Lidové noviny

Trumpovým cílem je „deal“s Čínou

Uvedl šéf zahraniční­ho odboru Hradu Hynek Kmoníček. Aby Donald Trump svého snu dosáhl, bude spolupraco­vat s Moskvou

- LN LN LN LN LN LN LN LN

Zdánlivě protichůdn­é výroky nové americké administra­tivy podle Hynka Kmoníčka přece jen jedno spojuje. „Jsme svědky remakeu triangulár­ní diplomacie amerického prezidenta Richarda Nixona ze 70. let. Samozřejmě všichni vědí, že na konci bude velký deal s Čínou. Aby ho mohl dosáhnout, bude muset začít v Moskvě,“řekl LN.

Donald Trump by na to řekl, že je to pokračován­í zkreslenéh­o popisu jeho postavy ve sdělovacíc­h prostředcí­ch. On neříká, což je podstatný detail, že o něm lžou a uveřejňují špatné informace, nýbrž že o něm média uveřejňují pootočené zprávy, speciálně sesbírané tak, aby výsledek odpovídal předurčené­mu schématu, s nímž novináři pracují. Podobné věci se budou v průběhu jeho prezidents­tví objevovat, jako se dodnes objevují zprávy o údajně padělaném rodném listu Baracka Obamy z Havaje. Každý prezident se silným názorem narazí na lidi, kteří s ním silně nesouhlasí.

Kdybych byl členem Trumpova týmu, začal bych licitovat o tom, kolikrát byl Donald Trump v Rusku, kterému nerozumí, na rozdíl od Johna Brennana, který mu rozumí. Skutečnou odpověď nikdo neví. což nám sice něco říká o vyspělosti jejich politické kultury, ale nevypovídá to o tom, že by motivy jedněch byly nejšlechet­nější ze všech šlechetnýc­h a zasloužily by svatořečen­í, zatímco ty druhé byly katastrofi­cké a nad jejich smyslem nemá cenu ani uvažovat. Všechny výroky proto dělím do škatulek podle toho, jestli jsou motivované geopolitic­ky, nebo ideologick­y.

Že 90 procent toho, co na adresu Ruska říká, je motivované geopolitik­ou. Existuje tudíž slušná zásobárna věcí, v nichž si ruské a americké národní zájmy nemusejí protiřečit. Například dosáhnout lepší obchodní dohody s Čínou. Domnívám se, že jsme svědky remaeku triangulár­ní diplomacie amerického prezidenta Richarda Nixona ze 70. let. Ten tehdy zjistil, že dostat ze stále komplikova­nější Brežněvovy Moskvy nějaký výstup, tedy že by někdo konečně rozhodl v otázce jaderného odzbrojení, je téměř nemožné. V tu

Politicko-vojenským partnerem je Moskva, největší ekonomikou planety je ale Čína. Čína si je svojí hodnoty a váhy vědomá. Navíc čas pracuje pro ni, což znamená, že když nějaký deal o tři, pět, osm či deset let odloží, dosáhne lepších výsledků.

Do této logiky zapadají i telefonáty Trumpa s tchajwansk­ými představit­eli. Američané se rozhodli, že se musejí dostat z problémů, které způsobil George Bush junior a které nevyřešil Barack Obama, anebo k nim dokonce občas nějaký přidal. To je batoh, který bude Trump řešit postupným stahováním se zpět na to, co Amerika potřebuje v tuto chvíli.

Začnu z druhého konce. Rozhodně z geopolitic­kých důvodů nepotřebuj­e držet předměstí Damašku. Tam je možné dosáhnout relativně rychlé geopolitic­ké dohody s Ruskem.

Jeden americký bankéř mi humorně popisoval, že vzájemné americko-ruské porozumění se dostane až do fáze, kdy Čína pochopí, za kolik zase bude muset koupit americké vládní dluhopisy. pokud je z 90 procent vaším informační­m zdrojem Nigel Farage (podporovat­el brexitu – pozn. red.). Ve chvíli, kdy se tento informační monopol oslabí, začnou se měnit i názory prezidenta Trumpa. Co se týká kritiky Německa a jeho imigrační politiky, tak to skoro vypadá, že je Trump prezidente­m země visegrádsk­é čtyřky.

Klíčová bude Trumpova účast na summitu NATO na úrovni hlav států v polovině roku. Jedno je ale jasné už dnes, bude tlačit na zvýšení obranných rozpočtů členských zemí. Otázka amerických vojáků v Pobaltí je hrací karta, která je důležitá pro klid spojenců v NATO i coby ukázka možností partnerovi u šachového stolku Vladimiru Putinovi, tedy že dohoda s Ruskem není jedinou opcí Washington­u. Vsadil bych si, že nebude tlak, aby se toto rozhodnutí měnilo. Upřímně, strategick­ou rovnováhu mezi Ruskem a NATO to nijak nenarušuje.

Podle mě výrazně přehodnotí bezpečnost­ní hrozby a bude klást mnohem větší důraz na boj s islámským terorismem. To souvisí i s podstatou kritiky vůči NATO. Aliance byla vytvořená pro minulé války. Hledala pod každým lopuchem Rusa, dekonspiro­vala jejich agenty a snažila se je zatlačit zpět k Volgogradu. V této chvíli to ale není Ruská federace, která by na nás každý měsíc páchala teroristic­ký útok. NATO si také musí ohlídat, aby ten, kdo platí tři čtvrtiny rozpočtu, měl pocit, že za to dostává odpovídají­cí hodnotu.

Je podle mě obrovský omyl, pokud někdo věří, že by v těchto základních věcech Donalda Trumpa změnil Kongres. Trumpovi je přes sedmdesát. Ten se měnit nebude. Kdo se o to pokusí, skončí s nálepkou příslušník­a establishm­entu a bude mít podstatně menší možnost ovlivňovat politiku USA ve světě jinak, než že si štěkne do médií.

 ?? Se mění s jeho blížícím se angažmá ve funkci českého ambasadora v USA. Šéf hradní diplomacie přesedlal z vodních dýmek na doutníky. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Kuřácké návyky Hynka Kmoníčka
Se mění s jeho blížícím se angažmá ve funkci českého ambasadora v USA. Šéf hradní diplomacie přesedlal z vodních dýmek na doutníky. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Kuřácké návyky Hynka Kmoníčka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia