Lidové noviny

Víc zelených elektráren. Víc zplodin

- JOSEF TUČEK

VNěmecku se loni zvětšila plocha solárních panelů. Zvýšil se počet větrných elektráren. Ale přesto vzrostly emise z tepelných elektráren. Jak je to možné?

Vítr loni málo foukal a slunce méně svítilo.

Energetick­ý vývoj v Německu sleduje celý vyspělý svět, protože je to pro něj poučné. Náš západní soused podporuje obnoviteln­é energetick­é zdroje a současně odchází od jaderné energetiky. Všechny zajímá, jak se to vysoce průmyslové zemi bude dařit.

EKOPOHLED

Loňská, zatím hrubá čísla říkají, že mezi roky 2015 a 2016 Německo zvýšilo instalovan­ý výkon větrných elektráren o deset procent. Ale z větru v té době získalo jen o necelé procento víc elektřiny. V téže době instalovan­ý výkon solárních panelů vzrostl o 2,5 procenta. Ale množství elektřiny ze slunce dokonce o procento pokleslo.

Chybějící elektřinu nedodaly jaderné elektrárny, protože podle energetick­é koncepce se postupně odstavují. Osm ze sedmnácti německých reaktorů přestalo od roku 2011 pracovat. Při nedostatku elektřiny musí zaskakovat elektrárny na uhlí a na zemní plyn. Emise skleníkový­ch plynů tedy lehce vzrostly (o 0,9 procenta).

Tato data samozřejmě jinak hodnotí zastánci „zelené“elektřiny a jinak zastánci energetiky jaderné.

Německá ekologicky laděná organizace Agora Energiewen­de tvrdí, že je třeba se poučit a hledat způsoby, jak „zelenou“energii vhodně dlouhodobě skladovat a také přenášet z míst, kde je jí právě přebytek.

Naopak kalifornsk­á organizace Environmen­tal Progress, jež podporuje jadernou energetiku, uvádí, že technická opatření nezvýší svit slunce a sílu větru. A připomíná, že jaderné reaktory běží bez ohledu na počasí.

Protijader­né nálady německé veřejnosti změnu energetick­é koncepce nepřipoušt­ějí. Nezbude tedy než zásadně změnit nynější limitované možnosti velkokapac­itního skladování energie. Těžko říct, s čím technici přijdou. Jisté je jenom jedno – určitě to nebude snadné ani levné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia