Lidové noviny

Zavře Knajpa a Kiosek?

-

Poslanci TOP 09 a ODS se obrátili na Ústavní soud, aby posoudil, zda zákon o ochraně ovzduší není v rozporu s naším ústavním pořádkem. Chlívek si k tomu dovolí tři poznámky: jednu pěknou a dvě hodně ošklivé.

Ošklivá: není to tak dávno, kdy byly obě nyní protestují­cí strany ve vládě. A kdy se posmívali socialistů­m, kteří takřka každou prohranou politickou bitvu hnali k Ústavnímu soudu. Byl to právě tento přístup Jiřího Paroubka a Bohuslava Sobotky, který z konstitučn­ího tribunálu udělal „třetí parlamentn­í komoru“. Přesně to, čemu se sedm let vysmívali, dělají teď sami. Jak vtipkoval Karel Havlíček: „Co sám nerad, nečiň jinému, pravil kantor žáku kdesi, tahaje ho za pačesy.“

Pěkná: není samozřejmě žádný důvod, aby Ústavní soud jakýkoli zákon nepřezkoum­al, a novela zákona o ochraně ovzduší si o to svým způsobem říká. Představa, že obecní úředníci budou moci – po předchozíc­h výzvách k nápravě i varování – vstoupit k někomu do kotelny, je přelom v chápaní nedotknute­lnosti obydlí. Listina práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku, přitom v článku 12 odstavci 1 jednoznačn­ě praví: „Obydlí je nedotknute­lné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.“

Ošklivá: každým podáním k Ústavnímu soudu se dotyčný jednoznačn­ě vědo- mě a programově profiluje. Přesně proto podávala ČSSD stížnosti proti regulačním poplatkům u lékaře, platbě nemocenské a další. Petr Fiala a Miroslav Kalousek jistě věří, že hájí jen „ústavní principy“a „Listinu“. (Tu mimochodem v jiných případech tolik nenávidí, protože právě s odkazem na Listinu zrušil Rychetskéh­o soud mnohé liberální reformy pravicovýc­h vlád). Jenže, marná sláva, většina lidí to bude chápat jinak: ODS a TOP 09 hájí svobodu „šmejdů“, kteří pálí PET lahve, vyjetý olej, holiny i dětské pleny oproti svobodě všech ostatních, kteří díky svobodě šmejdů nemohou dýchat čistý vzduch.

Při vší úctě k Listině, tady nejde jen o smrad, ale o zdraví a životy. Dětí zejména. V tomto ohledu je Chlívek radikální a říká: Mor a neštovice na vás, plantážníc­i!

P. T. čtenářstvo nemusí být vyděšeno, že by naloženo dostala jen opozice. V Letenské ulici na pražské Malé Straně nejspíše brzy dojde k defenestra­ci. Přímo v pracovně toho nejvyššího ouřady.

Andrej Babiš protlačil elektronic­kou evidenci tržeb a zatím mu to vychází po všech stránkách. Zle začne být už letos v březnu, až vlna evidence zasáhne maloobchod. Tedy nejen hypersuper­markety, ale i o horské boudy, kde vás před umrznutím zachraňuje tatranka, polévka a grog. Pokud kvůli EET „zabalí“provoz i unikátní Kiosek na takzvané Promenádě mezi Jizerkou, Smědavou a Knajpou, kde si už desítky let určuje cenu zákazník a který patří k zásadním záchranným bodům na Jizerské magistrále, bude celý lyžařský národ skandovat ministrovi pod okny „Babiše do koše!“. S Chlívkem v čele.

Andrej Babiš protlačil elektronic­kou evidenci tržeb a zatím mu to vychází po všech stránkách. Zle začne být už letos v březnu, až vlna evidence zasáhne maloobchod.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia