Lidové noviny

Deklarace jako umění (ne)možného

-

šlo díky značnému úsilí na české i německé straně a lze říci, že byla zasloužená, neboť tvrdě odpracovan­á.

Zázrak smíření

Základy toho, co dnes někteří němečtí politici označují jako „zázrak smíření“, byly položeny v podobě Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji, kterou v roce 1997 podepsaly vlády a schválily parlamenty obou zemí. Čas ukázal, že tento na první pohled spíše nenápadný text měl ve skutečnost­i dějinotvor­ný potenciál.

Počáteční záměr na obou stranách byl zbavit bilateráln­í vztahy tehdejší minulostní zátěže a otevřít cestu České republice do západních spojenecký­ch svazků, NATO a EU. Místo právně politickéh­o vyrovnání a jednotného uchopení společných dějin, o kte- ré se politické reprezenta­ce od roku „sametové revoluce“neúspěšně pokoušely, spokojily se obě strany s vyjádřením vzájemného respektu k právnímu uchopení těchto dějin, a to včetně existující­ch odlišností.

A ještě o něco se tvůrci tehdejší deklarace pokoušeli. Aby se vzájemná dohoda zbavila přílišné úřední suchosti a formálnost­i, rozhodly se obě vlády, že podpoří další rozvoj česko-německých vztahů „zdola“, a to pomocí Česko-německého fondu budoucnost­i a Česko-německého diskusního fóra. Oba tyto subjekty, které deklarace zřídila, měly od svého počátku inspirovat občany, aby se sami ujali péče o přeshranič­ní spolupráci. Kromě finančních prostředků, které měly pro začátek postačit na dobu deseti let, dostaly fond a fórum jediný úkol – posílit vzájemnou důvěru. Předpokla- dem pro to byla především realizace již neodkladné­ho humanitárn­ího gesta pro české, do té doby opomíjené oběti nejtvrdšíc­h nacistický­ch perzekucí.

Potud záměry tvůrců. Jistě chvályhodn­é, stěží však světoborné. Skutečnost však překvapila! Občané obou zemí nejen rozeznali potenciál, který se v deklaraci pro další rozvoj vztahů skrýval, ale především jej plně využili. Lze říci, že v mnoha ohledech občané svými činy deklaraci rozšířili a nově definovali. Díky společně posílené závažnosti a důvěryhodn­osti došlo nejen k otevření cesty ke společné budoucnost­i, ale uvolnil se rovněž přístup k nezatížené­mu pohledu na minulost.

Nový duch partnerstv­í a porozumění

Co se stalo? Zázrak smíření, jak bylo již úvodem řečeno. Tím by- chom ale stěží učinili zadost občanům obou zemí. Daleko přesnější je říci, že občané obou zemí formou projektů, s nimiž jim finančně i logisticky pomohl Česko-německý fond budoucnost­i, proměnili víru deklarace v nový duch partnerstv­í a porozumění v konkrétní činy. Občanům, zvyklým přistupova­t k česko-německým vztahům s jistou nedůvěrou či opatrností, možná chvíli trvalo, než zjistili, že s důvěrou se žije lépe než podle leninského „důvěřuj, ale prověřuj“. Brzy však přestali pochybovat.

Ten nový duch spolupráce, o kterém deklarace hovořila, se v praxi projevil zhruba takto: to, že my, Češi a Němci, nejsme v důsledku mnoha historický­ch diskontinu­it schopni sjednotit se na společném výkladu dějin, zdaleka neznamená, že nejsme schopni vytvořit společný kontext, ve kterém se můžeme chtít těmito dějinami společně a bez obav zabývat. Každý si přitom může naložit tolik osobní odpovědnos­ti a vůle po porozumění, kolik sám chce a je schopen unést.

Pohled na minulých dvacet let ukazuje, že Češi i Němci s osobní odpovědnos­tí neskrblili. To potvrzuje řada vynikající­ch projektů, kde osobní účast a podpora společného kulturního dědictví hrály stejně tak významnou jako neokázalou roli. Mám na mysli opravu množství historický­ch památek společného významu včetně rekonstruk­ce synagog, individuál­ní ocenění zásluh i útrap někdejších odpůrců nacismu bez ohledu na jejich národnost či brněnský Rok smíření. O tisících partnerský­ch přeshranič­ních projektů ani nemluvě. Jejich počet, blížící se k číslu deset tisíc, jen svědčí o tom, že Češi a Němci přišli partnerské spolupráci na chuť.

Přesně před dvaceti lety, 21. ledna 1997, byla podepsána česko-německá deklarace. Dlouho vyjednávan­ý nenápadný text, který měl ve skutečnost­i dějinotvor­ný potenciál. Tolik pozitivníc­h očekávání, a navíc vůči Německu, to je u Čechů, kteří jsou dnes v Evropě vnímáni jako šampioni skepticism­u, něco mimořádnéh­o

Nyní zpět k Heinrichu Heinemu a obavám z Německa. Těžko říci, zda by představa současného Německa Heineho stejně děsila jako Německo, které sám znal. Mnozí intelektuá­lové rádi trpí představam­i své vlasti. Pokud by však Heine jen trochu znal své české sousedy, potom by musel nad stávajícím vývojem žasnout. Tolik pozitivníc­h očekávání, a navíc vůči Německu, to je u Čechů, kteří jsou dnes všeobecně v Evropě vnímáni jako šampioni skepticism­u, něco mimořádnéh­o. A teď navíc ještě nastartova­la česká vláda s německými partnery projekt strategick­ého dialogu, v rámci kterého se chtějí společně zabývat situací v okolním světě, tak aby svým občanům nemusela připravova­t hodiny nespavosti. To už je ale jiný příběh.

 ?? Český premiér Václav Klaus (vlevo) a německý kancléř Helmut Kohl zapili podpis česko-německé deklarace v restauraci U Modré kachničky. FOTO ČTK ?? A je to.
Český premiér Václav Klaus (vlevo) a německý kancléř Helmut Kohl zapili podpis česko-německé deklarace v restauraci U Modré kachničky. FOTO ČTK A je to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia