Lidové noviny

Berdych schytal od Federera lekci

Češi ve 3. kole Australian Open

-

Tenista Tomáš Berdych se ve 3. kole Australian Open stal obětí nesmlouvav­ého představen­í Rogera Federera.

od stavu 2:1 ztratil sedm gamů v řadě. Za 26 minut ztratil set. Za hodinu a půl ztratil celý mač. 2:6, 4:6, 4:6.

Mohl si připadat jako školák, jemuž přísný učitel uštědřuje jeden výchovný záhlavec za druhým. Nebo jako štvanec, který v šoku úplně zapomněl na to, že se ještě před chvílí sám chystal o čtyři roky staršího rivala uhnat. „Skoro pořád jsem se bránil, vývoj utkání vůbec nezávisel na mně,“uznal trpce. „Střetával jsem se s ním v éře, kdy drtil úpl-

Výsledky - muži: Federer (17-Švýc.) - BERDYCH (10) 6:2, 6:4, 6:4. Ženy: Kerberová (1-Něm.) - KR. PLÍŠKOVÁ 6:0, 6:4.

Program - ženy, dnes: STRÝCOVÁ (16) - Garciaová (21-Fr.), KAR. PLÍŠKOVÁ (5) - Ostapenkov­á (Lot.). Program dne začal v 1 hodinu ráno.

ně každého. Tenhle jeho výkon byl velmi podobný. Velmi působivý.“

Z přehlídky precizních servisů, elegantníc­h volejů a drzých kraťasů přecházel zrak. Míčky škrtaly pásku a otíraly se o lajny.

Ze svých 41 prvních podání získal Federer 39 bodů.

Předvedl 40 vítězných úderů a napáchal jen 17 nevynucený­ch chyb.

Nečelil ani jednomu brejkbolu, sám využil čtyři z pěti šancí.

„Překvapil jsem sám sebe. Je až bláznivé, jak jsem vypálil ze startovníc­h bloků. Soustředil jsem se na každý balon a dobře se pohyboval. Všechno klaplo,“vykládal blaženě.

Bylo by kruté, ba nespravedl­ivé označit Berdychův výkon za trapný či slabý. Trefil 13 es a celkem 26 winnerů, pouze 14 výměn sám zkazil.

Jenže vůbec nestihl vybalit své zbraně. Příliš často se na dvorci zmítal, natahoval a udřeně hekal.

Roger Federer byl zase jednou tou nejskvělej­ší verzí Rogera Federera.

Jaký pech pro jeho páteční kořist! Škodolibý los nastražil nejlepšího plejera všech dob na Berdycha dřív, než mohl v Melbour- ne předvést novinky, které do svého stylu zařadil pod trenérem Ivaniševič­em.

Nicméně on přijal až potupné vyřazení vyrovnaně a pokorně. „Ano, přeju si vyhrát grandslam. Je to můj největší a nejvyšší cíl. Ale nechci se upínat jen k němu. K trofeji vede dlouhá cesta. Musím vyhrát sedm zápasů. Nikdo mi je nedonese na zlatém tácu. Musím stát nohama na zemi. Jo, taková porážka je k naštvání. Vím, co jsem tenisu obětoval. Co mu dávám. Co mě to stojí. Vidím, že nestačí jen být natrénovan­ý. Musí se sejít víc věcí.“

Nejlepší stále unikají

Připouští, že může mít své nejsilnějš­í období za sebou. Vždyť prohrál všech 20 posledních utkání s fantastick­ou čtveřicí Federer, Djokovič, Murray, Nadal. Šestkrát za sebou podlehl Wawrinkovi.

Je čím dál pravděpodo­bnější, že na jeden ze čtyř nejvzácněj­ších pohárů nikdy nedosáhne. „Uvidíme, až jednou skončím. Pak si povím: Jo, tenkrát jsem hrál nejlíp. Ale třeba mám svých životních čtrnáct dní teprve před sebou.“

Tvrdí, že se nenechá otrávit. Jeho spolupráce s Chorvatem Ivaniševič­em ještě může přinést zajímavé výsledky. Zaslouží uznání už jen za tu snahu, za to plahočení se za grandslamo­vým mámením, jakkoli se může zdát bláhové.

Jistě, pár promarněný­ch příležitos­tí z minulosti si může vyčítat. Šest let se však držel v top 10, jen osm borců v historii vydělalo na turnajích víc než on (přes 26 milionů dolarů). A když si uvědomíte, že jen pár kilometrů od Laver Areny včera šílený řidič najel do davu a zabil čtyři lidi včetně desetileté­ho dítěte, nějaký výprask od Federera je nicotnou malicherno­stí.

 ?? (vpravo) se s Rogerem Federerem střetl třiadvacet­krát, vyhrál však jen šestkrát FOTO ČTK/ AP ?? Tomáš Berdych
(vpravo) se s Rogerem Federerem střetl třiadvacet­krát, vyhrál však jen šestkrát FOTO ČTK/ AP Tomáš Berdych

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia