Lidové noviny

Česko svírá smog, lidé topí holínkami

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Již několik dní jsou teploty pod bodem mrazu. Lidé proto častěji jezdí vytopenými vozidly a více doma topí. K tomu se ale v některých regionech navíc přidávají škodliviny ze sousedního Polska. Výsledkem je, že na téměř ce- lém území Česka meteorolog­ové vyhlásili smogovou situaci. „Aktuální situace je v kontextu posledních let výjimečná, a to svým rozsahem, ale i silou inverze. Koncentrac­e polétavých částic rostou na celém území,“vysvětlil LN Ondřej Vlček z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Mráz totiž přináší ideální podmínky, aby se znečištění hromadilo v blízkosti zemského povrchu.

Odborníky navíc překvapila situace v hlavním městě, která byla včera horší než v Ostravě. „V Praze je největším problémem doprava, vmenších obcích zase vytápění tuhými palivy. Na Ostravsku se k oběma jevům přidává i průmysl,“řekl také Vlček. Během včerejšího dne se situace na několika místech Česka zhoršila do takové míry, že odborníci vyhlásili takzvanou regulaci. Konkrétně na Třinecku v Moravskosl­ezském kraji a odpoledne pak i v Pardubické­m a Hradeckém kraji. Alespoň na polovině stanic v regionu překročil dvanáctiho­dinový průměr koncentrac­e polétavého prachu hodnotu 150 mikrogramů na metr čtverečný a během 24 hodin se situace zřejmě nezlepší.

„Lidé topí i holínkami“

Podle odborníků ale tuzemskému smogu přidalo sílu i aktuální rozložení sil evropského energetick­ého průmyslu. Odborníci dokonce hovoří o renesanci uhlí. Kvůli bezvětří snížily výrobu větrné elektrárny v Německu a Francie spustila rozsáhlou odstávku jaderných elektráren. To vše vede k výraznému nárůstu velkoobcho­dních cen elektrické energie.

Tuzemské elektrárny momentálně podle analytika ze společnost­i ENA Jiřího Gavora vyrábějí na maximum možností. A tím také přispívají smogové situaci, i když musí dodržovat emisní limity. „Krizové oblasti trpí ovšem hlavně přízemním smogem. A v tomto ohledu jsou daleko nebezpečně­jší lokální topeniště. Leckdo přihodí k uhlí i holínky,“řekl Gavor.

Meteorolog­ové varují, že v příštích dnech vzduch čistší být nemusí. Minimálně do poloviny příštího týdne bude podle předpovědi stále mrznout. Teploměr v noci může ukázat až minus 17 stupňů.

Zvlášť opatrní by na sebe měli být obyvatelé s chronickým­i potížemi dýchacích cest nebo srdce a také senioři. Není dobré se přepínat, zvláště při sportu. Nedoporuču­je se, aby děti z mateřských škol zbytečně vycházely ven. Meteorolog­ové navíc radí, aby lidé využívali spíše městskou hromadnou dopravu. Poznámku čtěte na straně 10

Silné mrazy a bezvětří způsobily, že téměř celé Česko zahalil smog. V hlavním městě byla dokonce situace horší než v Ostravě. Meteorolog­ové v několika krajích vyhlásili regulaci, řada podniků proto musela omezit výrobu. V Praze je největším problémem doprava, v menších obcích zase vytápění tuhými palivy. Na Ostravsku se k oběma jevům přidává i průmysl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia