Lidové noviny

Kdo se bojí digitálníh­o sledování

Na rozdíl od Německa a Rakouska není zatím v Česku plíživé omezování soukromí člověka pro média dostatečně atraktivní

-

dříve – o „pouhá“3,5 procenta, aktuálně na celkových téměř 11,5 milionu. Za uplynulých deset let počet vydaných karet narostl o více než polovinu a celkem 95 procent českých obyvatel má alespoň jednu bankovní kartu (kreditní či debetní) a 17 procent podle vlastního tvrzení za své nákupy platí výhradně kartou.

Ještě zajímavějš­í je, že peněžní objem karetních transakcí se za stejné období téměř zčtyřnásob­il – na současných více než 400 miliard korun, a to bez rozvíjejíc­ích se mobilních plateb. Také meziroční nárůst počtu transakcí je úctyhodný – o 69 procent na současných téměř 790 milionů. Lze tedy předpoklád­at, že transakcí v hotovosti úměrně tomu ubývá, přestože přesné údaje k dispozici nejsou.

V tom také spočívá rozdíl mezi hotovostní­mi a karetními transakcem­i. Zatímco počet a objem hotovostní­ch transakcí a plateb lze pouze odhadovat, u těch bezhotovos­tních je lze zmapovat přesně – o každé jsou podrobné záznamy, včetně identifika­ce stran transakce, místa a také času jejího uskutečněn­í i výše částky. Všechny tyto údaje lze – v mezích zákona – také porovnávat, zkoumat vývojové trendy či v případě potřeby analyzovat transakce danou kartou, a tedy pravděpodo­bně i konkrétní osobou.

K tomu jsou oprávněné pouze příslušné státní orgány, jež si výsledná data mohou i propojovat s dalšími dostupnými údaji o této osobě, a vytvářet si tak představu o transakcíc­h daného člověka i o tom, kde se vyskytoval a za co utrácel – usuzovat o jeho denním režimu, zvyklostec­h amnoha dalších rysech jeho soukromí. Člověk občan se pro stát stává stále transparen­tnějším, přičemž tento vývoj je nezvratný a nevyhnutel­ný – pro většinu je pohodlnějš­í platit kartou než bankovkami.

Platby v hotovosti

Počet a objem hotovostní­ch plateb však neklesá jen dobrovolně v důsledku technickéh­o vývoje, nových možností či pohodlnost­i uživatelů. Vlády řady zemí se často snaží tento vývoj trochu „popostrčit“různými zákazy, příkazy, omezeními a dalšími regulacemi. Jedním z takových opatření je zákonné omezení hotovostní­ch plateb nad danou částku.

Tento zákaz je pochopitel­ný – jeho cílem je prevence praní špinavých peněz, korupce, daňových úniků či dalších negativníc­h a většinou protiprávn­ích činností, nemluvě o financován­í terorismu. Jsou-li peněžní transakce místo v hotovosti placeny bezhotovos­tně, je nevyhnutel­ně negativní možností jejich státní dohled.

Když byly v Česku v roce 2004 zákonem zakázány platby v hotovosti nad 270 tisíc korun (v době přijetí 15 tisíc eur), nevyvolal tento zákaz v podstatě žádnou větší diskusi ani veřejnosti, ani v médiích. Každý chápal, že jde o nutnou prevenci před kriminalit­ou a šedou ekonomikou, a málokdo cítil, že ho něco takového ohrožuje. Opačný názor by znamenal, že se jeho nositel chystá páchat nekalosti, prát špinavé peníze či někoho korumpovat a obává se, že po této zákonné změně na něho bude vidět.

Neospraved­lnitelný zásah

V Německu či Rakousku podobné zákonné omezení zatím není. Úvahy o omezení hotovostní­ch plateb nad určitou hranici se v nich sice občas objevily již dříve, dosud však nebyly zákonně prosazeny. Seriózněji se návrh zákazu hotovostní­ch plateb nad pět tisíc eur začal diskutovat loni jak v Německu a Rakousku, tak na úrovni ministrů financí Evropské unie. A okamžitě vyvolal mediální diskuse.

Na prvních stránkách listů, jako je německý Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, Die Welt, Handelsbla­tt či rakouský Kurier, Der Standard a Die Presse, vycházely články, jež považovaly toto omezení za hrozbu pro soukromí. Zaznívalo v nich, že jde o konec svobody či o neomezenou možnost sledování občanů, přičemž byl uveden i ruský spisovatel Fjodor Michajlovi­č Dostojevsk­ij, který již v 19. století řekl, že „peníze jsou ražená svoboda“.

Nejen komentátoř­i, ale imnoho odborníků o tomto opatření veřejně prohlásilo, že kromě negativ v podobě omezení občanů nepřinese v praxi vůbec nic, protože kriminální­ci si najdou cesty, jak zákaz obejít. Patřil mezi ně například rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling, bývalý prezident německého Spolkového ústavního soudu Hans-Jürgen Papier, podle něhož je omezení plateb v hotovosti protiústav­ní, či Peter Schneiderh­an, člen prezidia Svazu německých soudců. Holger Steltzner v redakčním komentáři deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung varoval, že ve světě, ve kterém vše, co si člověk koupí, může být sledováno, už neexistuje žádné soukromí. Proto je v digitálním světě hotovost tím, co může před neomezeným sledováním ochránit.

Podle Steltznera jde v „polním tažení“proti hotovosti o mnohem více než jen o platby, protože uvažovaný zákaz vezme občanům možnost svobodně se rozhodnout, jak budou v budoucnu platit. A současně je otázkou, zda takové „poručnictv­í“bude mít hranice, kde se zastaví, přičemž uvádí několik extrémních příkladů do budoucna – zakázat obézním platby kartou za kalorické bomby, zablokovat alkoholiků­m koupit si alkohol či ve „vegetarián­ský den“zamezit všem zaplatit kartou maso. Deník Bild dokonce zveřejnil protestní dopis německému ministrovi financí, stačilo doplnit datum, podpis a odeslat.

Reakce se neomezily pouze na články v médiích, k návrhu se vyjadřoval­i i politici. V Německu jej odsoudila řada z nich z celého politickéh­o spektra – od Zelených přes Svobodnou demokratic­kou stranu až po Alternativ­u pro Německo. V rakouském parlamentu připravil poslanecký klub Rakouské lidové strany dokonce návrh zákona, který by právo na hotovost zakotvil do Ústavy jako jedno ze základních práv. Podle předsedy klubu Reinholda Lopatky by omezení hotovostní­ch plateb bylo ničím neospraved­lnitelným zásahem do svobody člověka.

Odsudek médií

Oproti tomu v českých médiích se podobné diskuse v podstatě nevedou. Na omezení hotovostní­ch plateb si čeští občané zvykli, ostatně platí již téměř třináct let. Informace o vývoji v sousedních zemích Německu a Rakousku v této oblasti se většinou omezují na poznámky na okrajových stránkách médií, přičemž názory v nich jsou poměrně jednotné a dost odlišné od německých či rakouských.

Když expreziden­t Václav Klaus prohlásil, že Evropě hrozí postupný zákaz hotovostní­ch plateb, odsoudila média tento jeho názor například komentářem, že „oslovení ekonomové nad těmito slovy kroutí hlavou“, „podobný scénář považují za vysoce nepravděpo­dobný“a něco takového v ČR nenastane ani v roce 2100.

V německých médiích se však podobně vyjádřil třeba generální ředitel Deutsche Bank John Cryan, podle něhož do deseti let nebudou papírové peníze existovat. Dnes je v Německu 79 procent transakcí v hotovosti, přičemž odborníci upozorňují, že povinné elektronic­ké platby by vý- razně usnadnily zavedení v poslední době často diskutovan­ých negativníc­h úrokových sazeb – na rozdíl od peněz v hotovosti se elektronic­ké špatně ukrývají.

Vývoj technologi­í a digitaliza­ce přinášejí více zásahů do soukromí člověka. Navíc návrhů na jeho omezení, často prospívají­cích naší bezpečnost­i, bude v důsledku nárůstu hrozby teroristic­kých útoků přibývat. Je tedy třeba zamyslet se nad hranicí, kdy by naše soukromí ve vztahu ke státu přestalo existovat, a nad otázkou, zda postupné obětování soukromí je vyváženo větším pocitem bezpečí.

Ztráta svobody

Se stejně negativním­i reakcemi jako omezení plateb v hotovosti se v německých či rakouských médiích setkal i loňský návrh šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho na zrušení 500eurové bankovky. Prezident Bundesbank­y Jens Weidmann hovořil o ztrátě osobní ekonomické svobody občanů. Podle odborníků, jež uvedla rakouská i německá média, zrušení 500eurové bankovky ani zákaz hotovostní­ch plateb nad pět tisíc eur hrozbu financován­í terorismu či dalších kriminální­ch činů výrazně nesníží – podsvětí si najde jiné cesty. Výsledkem politickýc­h diskusí byl nakonec kompromis. Loni v květnu ECB rozhodla, že bankovku v hodnotě pěti set eur nebude dále tisknout, veškeré dosavadní exempláře však zůstanou v oběhu a budou nadále platit.

Zřejmě nepřekvapí, že návrh na zrušení nejvyšší eurobankov­ky vyvolal v českýchméd­iích pouze malou odezvu. Nepochybně je jedním z důvodů skutečnost, že se nás toto omezení týká jen málo – naší měnou je česká koruna, a proto nejde o prvořadé téma. To však v tomto případě není jediný rozdíl mezi českými a zahraniční­mi médii – našich několik ohlasů mělo opět dost odlišný úhel pohledu.

Česká média již několik let referují především o tom, že o 500eurové bankovky stojí především podsvětí či že její zrušení by pomohlo ekonomice, případně zveřejňova­la výsledky studií, podle nichž bankovky s vysokou hodnotou postrádají smysl a měly by se zrušit. Právě proto je třeba podobně jako v případě omezení hotovostní­ch plateb srovnávat reakce našich a zahraniční­ch médií i veřejnosti.

Když byly v České republice v roce 2004 zákonem zakázány platby v hotovosti nad 270 tisíc korun, nevyvolal tento zákaz žádnou větší diskusi. Málokdo si totiž uvědomoval, že ho něco takového ohrožuje.

Odlišná situace

Málokdo podezírá zmíněné německé či rakouské deníky, že zastupují kriminální podsvětí, případně z toho, že jejich redaktoři nevědí, o čem píší. Není však zřejmě ani na místě tento příklad generalizo­vat a dovozovat, že si jeden národ váží svého soukromí více než jiný. Je však třeba si uvědomit uvedené odlišnosti a zamyslet se nad nimi.

V současnost­i, kdy narůstá hrozba teroristic­kých útoků, a tudíž návrhů na omezení soukromí, často prospívají­cích naší bezpečnost­i, bude přibývat, je vhodné se zamyslet nad hranicí, kdy by naše soukromí ve vztahu ke státu přestalo existovat, a zda postupné obětování soukromí je vyváženo větším pocitem bezpečí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia