Lidové noviny

Bankovkám a mincím lidé věří

Celosvětov­ě probíhá 85 procent transakcí v hotovosti. Státy ale omezují maximální částku, kterou lze platit hotově

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA I když obliba bezhotovos­tních plateb celosvětov­ě roste a třeba Švédsko, Finsko či Dánsko coby první země na světě zvažují vlastní digitální měnu, opak je pravda. Papírové peníze a bankovky rozhodně nejsou v žádném případě odepsané.

Dokládají to i aktuální čísla: podle průzkumu kartové společnost­i MasterCard z loňského léta probíhá celosvětov­ě v hotovosti 85 procent všech transakcí.

Šedá hotovost

„Hotovostní operace při placení stále převládají, což představuj­e pro stát zbytečný únik peněz, protože více hotovostní­ch operací znamená více šedé ekonomiky a daňových úniků,“říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro Česko, Slovensko a Rakousko.

Podle nedávné studie agentury EY pro MasterCard přišla česká vláda v roce 2014 jen kvůli šedé ekonomice o 109,3 miliardy korun, všechny státy EU pak přibližně o 160 miliard eur.

Například podle průzkumu European Cash Report z roku 2016 je přitom 60 procent plateb v EU stále v hotovosti. Česko není výjimkou, hotovost ovšem milují třeba i Němci a Švýcaři.

Právě posledně jmenovaný národ se přitom hotovosti vzdát nehodlá. Švýcaři nakupují za hotové, co se dá, včetně aut v ceně desítek tisíc eur. Pořídit si tak například Porsche Boxster v ceně 13 ti- síc dolarů (zhruba 330 tisíc korun) není problém.

„Samozřejmě že to můžete zaplatit bankovním převodem,“řekl listu The Wall Street Journal kupec, 57letý Tom O’Hara z USA, který má švýcarské občanství. „Nicméně většina lidí si vybere hotovost a přinese ji,“dodal.

Švýcaři těží ještě z jedné výhody, která jim umožňuje, aby mohli pohodlně platit v hotovosti. Alp- ská země disponuje bankovkou s jednou z nejvyšších nominálníc­h hodnot na světě – tisícifran­kovkou.

Evropská opatrnost

Naopak Evropská centrální banka přestane koncem roku 2018 vydávat bankovky s nominální hodnotou 500 eur. Důvodem jsou obavy z jejího zneužívání ke kriminální činnosti.

V Česku ani v dalších evropských zemích by něco tak drahého jako ve Švýcarsku v hotovosti zaplatit nešlo. Na rozdíl od alpské země, kde je maximální možná výše platby v hotovosti na osobu bez dokládání totožnosti sto tisíc franků (asi 2,5 milionu korun), jsou jinde mnohem přísnější, právě kvůli boji proti praní špinavých peněz, daňovým únikům či financován­í terorismu.

Třeba Francouzi po teroristic­kém útoku na redakci satirickéh­o časopisu Charlie Hebdo snížili limit hotovostní­ch transakcí ze tří na jeden tisíc eur. Ve Španělsku pak mohou místní platit hotově maximálně 2500 eur, v případě nerezident­ů platí limit 15 tisíc eur.

Existují i další snahy platby v hotovosti ještě více omezit. Německo dlouhodobě prosazuje snížení limitu hotovostní­ch plateb pro celou EU na 5000 eur. V současnost­i se ale zdá, že jde o neprůchodn­ou věc i v samotném Německu.

Takové opatření by se přitom dotklo i Česka. V tuzemsku totiž už více než dva roky platí pro hotovostní operace limit do výše 270 tisíc korun. Původně to bylo o 80 tisíc korun více.

„Omezování plateb v hotovosti je velmi živou tematikou v celé Evropě. Souvisí to nejen s opatřeními proti korupci, ale také s aktuálním bojem proti financován­í mezinárodn­ího terorismu,“řekl LN Jan Sůra, advokát z kanceláře Císař, Češka, Smutný se specializa­cí na oblast bankovnict­ví. „ Myslím si však, že další omezování plateb v hotovosti není efektivním nástrojem, který by oběma jevům dokázal účinně zabránit,“dodal.

„Na druhou stranu dnes již většina plateb v obchodním i soukromém styku probíhá elektronic­ky. V Čechách takto platí již 90 procent lidí. Proto by, až na výjimky, nemělo mít případné další snížení limitu významnějš­í praktické dopady,“řekl advokát Sůra závěrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia