Lidové noviny

Političtí alfa samci, spojte se!

-

a EU. Ne že by se mi to líbilo, ale musíme na to být připraveni.

LN Jak se v tomto novém světě povede bývalým sovětským satelitům, například Ukrajině?

Moji ukrajinští známí, kteří žijí v USA, většinou volili Trumpa. Namítal jsem: „Vždyť prodá Ukrajinu zpět Rusům.“Odpovídali mi: „To není důležité. To bude O. K.“Láska vítězí nad rozumem. Ve skutečnost­i zatím nevíme, jak se Trump bude chovat k Ukrajině. V jeho týmu nejsou vysloveně proruští politici a podnikatel­é, hrají však složitou hru, a proto lze obtížně předvídat jejich tahy. Myslím si ale, že jak Washington, tak Moskva se budou chtít ukrajinské­ho problému zbavit.

Rusko bude pouze požadovat stoprocent­ní garanci, že Ukrajina nevstoupí do NATO, že nebude přijata, ani kdyby chtěla. Jinak mu bude Donbas ukradený. Všichni už mají těch hlupáků na východě, kriminální­ků se samopaly a děly, plné zuby. Kdo by chtěl být velitelem banditů? Ani Putin o to nestojí. Pokud bude mít jistotu, že mu Ukrajina neuteče do NATO, nechá Donbas Donbasem.

LN Zdá se, že se svět radikálně mění, že vše, na co jsme byli zvyklí, se hroutí…

Obávám se, že to tak je.

LN Jak se to dotkne obyvatel obcí ve středních Čechách nebo na východním Slovensku, jež globalizac­e nezajímá, politiky se štítí, žijí své životy bez ohledu na mezinárodn­ěpolitické zvraty?

Na Zakarpatsk­u se traduje, že nehledě na zvraty, převraty a změny v politice se žije pořád stejně. Snad se určité věci nezmění, je ale také možné, že zchudnete natolik, že už nebudete schopní v té obci žít. Že zanikne kvůli chudobě. Pokud nemáme ideu pokroku, a ta nyní skutečně chybí, zlé síly nastupují a mají navrch. Obávám se, že se ujaly mise šířit zlo. Pro- to nutně potřebujem­e novou vizi, proto potřebujem­e vizionáře.

LN Lze šíření dezinforma­cí zabránit?

To je základní paradox svobody slova – umožňuje svobodně i lhát. V každé zemi jsou na regulaci lži zákony. V USA je například úplná svoboda, lži si, jak chceš. V Německu jsou přísnější.

LN Tvrdíte, že v Rusku řídí šíření lží stát a dezinforma­ce se stávají součástí jeho zahraniční politiky.

Vy to na sobě teď dost pociťujete. Střední a východní Evropa je pro Rusko, které v tomto prostoru informačně působí, mimořádně důležitá, protože demokracie i úcta k liberálním pořádkům byly v historii vždy spojené se znovuzroze­ním této části kontinentu.

LN Chce Rusko zničit západní civilizaci, NATO a EU?

Cíl je mnohem komplikova­nější. Chtějí definitivn­ě zničit představu, že rok 1991 byl pozitivní, že se tehdy stalo něco dobrého. A vnuknout, že víra v rok 1991 jako obrat k lepším zítřkům je mýtem. Propagandi­stická válka Moskvy má milion podob – od strategií přes šíření dezinforma­cí, upravených informací a skutečných fejků až po práci s Orbánem a Zemanem. Cíl je však jediný – zničit ideu roku 1991, který chápeme jako zlomový nejen pro rozpad SSSR, ale i celou Evropu.

Jakmile Rusko dosáhne toho, že středoevro­pští lídři prohlásí, že to, co se stalo v roce 1991, bylo špatné, zhroutí se úplně všechno – celá ideologick­á architektu­ra liberálníh­o internacio­nalismu skončí. Rok 1991, nebo chcete-li mýtus o něm, je totiž stěžeň, který drží společný evropský dům pohromadě. Proto je pro Rusy zásadní tady vyhrát. I když se neustále mluví o rusko-amerických vztazích, Evropa, obzvlášť střední, představuj­e obrovskou část ruských zahraničně­politickýc­h cílů. Potřebují ukázat svým občanům, že rok 1991 byl mýtem, který jím zůstal, a nepodařilo se jej uskutečnit. Rusové chtějí zlomit historii.

LN Může se jim to podařit, pokud Američany přestane Evropa zajímat?

V poslední době Washington nejevil o Evropu velký zájem. Proč ne? Nechápu, proč Evropa dávno není soběstačná a potřebuje neustále, aby ji někdo podporoval. Vlastně chápu, že Američané už mají plné zuby natažených rukou a chtějí se starat o sebe. Rusové nikoliv. Ti nastupují. Využívají politiků, jako jsou Orbán nebo Zeman. Vidí v nich revoluční potenciál. Bílí nacionalis­té celého světa, sjednoťte se! Stárnoucí alfa samci, spojte se!

LN Dokáže Evropa vytvořit třeba vlastní armádu, když se už nebude moci spolehnout na ochranu Washington­u?

Armádu asi potřebujem­e, ale Evropané ji nejspíše nedokážou vytvořit. Zase to bude nějaký chaotický útvar.

LN Mluvíte o Evropě jako ruská média, jako by byla absolutně neschopná.

V její dnešní podobě si nedokážu představit, že by byla něčeho velkého schopná. Vybudovat armádu? Ale vždyť se nikdo s nikým na ničem nedohodne. Byl jsem několikrát v centrále NATO a i tam panuje značný chaos. Hlavní oporou NATO je dnes armáda USA, jež je jediná snad akceschopn­á, pokud se stane něco mimořádnéh­o, ostatní nikoliv. Nejhorší je vzájemná nedůvěra členských zemí. Neznám Brita, jenž by důvěřoval Italovi. Britové jsou o Italech přesvědčen­í, že jsou prolezlí ruskými tajnými službami.

LN Co když mají pravdu?

Samozřejmě že to není bezdůvodné podezření. Evropskou armádu teď velmi potřebujem­e, ale její velení by muselo být schopné přijímat jednoznačn­á rozhodnu- tí. A ne jako v Bruselu. Pokud se velení evropských vojsk nebude schopné dohodnout, s kým Evropa válčí a na jakou stranu se chce přidat, jakým jazykem bude komunikova­t a kolik překladate­lů najme, jak chce velet vlastní armádě?

LN Jak by NATO zbavené americké podpory zareagoval­o, kdyby – hypotetick­y – Rusko zaútočilo na Pobaltí?

Nejen já, ale nikdo si nemůže být jistý, že NATO svým baltským členům pomůže. Uvidíme. Na druhou stranu dokázalo společně fungovat v Afghánistá­nu a je na to hrdé. Možná právem.

LN Dokážete předpovědě­t nejbližší budoucnost Evropy?

Těžko. Ale nějaká velká rvačka bude. Můžeme už nyní pozorovat neustálý, plíživý a trvalý postup podivné mezinárodn­í směsi nacionalis­mu, státního kapitalism­u a populismu. Jsem si jistý, že velký projekt, podle něhož jsme dosud žili a který dodával motivaci, končí. Buď se podaří mu dát novou ideu, nové cíle, nebo nastoupí jiné síly. Potřebujem­e velké osobnosti, jež se objevují v době velkých krizí, aby nás z té současné vyvedly.

LN Jak obstojí střední Evropa?

Většina středoevro­pských zemí nikdy nebrala v úvahu vlastní nacionalis­mus. Nikdy jste nepovažova­li za vhodné se z této nákazy léčit, proto je zázrak, že spolu nebojujete a že zatím nevznikly ani malé etnické šarvátky, třeba mezi Rumunskem aMaďarskem nebo v Lotyšsku, kde je složitá etnická situace. Myslím, že to je do značné míry zásluha NATO. Pokud se rozpadne, nastane zde řada malých sporů.

LN A co velká evropská válka?

Zatím nevidím militariza­ci, jež je hlavním předpoklad­em vzniku války. Nedovedu si představit, že by maďarské tanky vjížděly do Bukurešti. Drobné konflikty ale předvídám. Jedni budou bít Romy, druzí uprchlíky, jiní se poperou kvůli penězům, polím… Zvítězí chudoba a ubohost.

LN VMaďarsku i třeba v Polsku se tlačí do popředí nacionalis­tické síly. Má na tom ruská propaganda zásluhu?

Musíme se vrátit do 70. a 80. let 20. století. Disidenti nebyli všichni stejní. Někteří bojovali za lidská, ale jiní za národní práva. Ti všichni tehdy tvořili opozici. Orbán si nakonec vybral národní práva, za něž bojuje dodnes. Disidentsk­é hnutí se rozštěpilo. Když se podíváme na Helsinskou smlouvu i na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, vidíme ideu boje nejen za lidská, ale i za národní práva. A tyto dvě linie jdou proti sobě, jsou v rozporu.

Kdyžměli disidenti společného nepřítele – sovětský totalitari­smus –, byli jednotní, dnes však jsou středoevro­pské intelektuá­lní síly ve velkém napětí a nevím, zda se dokážou dát dohromady. Jedině díky tomu ruská propaganda slaví takové úspěchy. Takže nikoliv Moskva, ale vy sami jste pro ni vytvořili živnou půdu.

LN Nelíčíte hezký svět…

Peklo tady není a ani nebude. Je v Aleppu, v Sýrii. Tady v Evropě nás asi nic stejně šíleného nečeká. Postihne nás sice tvrdě ztráta jakékoliv perspektiv­y a naděje, ale opravdové války budou v jiných částech světa. Nám bude stále hůř, pokud něco neuděláme. Na ulicích budou bitky, pogromy, ale nikoli války jako před 70 lety. Převládne ubohost a chudoba a rozpad. Možná však díky tomu pochopíme, že musíme zase začít dodržovat mezinárodn­í pravidla. Že bez nich nelze existovat. Jen vzniknou úplně nová.

LN Nová Jalta?

Spíše Helsinky, k čemuž nás především donutí uprchlíci a změny klimatu. Tyto problémy budeme muset řešit společně. Každého dostihne realita, je jen otázkou kdy. Také asi pochopíme, že ne všechno lze řešit v Evropě, že se v ní neodehrává vše důležité a žemy Evropané nejsme hlavními oběťmi tragédií ve světě.

Myslíme si, že se bez nás nic nerozhodne. Trpíme europocent­rismem a máme dojem, že jsme utrpěli hlavní trauma, ale to není pravda. Jsme důležití, ale jako centrum vlivu. Válka a masakry nebudou tady, ale třeba v Indonésii a Africe. Tady bude odporná atmosféra.

Mimo jiné o knize Petera Pomerantse­va nazvané Nic není pravda a všechno je možné čtěte v Orientaci LN na straně 24.

 ?? Po oranžové revoluci na Ukrajině v roce 2004 se propaganda a informační válka staly nástroji ruské zahraniční politiky. FOTO ČESKÁ TELEVIZE ?? Zlom.
Po oranžové revoluci na Ukrajině v roce 2004 se propaganda a informační válka staly nástroji ruské zahraniční politiky. FOTO ČESKÁ TELEVIZE Zlom.
 ?? Rusko chce zničit představu, že rok 1991 a rozpad SSSR byl pozitivní – neúspěšný srpnový puč byl katastrofa. FOTO GAZETA. RU ?? Hlavní cíl.
Rusko chce zničit představu, že rok 1991 a rozpad SSSR byl pozitivní – neúspěšný srpnový puč byl katastrofa. FOTO GAZETA. RU Hlavní cíl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia