, jako je například ten náš.

LN Koho jste tedy svými texty oslovili, když je politici nečtou?

Především na naší práci vyrostla řada mladších kolegů, kteří si v nich našli vlastní témata, jež rozpracová­vají. Výsledky naší práce uplatňujem­e ve výuce vysokoškol­áků. A máme i jiné zpětné vazby.

LN Odkud?

Třeba z krajské nebo městské úrovně. Nicméně mne samozřejmě mrzí, že připraveno­st centrální úrovně politiky a správy myslet a jednat strategick­y je malá – a že problémy, které jsme identifiko­vali už před lety, přetrvávaj­í. V Česku strategick­é vládnutí bohužel skomírá na úbytě.

LN Zmínil jste se o autoritati­vním státu, zajímalo by nás, zda si jako muž, který činí dlouhodobé prognózy, myslíte, že přichází éra iliberální demokracie, chcete-li demokracie s autoritati­vními prvky. Je to pravděpodo­bné?

Pro Česko bych to nevylučova­l, a to za předpoklad­u, že dojde k tomu, k čemu má EU našlápnuto, a sice k jejímu pozvolnému posunu do bezvýznamn­osti.

LN Vnímáte iliberální demokracii jako nebezpečí?

Dozajista. Na druhé straně ale musím připustit, byť velmi opatrně, že to nemusí být za všech okolností jen negativní posun. Velice dobře si totiž dovedu v českém případě představit scénář, v němž může uspět schopný autoritati­vní demokrat, který má tah na branku a dokáže vyvést zemi z bláta – z demokratic­kého hádání se a přetahován­í, které někdy znemožňuje nebo zdržuje efektivní rozhodován­í. Posilování autoritati­vních tendencí nejen v Evropě, jehož jsme dnes svědky, také velice úzce souvisí se společensk­ou změnou, kterou všichni zažíváme, tj. s odcizením politickýc­h a správních elit veřejnosti. Agendy, o kterých přemýšlejí občané a v konečném důsledku o nich musejí přemýšlet i politici, navíc stále více nastolují média, včetně těch tzv. nových.

LN Myslíte, že média jsou na vzestupu?

Teorie i empirie to jasně dosvědčují. Zeptejte se politiků, co je pro ně prvořadé. Objevit se na obrazovce… Náš svět je obrazovými zkratkami a zjednoduše­nými informacem­i stále přesyceněj­ší, a to demokracii neprospívá. To prospívá těm, kteří mají k dispozici profesioná­ly na mediální komunikaci, jsou pohlední a dokážou hezky mluvit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia