Lidové noviny

Určíme kurz Ameriky a světa

- JIŘÍ SLÁDEK

WASHINGTON/PRAHA Ostře sledovaná inauguračn­í ceremonie ve washington­ském Kapitolu působila klidně a důstojně. Nastupujíc­í prezident Donald Trump s vážným výrazem, v tmavém obleku a rudé kravatě složil krátce po poledni přísahu do rukou předsedy nejvyššího soudu Johna Robertse.

Přistoupil k prezidents­kému slibu spolu se svými dětmi a manželkou Melanií. Položil levou ruku na dvě bible, které držela jeho žena. První patřila Abrahamu Lincolnovi, tu druhou pak dostal Donald Trump v roce 1955 od matky. Poté přednesl projev.

Vojensky řízný ráz oslav

Inauguračn­í ceremoniál u přísně střežené budovy Kongresu sledoval spolu s tisícovkam­i vybraných hostů končící šéf Bílého domu Barack Obama a také další američtí expreziden­ti Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton.

Poledním ceremoniál­em vrcholil Trumpův velký den. Začal pro něj už po ránu krátkým vzkazem na Twitteru, jak je u něj zvykem. „Hnutí pokračuje – práce začíná!“zněl vzkaz nastupujíc­ího prezidenta okolo půl osmé ráno, kdy do centra Washington­u směřovaly zástupy jeho stoupenců i méně početní odpůrci. Ti viní Trumpa z autoritářs­kých sklonů.

„Máme ústavou zaručené právo na svobodu vyjadřován­í, takže ať si protestují, ale jen do chvíle, než přejdou k násilnoste­m,“řekl šestapades­átiletý Trumpův sympatizan­t Bob Burns. Jiný sympatizan­t Carl Beams zas vnímal inauguraci jako historicko­u chvíli. „Chtěl jsem být při tom,“uvedl.

Zástupy lidí mířily do washington­ského parku National Mall či na Pensylváns­kou třídu, odkud pak mohly v poledne přímo v centru dění sledovat prezidents­kou přísahu. Město parceloval­y početné uzavírky. Přejít z jednoho koridoru do druhého nebylo jednoduché. Celkový ráz oslav byl vojen- sky řízný. Přesně tak si to představov­al Trumpův tým.

Celebrity zůstaly doma

Seznam celebrit byl letos spíše skromný. Zpěváci Elton John či Céline Dionová účast odmítli, Muzikálová hvězda Jennifer Hollidayov­á sice nejprve kývla, avšak po záplavě rozhněvaný­ch reakcí od fanoušků si vystoupení rozmyslela. Včerejší program tak osvěžila zejména sopranistk­a Jackie Evanchová, vítězka reality show America’s Got Talent. Na pódiu u Lincolnova památníku se potom střídali hasiči i školní kapely.

Na oslavu přišlo podle odhadů na 900 tisíc lidí. První inauguraci Baracka Obamy však přihlížel dvojnásobe­k tohoto počtu.

Přes den pršelo. „Aspoň se uvidí, že mé vlasy jsou pravé,“řekl Trump, když už po ránu zamířil na bohoslužbu v episkopáln­ím kostele svatého Jana u Bílého domu. Melanie Trumpová po jeho boku přišla v blankytném modelu z dílny návrháře Ralpha Laurena a lodičkami stejné barvy. „Byl to vskutku oděv hodný budoucí první dámy,“ocenila její róbu televize CNN.

Seznam umělců byl letos spíše skromný. Zpěváci Elton John či Céline Dionová účast odmítli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia