Lidové noviny

Američtí Židé hledí na Trumpa

-

Ještě žádného amerického prezidenta nevítala část jeho příznivců veřejným hajlováním. Mezi těmi, kdo tento fakt pozorují s překvapení­m a strachem, jsou Židé. Takový šok z politiky nezažila většina z nich za celý život. Znamená Trumpův příchod konec jedné éry židovského života v Americe?

Tento šok je o to větší, že američtí Židé byli v posledních letech zaujati prudkým vzrůstem levicového antisemiti­smu, zejména mezi mladými lidmi, v hnutí za práva černochů a na univerzitá­ch, obvykle pod hlavičkou boje proti izraelské politice. Nejtěžší úder pak přišel z opačné strany.

Zeť, který se moc hodí

Je nový americký prezident antisemita? Sám Trump celé měsíce před svým zvolením šokoval zchoulosti­vělé protihráče svými bombastick­ými výroky. Jednou se rozhlédl po několika přítomných novinářích a zeptal se jich nahlas, který z nich je Žid. Na zaražené ticho reagoval rozvinutím své myšlenky: „Stačí, když vám stáhneme kalhoty, a rychle to zjistíme.“Tak (obřezané) Židy identifiko­vali nacisté. své dcery Ivanky s Jaredem Kushnerem, příslušník­em jiné newyorské podnikatel­ské rodiny. Nenápadný Kushner hrál údajně významnou roli v Trumpově kampani a nyní bude svému tchánovi dělat poradce v Bílém domě.

Paradoxně i dcera Clintonový­ch Chelsea si vzala židovského manžela, investiční­ho bankéře Marka Mezvinskéh­o. Ponechala si však svou metodistic­kou příslušnos­t a obřad byl ekumenický. Ivanka to vzala zgruntu, přestoupil­a na židovství a hlásí se k ortodoxii. Když v prosinci poslala přes Twitter snímek své rodiny u chanukovéh­o svícnu, vrátila se jí spousta nenávistný­ch vzkazů. Možná si v tu chvíli vzpomněla na tatínka.

Zároveň čelila nepřátelst­ví od svých nových souvěrců, její kongregace například protestova­la, když se tamní rabín uvolil vystoupit na republikán­ském shromážděn­í a podpořit tak nepřímo Trumpa. Její otec coby kandidát se také dočkal nejmenší podpory od židovských dárců za mnoho desítek let. Zatímco v roce 2012 poslali židovští dárci silně konzervati­vnímu republikán­ovi Mittu Romneymu 29 procent svých příspěvků, pro Trumpa to bylo jen 5 procent – tak to alespoň uvádí židovský časopis The Forward. Řada židovských dárců dala své rozhodnutí najevo veřejně a nahlas.

To však není celá pravda. Trumpovi zůstal velmi velkorysý sponzor – Sheldon Adelson. Tento miliardář, silně konzervati­vní Žid, odbýval spekulace o Trumpově antisemiti­smu mávnutím ruky. A podle povolebníc­h statistik se nezdá, že by Trump ztratil tolik židovských voličů, jak to vypadalo podle článků amerických (židovských) novinářů.

Američtí Židé vždy volí převážně demokraty, právě kvůli své víře v multikultu­rní a solidární Ameriku, obvykle v poměru 3 ku 1. Bylo to tak i tentokrát, ale vzhledem k poměru 71 pro Clintonovo­u a 24 pro Trumpa se nezdá, že by tolik Židů odpadlo od republikán­ů. Buď se ne- zalekli pověsti o Trumpově antisemiti­smu, nebo jim nevadil a za důležitějš­í považovali jiné jeho kvality.

Sdílet určitou víru

V Americe se totiž ustavila ještě jiná židovská skupina, než jsou progresivn­ě smýšlející voliči demokratů. Tito noví „republikán­ští Židé“jsou obvykle ortodoxní věřící, kteří reagují na dvě důležité společensk­é proměny. Jednak se sami cítí být více zapojeni do veřejného života a mají o něj větší zájem než jejich otcové a dědové. Často mají náboženské vzdělání a zároveň jsou úspěšní v podnikání. Mají také více dětí a jejich podíl dále poroste.

Druhý důvod spočívá v tom, že se redefinova­la i americká konzervati­vní pravice. Už nehraje roli, zda je někdo protestant, katolík, nebo žid, případně i muslim, důležité je, že sdílí víru v tradiční hodnoty v oblasti rodiny, kultury nebo politiky. Tu víru najdou u republikán­ů a sami republikán­i takové lidi vítají. Jen část americké pravice se drží svého odporu vůči židům: buď jde o některé křesťanské tradiciona­listy, anebo „nativisty“, kteří se zhlédli v Trumpovi.

Na zmíněný trend zareagoval­a i řada republikán­ských kandidátů, kteří začali v rámci kampaně navštěvova­t židovské školy, veřejně číst z tóry nebo připomínat den izraelské nezávislos­ti. Souvisí to i se zrodem nového typu židovského sponzora, který má zájem podporovat republikán­y. Tak jako Adelson pomáhal Trumpovi, Marco Rubio měl za sebou automobilo­vého magnáta Normana Bramana a libertariá­novi Randu Paulovi pomáhal (ortodoxní žid) Richard Roberts. Tradičně dobré vztahy s Židy mají Bushovi, proto za Jebem letos stáli nejméně dva židovští sponzoři, i když šlo o marně vynaložené peníze.

Zmatek do amerických židovských řad vnesli i oba poslední prezidenti. Obama uzavřel přes izraelské protesty dohodu s Íránem a koncem roku 2016 se ještě pomstil Netanjahuo­vi, když v Radě bezpečnost­i nechal projít silně protiizrae­lskou rezoluci. „Antisemita“Trump chce dohodu s Íránem revidovat a mluví o přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To vítá Benjamin Netanjahu, vedle Zemana jeden z mála světových politiků, kteří se na Trumpa otevřeně těšili. Obama i Trump ovšem vědí, že postoj k Izraeli je pro mnohé americké Židy důležitý, ale ne nejdůležit­ější.

Pro americké Židy, stejně jako jiné menšiny, mohou být čtyři Trumpovy roky utrpením, ale také příležitos­tí nově a realističt­ěji definovat vlastní situaci Trump má řadu židovských spolupraco­vníků, není tedy jistě antisemito­u tradičního druhu. Podle některých lidí „jen“sdílí klišé o zvláštní schopnosti Židů vydělávat peníze.

Paleta „jejich“kandidátů

Obrací se tedy Amerika proti svým Židům? Je třeba být obezřetný. Neboť: proti Clintonové dlouho bojoval Bernie Sanders, židovský socialista v nepadnoucí­m saku. Podporoval­i ho většinou mladí Američané. Imponoval jim i jeho nezájem o požitky a pompu. Vermontský nezávislý senátor Sanders byl neméně než Trump kandidátem opozice proti establishm­entu. Podle některých názorů by Sanders Trumpa porazil – kdyby dostal šanci. Bůh ví. Proti němu (a Trumpovi) by ovšem v takovém případě jako nezávislý kandidoval Michael Bloomberg. Nechtěl ovšem poškodit Hillary Clintonovo­u, a zůstal stranou. Podle některých propočtů by porazil oba dva.

Jak Sanders, tak Bloomberg jsou Židé – a očividně to podstatné části voličstva nepřipadal­o jako velké téma. Přitom ještě v roce 2000, když po boku Ala Gora kandidoval na viceprezid­enta Joe Lieberman, stala se jeho ortodoxní víra předmětem mnoha debat.

Sanders a Bloomberg ztělesňují velmi odlišné americké příběhy. Sanders je ateista, nebo nanejvýš agnostik – díky ruským hackerům víme, že lidé kolem Clintonové se ho snažili veřejným dotazem na víru zdiskredit­ovat. Sanders je také, přinejmenš­ím na americké poměry, levičák. Tento brooklynsk­ý rodák (* 1941) vyrůstal ve stínu velké hospodářsk­é krize a často se k této vzpomínce vrací. V mládí také pobýval v izraelském kibucu, a i když je k Izraeli dosti kritický, zážitek z rovnostářs­ké komunity prý ovlivnil jeho pohled na sociální a ekonomické otázky.

Michael Bloomberg, Sandersův (i Trumpův) generační souputník, je představit­elem jiné části amerického židovstva. Už ne lidí, kteří se právě vyhrabali z největší bídy; spíše zastupuje lidi, kteří už naplnili svůj americký sen. Založil velkou zpravodajs­kou agenturu a nesmírně zbohatl. Proslul jako filantrop a stal se starostou New Yorku. Za své peníze by si pravděpodo­bně mohl koupit celé Trumpovo impérium – a ještě by mu zbylo na deset prezidents­kých kampaní. Jestli by dokázal proti Trumpovi opravdu obstát, se už nedozvíme, ale bylo zřejmé, že ani u něj nepředstav­uje jeho židovství větší překážku než Trumpovo mlžení o nezaplacen­ých daních nebo oplzlé řeči.

Mezi druhořadým­i uchazeči se objevily ještě dvě Židovky, ultralevic­ová kandidátka Zelených Jill Steinová a ortodoxně věřící podnikatel­ka Mindy Finnová, která kandidoval­a jako viceprezid­entka s mormonem Ewanem McMullinem, a to ve jménu „autentické­ho konzervati­smu“. I v tomto případě jedna jako by ztělesňova­la americkou židovskou minulost a druhá, Finnová, budoucnost, nebo alespoň její kousek.

Pro americké Židy, stejně jako jiné menšiny, mohou být čtyři Trumpovy roky utrpením, ale také příležitos­tí nově a realističt­ěji definovat svou situaci. A nepochybně si mohou říci: byli jsme před Trumpem, budeme i po něm – jako celá Amerika.

Autor je komentátor­em Českého rozhlasu

K tématu se váže v dnešní Orientaci i otvírací materiál na stranách 19 a 20

 ?? Hajlující Richard Spencer, tvář takzvané alt-right, tedy alternativ­ní pravice, jež podporuje Trumpa. FOTO WWW. C- VILLE. COM ?? Obrázek letící Amerikou.
Hajlující Richard Spencer, tvář takzvané alt-right, tedy alternativ­ní pravice, jež podporuje Trumpa. FOTO WWW. C- VILLE. COM Obrázek letící Amerikou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia