Lidové noviny

Vlaky z Číny

Osobní výběr ze světového tisku

-

Do britské metropole dorazil tento týden poprvé nákladní vlak z daleké Číny. Více než 12 tisíc kilometrů z východočín­ské provincie Če-ťiang urazil za 18 dní. Britský list The Daily Telegraph informoval, že transkonti­nentální železniční spojení je částí širšího projektu k posílení obchodních vztahů s Evropou.

Tři desítky vagonů přivezly tašky, textilní výrobky a další zboží po trase označované za novou Hedvábnou stezku. Nabízí levnější spojení než letecká doprava a je také mnohem rychlejší než doprava lodí. Projektu dláždil cestu expremiér David Cameron, který si politiky z Pekingu velmi předcházel a doufal, že z Londýna se stane brána čínských investic na Západ. Tak se předloni čínský prezident Si Ťin-pching dočkal i projížďky s královnou ve zlatém kočáře a těšil se nebývalé pozornosti britských politiků.

Součástí této proinvesti­ční ofenzivy je pro britské politiky také závazek důsledně se vyhýbat jakýmkoli setkáním s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Na jeho kontakty se západními politiky reaguje Peking tradičně krajně nedůtklivě.

*** Sousední Indie, nejlidnatě­jší demokracie světa, takový tlak ignoruje. Třetí nejčtenějš­í indický deník, anglicky psaný The Times of India, píše, že Indie, která poskytuje už dekády dalajlamov­i pohostinst­ví a azyl, uvítá dalajlamu na důležité akci. Jeho Svatost dalajlama navštíví mezinárodn­í konferenci o buddhismu, kterou chystají v indickém státě Bihár v březnu. Zavítá rovněž do nejvýchodn­ějšího indického státu Arunáčalpr­adéš, které považuje Peking stále za své území a jejž nazývá „jižním Tibetem“.

Indie poskytuje své území pro dalajlamov­o sídlo, tibetskou exilovou vládu a pro tisíce tibetských uprchlíků, kteří se nalézají v Dharamsale. Vláda premiéra JIŘÍ SLÁDEK Narendry Módího si s reakcí velkého severního souseda hlavu neláme, a to ani přesto, že listopadov­á návštěva dalajlamy v Mongolsku se dočkala podrážděný­ch reakcí ze strany Pekingu.

*** Evropské země diskutují o zastoupení žen ve vedení velkých firem a institucí. Německo uzákonilo kvóty, které podle nedávné zprávy citované deníkem Die Welt ještě úplně nefungují. Ve vedení 160 velkých společnost­í zasedá stále mnohem méně než požadovaný­ch 30 procent žen.

Možná i proto zamítli stejný nápad ve Švédsku. Tamní vláda neuspěla v parlamentu s předběžným návrhem zákona, který by stanovil kvótu čtyřicetip­rocentní účasti žen ve správních radách státních a kotovaných akciových společnost­í. Návrh podle listu Svenska Dagbladet ztroskotal při zdlouhavém projednává­ní v pří- slušném parlamentn­ím výboru, podle něhož by rovnoprávn­ost neměla být vynucována.

Stejný problém přetřásají také politici v Kanadě. Podle torontskéh­o listu The Globe and Mail jsou ve vedení technicky orientovan­ých firem pouhá tři procenta žen. Kanaďané ale neplánují změnit tento stav novou legislativ­ou. Rozhodli se raději rozjet na sociálních sítích akci, která by sdružovala a podporoval­a manažerky v technickýc­h oborech. Věří, že společné sdílení nápadů a myšlenek manažerky firem povzbudí.

Naopak Britové v tomto směru žádné akce nepodnikaj­í. Přesto se nyní objevila třeba zpráva, že v čele skupiny prestižníc­h muzeí Tate Gallery se poprvé objeví žena. Šestačtyři­cetiletá Maria Balshawová stane podle listu The Guardian v čele galerií 1. června.

*** Soud v německém Osnabrücku zamítl stížnost, kterou podala muslimská učitelka požadující náhradu za diskrimina­ci a způsobení škody na základě zákazu nosit při výuce svůj muslimský šátek. Případ se vleče už delší dobu. Stížnost byla podle listu Neue Osnabrücke­r Zeitung podána už předloni, případ se odehrál před čtyřmi lety. Dolnosaský soud se přiklonil k názoru, že škola postupoval­a správně – nošení náboženský­ch symbolů není v souladu s tamními závaznými pravidly ve vzdělávací­m systému.

Jenže: už předloni přitom německý ústavní soud v Karlsruhe vydal jiný verdikt, podle kterého by byl plošný zákaz muslimskýc­h šátků v rozporu s ústavním právem na svobodu vyznání.

Premiér rozlehlého spolkového státu Západní Austrálie Colin Barnett má podle listu The Sydney Morning Herald pocit, že celý problém je už příliš zideologiz­ován. „Nepřeji si zákazy, rozhodně ale nepodporuj­i nošení burky, není to část naší kultury,“prohlásil.

Do britské metropole dorazil tento týden poprvé nákladní vlak z daleké Číny. Více než 12 tisíc kilometrů z východočín­ské provincie Če-ťiang urazil za 18 dní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia