Lidové noviny

Političtí alfa samci, spojte se!

Putin a Trump jsou bílí machové, jejichž doba přichází, říká rusko-britský expert na ruskou propagandu Peter Pomerantse­v

-

LN V 90. letech explodoval­a ruská svobodná žurnalisti­ka, která tomuto šíření lži státem vzdorovala.

Ano, ale to byla kapka v moři, chvilkové vzedmutí, které netrvalo dlouho. Svobodomys­lné a poctivé novináře buď zavraždili, uvěznili, nebo vyhnali ze země. Lživá propaganda byla a zůstává součástí ruského státu.

LN Jakou roli hrál v návratu dezinforma­ční politiky Vladimir Putin?

Putin jako zkušený „kágébák“tyto metody obdivuje. Před jeho nástupem k moci byl nástrojem státu malý segment žurnalisti­ky, dnes slouží Kremlu její široké spektrum, prakticky celá mediální oblast. Je logické, že jakmile se příslušník tajných služeb dostane kmoci, začne používat to, co je mu blízké, v čem vyrostl, co ho naučili.

LN Co se stane, pokud Putin pochopí, že nadále nedokáže ovládat sousední země, jako je Ukrajina a Gruzie, takzvanou měkkou silou, tedy informacem­i? Pošle tanky?

Tanky nepředstav­ují další stupeň války, ale prolínání metod. Nemyslím si, že Kreml považuje používání měkké a tvrdé síly za časově lineární. Vše se mísí a proplétá, až z toho vzejde momentální rozhodnutí, třeba obsadit Krym. Nerozlišuj­í striktně měkkou a tvrdou sílu, informaci a tanky, pojímají to jako symbiózu účelových pák. Vše, co se odehrává v Gazpromu, centrech internetov­ých trollů či v armádě, má v rukou jediný člověk. Je to osvědčený systém. LN Jsou opodstatně­né obavy, že Rusko ovlivní německé a francouzsk­é volby stejně jako americké?

Největším problémem je, že nikdo neví, nakolik ruská propaganda ovlivnila americké volby. To zatím neumíme zjistit. Ano, dílkem k vítězství Donalda Trumpa přispěla, ale nikdo z mých známých, kteří se problemati­kou zabývají, nevěří, že by vyhrál volby jen díky Moskvě. S přispěním ano, díky nikoli.

Vybavte si, jak v Trojské válce má Achilles odevzdat Hektorovo tělo jeho otci, ale chce, aby bylo vyvážené zlatem. V celé Tróji však nemohou potřebnou váhu zlata shromáždit. Nakonec přidají vlas a jazýček vah se pohne správným směrem. Ten vlas může být ruský vliv na americké volby. Samo Rusko by bez vnitřního pnutí v USA Trumpa do Bílého domu nedostalo.

LN Jak zjistit ten pomyslný vlas, co je lež a co pravda, na které informace se spolehnout a které ani nečíst?

Existují různé principy mediální gramotnost­i, ale stoprocent­ní recept nemám. Podívejte se na informační chaos ohledně boje o Aleppo. Bojovalo se ne-

Je internet zlo? Naše sociální vazby silně závisí na informační­ch technologi­ích. Národ byl ideální formou, když hlavní informační technologi­í byla kniha nebo noviny. Všichni jsme si mysleli, že internet svět více spojí, bude skutečně jeden. To byla oficiálním­ytologie internetu – měl pomoci zlomit národní tradice ve prospěch jednotného světa. To tvrdil Mark Zuckerberg, což se nestalo.

Sama technologi­e zásadně změnila strukturu společnost­i, jež ji používá. Místo propojován­í však nastal skupinový efekt. Houfujeme se do skupin, v nichž se izolujeme, vytváříme bubliny, jakási novodobá plemena. V nich vznikají nová náboženstv­í, ideologie, vize. Lidé se v nich sdružují na základě různých shod, nikoliv národnosti, třeba temperamen­tu, strachu… Uživatelé internetu nehledají nové informace, ale stejný světonázor.

Místo aby se díky internetu rozšířilo komunikačn­í prostranst­ví, veřejný prostor pro diskusi se zmenšil. Vracíme se do doby klanů i s jejich rituály a zvyky, což může vést spíše k vítězství malých ideových skupin, jakýchsi plemen, než nacionalis­mu, jak ho známe. Jisté je, že liberalism­us končí, už nemá sílu. Co nastoupí místo něj, nevím, ale vím, že to nebude svět, o kterém snil Václav Havel.

Jedinou možností je každou informaci ověřit a používat věrohodné zdroje. Jistotu ale nelze mít, dokud nebudou vymyšleny spolehlivé technologi­e, mechanismy, jež vyřadí výmysly a úmyslně šířené fejky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia