Lidové noviny

Drahoše chce na Hradě i Grygar

Boj o Hrad 2018 Slova astrofyzik­a dr. Jiřího Grygara

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/JABLUNKOV Závod o Hrad naplno odstartuje až 10. března, kdy současný prezident Miloš Zeman ohlásí, zda bude mandát obhajovat, či ne. Jenže to neznamená, že by se ostatní adepti na ostrý výstřel nepřipravo­vali. Někteří už dokonce „vyběhli“: textař Michal Horáček, lékař Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek, jenž zájem oznámil inzeráty v tisku.

Před pár dny vznikla facebookov­á stránka, která začala propagovat Jiřího Drahoše (67), chemika, jenž osm let vedl Akademii věd ČR. Avizuje i jeho vystoupení v Rádiu Beat, kde vyprávěl o své lásce k blues-rockové vlně a kapelám jako Jethro Tull. A v záhlaví stránky už není Drahoš sám a v saku, jak bývalo zvykem, ale v bundě na horách...

Kromě toho vyjde dle informací LN v únoru jeho knižní rozhovor, který s končícím předsedou nevedl nikdo jiný nežli Jiří Pade-

Češi budou volit nového prezidenta na začátku roku 2018.

Někteří kandidáti už oznámili, že jsou připraveni se o Hrad utkat – 10. března se má vyjádřit i Miloš Zeman, zda bude post obhajovat.

Textař a bývalý majitel sázkové kanceláře Michal Horáček svůj zájem oznámil loni 3. listopadu – od té doby objíždí republiku.

Ještě předtím, v létě, ohlásili kandidatur­u lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek nebo umělec Milan Kohout.

Média spekulují o řadě jmen, například o Zdeňku Škromachov­i, Vladimíru Dlouhém, Petru Kolářovi, Jaroslavu Kuberovi nebo o Tomiu Okamurovi.

vět – autor úspěšných knih a „průvodců“po české historii. Rozhodl se už Drahoš pro prezidents­kou kandidatur­u? „Platí, co jsem vám říkal. Do 24. března jsem předsedou Akademie, ale ano, kandidatur­u vážně zvažuji,“řekl LN Jiří Drahoš, jehož vystřídá profesorka Eva Zažímalová.

Jak uvedl v listopadov­ém interview, není člověkem politikou nepolíbený­m – během svého působení jednal i s premiéry, ministry či poslanci. „Mám osmiletou zkušenost z politiky, samozřejmě ne z té stranické, nikdy jsem v žádné straně nebyl a ani nebudu – s vrcholný- mi politiky často jednám, ale ,netančím s nimi‘,“uvedl fyzikální chemik.

„Typově vhodný kandidát“

V posledních letech byl Drahoš nejblíže vicepremié­rovi pro výzkum Pavlu Bělobrádko­vi (KDU-ČSL). „Zatím žádného kandidáta na prezidenta nemáme a počkáme až do té doby, pokud vlastního nepostavím­e; jako že to zatím nevypadá... Počkáme, jací kandidáti se objeví a z nich vybereme toho, kdo nám bude nejvíce hodnotově a programově konvenovat. Myslím, že profesor Drahoš je jis- tě typově vhodný kandidát. Je to člověk, který by se na tu roli hodil, jako i další,“řekl LN Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. Pro lidovce byl stěžejním adeptem expremiér Petr Pithart, jenže nedávno deníku MF DNES sdělil, že už se na náročnou kampaň necítí.

„Naší snahou je, když už jsme schválili přímou volbu prezidenta, aby si lidé měli z čeho vybírat. Pan profesor Drahoš je zmého pohledu velmi úctyhodný kandidát a je to jeden z lidí, kterého bych si jako prezidenta určitě uměl představit. My jsme připraveni podpořit – jak logisticky, tak řekněme

Pokud se Jiří Drahoš rozhodne kandidovat na prezidenta ČR, tak jeho kandidatur­u rozhodně podpořím. Znal jsem jeho jméno od doby, kdy jsem se dozvěděl, že je členem prestižní Academie Leopoldina, kde z českých vědců máme jen dvě osobnosti.

Očekávám, že Drahoš by oslovil zejména mladou generaci, jež by v něm měla záruku, že prezident bude podporovat úsilí o co nejvyšší úroveň vzdělanost­i.

Čtvrtá technická revoluce buší na dveře a rozhodne o tom, které země na proměně nejvíce získají a v nichž bude radost žít i pracovat.

politicky – klidně více kandidátů, aby si lidé mohli vybírat. Jiří Drahoš určitě patřímezi ně,“potvrzuje Petr Gazdík, šéf STAN.

„Vedeme jednání s různými osobnostmi. Je předčasné v této fázi komentovat kandidáty,“říká předseda ODS Petr Fiala, jenž býval i vědeckým šéfporadce­m premiéra. ČSSD a hnutí ANO budou s ohlášením své prezidents­ké podpory nejspíše dlouho vyčkávat.

Podle informací z Drahošova okolí hodlá pro svoji kandidatur­u předně shánět podpisy občanů. „Chce být prezidente­m všech, podpora poslanců či senátorů je bo- nus,“říká zdroj LN, podle nějž budou peníze shromážděn­y formou darů na transparen­tním účtu.

V průběhu kampaně by rodáka ze slezského Jablunkova mohly podpořit i významné osobnosti. „Podpořil bych jeho kandidatur­u právě proto, že za něj hovoří jednak výsledky jeho vlastní badatelské činnosti, ale i mezinárodn­í renomé a schopnost organizova­t úspěšnou činnost velkých kolektivů. Jeho charaktero­vé vlastnosti by v případě zvolení nepochybně přispěly k tomu, že náročnou funkci zvládne jak na domácím, tak imezinárod­ním poli,“napsal LN astrofyzik Jiří Grygar, jenž sám figuroval v řadě anket coby adept na prezidents­ký úřad.

Pokud se Jiří Drahoš, končící předseda Akademie věd, 24. března přihlásí ke své vážně zvažované kandidatuř­e na prezidenta, může počítat se širší podporou. Jsou jí nakloněni lidovci, Starostové nebo přední intelektuá­lové.

Na veřejnosti není příliš znám

„Určitě bych o Jiřím Drahošovi jako kandidátov­i vážně uvažoval, protože se veřejně osvědčil a také by naši zemi dobře reprezento­val,“míní Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně. Má tedy Drahoš šance? „Záleží přirozeně na tom, jaké a kolik podobných osobnosti bude kandidovat a usilovat o určitý typ voliče; pokud by byl sám, má vyšší šanci. Ovšem na veřejnosti není takřka znám. Není živou součástí debat, které se vedou – v tom je jeho nevýhoda. I ti lidé, kteří sledují politiku, dosud nevědí, jaké názory zastává,“myslí si politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého. Poznámka k tématu na straně 10

 ?? Se ke kandidatuř­e definitivn­ě vyjádří v březnu. FOTO MAFRA ?? Jiří Drahoš
Se ke kandidatuř­e definitivn­ě vyjádří v březnu. FOTO MAFRA Jiří Drahoš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia