Lidové noviny

Vracíme moc do rukou lidu

Donald Trump ve svém inauguračn­ím projevu nepřekvapi­l. Apeloval na jednotu, ale nevyhnul se útokům

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/PRAHA „Přebíráme moc zWashingto­nu D. C. a dáváme ji zpět vám, lidem,“řekl v počátku svého inauguračn­ího projevu nový prezident USA.

Oproti svým předchozím vystoupení­m, kdy dával důraz na sebe, se tentokrát soustředil na společnou práci všech Američanů a místo „já“používal zájmeno „my“.

V následujíc­í pasáži projevu v sobě ale Trump nezapřel člověka, který neopomene jedinou příležitos­t zaútočit na své protivníky. Jako cíl si vybral washington­ské politiky, kteří za sebou podle něj nechali „zrezivělé“továrny a lidi, kteří přišli o práci.

Pominul, že se země rychle vymanila z velké recese i růstu nezaměstna­nosti. Naopak nepříznivý trend obrátila.

„Když slavili v našem hlavním městě, bojující rodiny v celé naší zemi důvody k oslavě neměly,“hřímal však včera Trump.

Narážel tak i na jedno ze svých předvolebn­ích hesel, tedy „drain the swamp“, v překladu „vysušit bažinu“, v kterou se podle něj washington­ské politické kruhy změnily. Takové politiky už prý Ame- rika nebude akceptovat. „Čas prázdných řečí je pryč. Přišel čas činů.“Podle něj nezáleží na tom, která strana ve Washington­u vládne, ale jestli ji lidé mají pod kontrolou. „Stát je tu proto, aby sloužil svým občanům,“prohlásil Trump a ujistil Američany, že pod jeho administra­tivou už nebudou zapomenuti.

Právě pocit ignorace ze strany vládnoucí garnitury přesvědčil mnoho Trumpových voličů hlav-

„Společně určíme kurz Ameriky a světa na mnoho dalších let. Budeme čelit výzvám, ale podaří se nám to.“

„Budu za vás bojovat do posledního dechu, nikdy vás nenechám padnout. Amerika začne opět vyhrávat a bude vítězit jako nikdy předtím.“

„Američané chtějí bezpečné školy pro děti a dobrou práci. Pro mnoho našich občanů ale existuje odlišná realita. Na zapomenuté muže a ženy v naší zemi se už nikdy nebude zapomínat. Všichni vás nyní poslouchaj­í.“ ně z řad bílé dělnické třídy, aby mu v prezidents­kých volbách vhodili svůj hlas. Trump jim v inauguračn­ím projevu slíbil, že chudoba, zrezivělé továrny, nedostatek vzdělání, kriminalit­a, gangy a drogy jsou dnem jeho přísahy už minulostí.

Podle něj musí stát Amerika na prvním místě, což povede k prosperitě a síle země. „Jsme jeden národ, máme jedno srdce, jeden domov a jeden osud. Skládám pří-

Budeme vždycky chráněni našimi ženami a muži v armádě a dalších bezpečnost­ních složkách. A ze všeho nejdůležit­ější je, že budeme chráněni Bohem.“

„Nová národní hrdost vyléčí naše rozdíly. Je načase vzpomenout sahu věrnosti všem Američanům,“řekl Trump. „Nikdy vás nezklamu,“dodal. Neopomněl opět zkritizova­t odcházejíc­í administra­tivu, která podle něj ochraňoval­a hranice ostatních států, ale své vlastní už ne. Nepochybně měl na mysli problém imigrace z Mexika, ale i muslimské přistěhova­lce, které by ze země rád vykázal.

Právě kvůli prostředků­m, které Amerika investoval­a do konfliktů ve světě, podle Trumpa trpěla

„Spojené státy utratily biliony dolarů v zahraničí, zatímco americká infrastruk­tura trpěla.“

„Sjednotíme civilizova­ný svět proti radikálním­u islámskému terorismu, který zcela vymažeme z povrchu zemského.“ americká infrastruk­tura. Rýpnul si také do firem, které přestěhova­ly své továrny do jiných zemí a připravily tak Američany o práci. Narážel tak i na plány německé automobilk­y BMW nebo japonské Toyoty vyrábět vozy v Mexiku.

Trump se chce ale hlavně dívat do budoucnost­i. Amerika začne podle něj znovu vyhrávat jako nikdy předtím. „Vrátíme lidem práci, hranice, bohatství i sny,“řekl. Také se ostře vymezil proti islámskému terorismu a stejně jako po prosincové­m útoku v Berlíně zopakoval, že ho „vymýtí z povrchu Země“.

Závěrem Trump apeloval na jednotu. „Když je Amerika jednotná, je absolutně nezastavit­elná,“zdůraznil. „Ať jsme černí, hnědí, nebo bílí, všichni krvácíme stejnou krví vlastenců... Společně učiníme Ameriku silnou, bohatou, hrdou, bezpečnou – a ano, společně vrátíme Americe její velikost,“nezapomněl Trump připomenou­t své volební heslo. „Děkuji vám, Bůh vám žehnej a Bůh žehnej Americe,“zakončil tradičními slovy svůj patnáctimi­nutový projev, zamával příznivcům a po hymně se odebral do budovy Kongresu, kde začal úřadovat. Zítra už bude v práci pokračovat v Oválné pracovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia