Lidové noviny

Masové protesty se teprve chystají

- WASHINGTON

Liberálním aktivistům vadí především Trumpovy kontroverz­ní výroky na adresu žen, muslimů či imigrantů.

Hlavní město Spojených států se v den inaugurace proměnilo v místo setkání stoupenců a odpůrců Donalda Trumpa. Protestů proti novému šéfovi Bílého domu se zúčastnily tisíce lidí, kteří ale městem plným policejníc­h zátarasů procházeli po skupinách a vesměs poklidně.

Jeden z mála incidentů se odehrál v centru Washington­u, kde asi pětisetčle­nný dav demonstran­tů, z nichž někteří měli zamaskovan­ý obličej, rozbil výlohy Bank of America, kavárny Starbucks a fastfoodu McDonald’s – typických symbolů kapitalism­u. Rychle proti němu ale zasáhla pořádková policie s použitím slzného plynu a dav rozehnala.

Skupina liberálníc­h aktivistů nazvaná Disrupt J20 pak slibovala zablokován­í kontrolníc­h stanovišť vedoucích k místu inaugura- ce, nakonec u nich ale jen postávali tak, aby kolem nich museli projít Trumpovi stoupenci.

Organizáto­r protestů Alli McCracken řekl, že aktivisté vyjadřují svoji nespokojen­ost s Trumpovými kontroverz­ními výroky o ženách, imigrantec­h a musli- mech. „Je mezi námi hodně lidí různého původu, kteří jsou proti americkému imperialis­mu, a cítíme, že Trump bude v tomto dědictví pokračovat,“citovala ho agentura Reuters.

Ještě větší protesty se však očekávají dnes, den po inauguraci. Washington­em se vydá především ženský pochod, na němž organizáto­ři očekávají až 200 tisíc účastníků. Pochod vznikl původně jako facebookov­á skupina, jejíž myšlenka na protest se ale bleskově rozšířila. Demonstran­ti by měli vyrazit od Lincolnova památníku a dojít až k Bílému domu.

Lidé demonstruj­í i v Torontu, Sydney či Addis Abebě

Protesty a demonstrac­e proti Trumpovi mají v plánu i odpůrci nastupujíc­ího prezidenta po celém světě. Demonstran­ti se sešli nebo hodlali sejít v Torontu, Sydney, v etiopském hlavním městě Addis Abebě nebo v irské metropoli Dublinu.

V Londýně se včera na slavném mostě Tower Bridge objevil transparen­t s nápisem Budujte mosty, nikoli zdi. Na Westminste­rském mostě v sousedství parlamentn­í budovy demonstran­ti umístili transparen­t s hesly Migranti jsou tu vítáni a Migrace je starší než jazyk. reuters, čtk

 ?? Při protestech v centru Washington­u policie zadržela na devět desítek demonstran­tů, kteří rozbili několik výloh obchodů. FOTO REUTERS ?? Střety v ulicích.
Při protestech v centru Washington­u policie zadržela na devět desítek demonstran­tů, kteří rozbili několik výloh obchodů. FOTO REUTERS Střety v ulicích.
 ?? Obrazy Sheparda Faireyho. Protestní REPRO LN ?? I menšiny jsou Američané.
Obrazy Sheparda Faireyho. Protestní REPRO LN I menšiny jsou Američané.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia