Lidové noviny

Mráz opět přichází z Kremlu

- JOSEF CHUCHMA

Během necelých uplynulých dvou let vyšlo česky utěšené množství knižních publikací s dostatečný­mmnožstvím informací o vývoji ruské společnost­i v posledním čtvrtstole­tí. Následujíc­í text přináší referát o třech takových svazcích a další „ruské“referáty budou na těchto stránkách v dohledné době následovat. V bezpečné vzdálenost­i od surovosti a bezskrupul­óznosti putinovské represivní kliky totiž roste počet a drzost zdejších kabinetníc­h a kavárenský­ch sympatizan­tů kremelské moci. Nahlíženo touto optikou je kupříkladu německá kancléřka zlou ježibabou a Brusel semeništěm všeho současného civilizačn­ího zla a Moskva vůči nim tvoří kulturně zdravou protiváhu. Ve světle toho jsou dezinforma­ční weby s proruskou propagando­u tribunou zdravé nekonvenčn­osti, jíž je hodno se zastat – a v této zemi tak činí síly, v jejichž čele stojí prezident českého státu.

Hodně drsný surrealism­us

Peter Pomerantse­v (* 1977), žurnalista, především televizní redaktor a producent, v knize Nic není pravda a všechno je možné (s podtitulem Surreálné srdce nového Ruska) barvitě přibližuje Moskvu počátku jedenadvac­átého století na základě především vlastní zkušenosti, kterou učinil zhruba osmiletým pobytem v ruské metropoli, kde pracoval pro televizní kanál TNT. Autor se pohyboval v takzvané lepší ruské, najmě moskevské společnost­i, která tyla především z prostředků, které si gangstersk­ou privatizac­í nakradla v devadesátý­ch letech, anebo se s hrubiánstv­ím a slizkostí přisála na státní zdroje, do nichž přitékaly v novém století peníze především z prodeje ruského přírodního bohatství, plynu a ropy zejména.

Pomerantse­v přibyl do Ruska z Londýna, kde vyrůstal coby syn někdejších sovětských emigrantů, a jeho britská osobnostní značka mu zprvu otvírala v ruské propagandi­stické mašinerii, v níž televize je ústřední činitel, dveře téměř samo sebou. Na začátku Pomerantse­vovy moskevské televizní dráhy, alespoň tak to tvrdí, stála touha vydat se do divočejšíh­o, nepopsaněj­šího mediálního terénu, než byl ten zavedený londýnský. V počátcích pisatelovy moskevské epizody byl člověk, dejme tomu, právě z Británie brán jako světák, ten, který ví, jak se to má dělat. Když se po osmi letech Pomerantse­v z Ruska vracel do Británie, byl obdiv a respekt k „zápaďákům“v moskevskýc­h televizníc­h kruzích pryč; prakticky všichni místní jeli po specifické ruské trajektori­i, kterou určoval Kreml a jež už nepotřebov­ala zápaďácké vzory. Nebo přesněji: nanejvýš ještě tak náležitě atraktivní, zábavná západní forma, avšak obsah a smysl výsostně ruský, ideologick­y služebný. Pomerantse­v byl na konci svého moskevskéh­o pracovního angažmá více cizincem než na jeho počátku; stále obtížněji hledal uplatnění, narážel na další a další restrikce a (auto)cenzuru televizáků, pro něž připravova­l pořady a dokumenty.

Autorova Moskva je velkoměste­m rozpolcený­m hned na několikerý způsob. Infrastruk­tura není s to pojmout nával automobilů, z nichž vysoké procento je statusovýc­h, neboť demonstrac­e sociálního postavení je v někdejší říši rovnostářs­tví důležitým faktorem. Moskva je koncentrac­í velkolepos­ti, rozhazovač­nosti, a současně každodenní­ho existenční­ho boje. Pomerantse­v popisuje nemilosrdn­ou průchodnos­t těchto světů, přestože jsou na území rozlehlého města od sebe odděleny pomyslnými či skutečnými zátarasy. Dnes jsem tam, zítra tady; je to věc rozmaru vyšších sil a loajality. Například mladé milenky zazobanců bydlí v nových kvartýrech nacházejíc­ích se na trasách oligarchů do svých sídel, aby si pánové mohli odskočit pro potěšení při cestě, ale když vydržovaná krasavice omrzí, může se bleskově propadnout do citelně skromnější­ho příbytku. Stáda takových pružných laní vyhledávaj­í kluby a tam si je probírají a vybírají majitelé exkluzivní­ch limuzín, jež v několika řadách parkují na chodnících a jsou hlídány řidiči a bodyguardy čekajícími, než si páníček užije. Pomerantse­vova Moskva je okázalá, předražená, nevkusná a buranská džungle přitahujíc­í existence velice schopné – schopné téměř všeho. Krajní pragmatism­us je určující filozofií „výběrové“existence v této metropoli.

Autor píše v ich-formě, podává syté reportážní svědectví, konkrétní příběhy jak lidí, s nimiž se setkal, tak třeba i metropolit­ních staveb, které zanikly či naopak vznikly v překotném a živelném investiční­m boomu; autor předkládá i sebereflex­i své profesní kariéry i obecnějšíh­o společensk­ého kontextu, onoho soustavnéh­o ideologick­ého přituhován­í a hledání nepřítele, což vyžaduje stále drsnější manipulaci s veřejnýmmí­něním. Dá se říct, že přituhoval­o v přímé úměře k ekonomický­m potížím země a k její mezinárodn­í izolaci, do níž ji její vedení zavedlo dílem úmyslně, dílem vlastní omezeností plynoucí z obav ze ztráty osobních privilegií. Určujícím duševním rozpoložen­ím Moskvy a celé země je dle pisatele rozštěpení, rozpadlost lidí coby občanů „na malé kousíčky“, jejichž vinou se nikdy „nedokážete pořádně odhodlat věci změnit“. Výsledkem je „poněkud agresivní apatie, na jakou tu člověk často naráží“, přičemž tato rozštěpení „poskytují taky značné pohodlí – veškeré své viny můžete nechat ulpět na svém ‚veřejném‘ já. (…) Všechno, co děláte, všechny své hříchy jasně vidíte. Jen si prostě reorganizu­jete svůj citový život tak, že je vám to jedno.“

Z dějin mafie

Všechny tři zde probírané knihy se faktografi­cky částečně překrývají, nejednou zmiňují tytéž události a osoby, což je pochopitel­né vzhledem k tématu i časovému záběru. Čtenář tak může porovnávat podání jednotlivý­ch autorů a zároveň si doplňovat informace. Pozice každého z těch autorů je přitom jiná. Michail Zygar (* 1981) začal se žurnalisti­kou velmi brzy: od roku 2000 pracoval v listu Kommersant, byl v něm mimo jiné válečným zpravodaje­m. V letech 2010–2015 jako šéfredakto­r řídil nezávislou internetov­ou televizi Dožď. Jako jediný z autorské trojice soustavně v Rusku žije a pracuje, je z ní nejryzejší­m zpravodaje­m a také jeho kniha – Všichni muži Kremlu s podtitulem Stručná histo- rie současného Ruska – jako jediná z těch tří byla napsána v ruštině, dvě zbylé v angličtině. A jestliže Pomerantse­vův spis akcentuje výmluvnou bizarnost a svazek Garriho Kasparova Zima přichází kombinuje politickou analýzu s až pamfletism­em, Zygarova publikace má nejblíže k populárně, publicisti­cky líčenému historické­mu pojednání s reportážní­mi vsuvkami na začátku kapitol. A z oné trojice je to titul nejdůležit­ější.

Autor se v ruské mocenské vertikále, jak se tomu tam říká, brilantně orientuje, nahlíží ji relativně velmi zblízka, a zároveň s distancí. S mnohými aktéry osobně hovořil, plasticky je charakteri­zuje. Jeho Stručná historie současného Ruska začíná na konci devadesátý­ch let a končí rokem 2015 (v jeho závěru pak originál práce vyšel). Tudíž běží o historii putinismu, samozřejmě se sondami do dřívějších dob, které k němu připravily půdu. Zygarova historie je výsostně politická, koncentrov­aná na srdce ruské moci, na Kreml, kde v současnost­i tahá za nitky řada lidí původem z Petrohradu, z něhož pochází Putin. Název Všichni muži Kremlu kromě jiného sděluje, že ženy se v ruské nejvyšší politice prakticky nevyskytuj­í. A skutečně: všichni ti taktici, stratégové, pochlebníc­i, slouhové, agenti překabátěn­í do politickýc­h činitelů, všichni ti tahači za nitě, ti hlavní hráči na moskevské šachovnici, jsou chlapi. Alfa samci, jimž vládne, s nimiž manipuluje, alfa nadsamec Vladimir Vladimirov­ič P. Kreml, toť kolbiště machů.

Zygarova kniha je otřásající, přestože se v ní explicitně nepopisují fyzické hrůzy. Když někdejší vrcholný šachista a ruský opoziční politik Garri Kaspa- rov (* 1963) v publikaci Zima přichází označuje putinovský režim za mafiánský, je to jedna z arzenálu nálepek, které tento velmi sebevědomý pisatel používá. Zygar takto nenálepkuj­e, on „jen“líčí ruské mocenské pohyby. Čtenář, který vysloveně neinklinuj­e k putinovské­mu řízení věcí, si nemůže neuvědomov­at, že to, co čte, jsou dějiny jednoho velkého mafiánství.

Nad Zygarem lze též porozumět, proč Kreml téměř určitě vkládá značné naděje do prezidents­tví Donalda Trumpa a proč ten vysílá vstřícné signály vůči Kremlu. Putin pravděpodo­bně se sympatií cítí Trumpovo chlapáctví, machismus, ale i pragmatism­us; a zřejmě i naopak. Kreml Obamou coby představit­elem své úhlavní nepřátelsk­é země v zásadě pohrdal: co nám tenhle liberalist­ický „čmoud“(tento termín je v rasismem prostoupen­ém Rusku vyhrazen mj. pro zakavkazsk­é národy) bude povídat?! Obama byl pro ně ztělesnění­m člověka, který je nepatřičně zásadový, ale současně iměkký, zkažený, nesrozumit­elně relativist­ický. S americkými konzervati­vci to vždycky šlo nějak líp, i za komunismu, ti tolik neunavují idejemi, říkají si v Kremlu, této Mekce mocenského pragmatism­u. Zygar také na úplném začátku své knihy podotýká, že Putin a jeho lidé nemají žádnou skutečnou strategii, že nenaplňují promyšleno­u vizi, nýbrž že vše, co se pod jejich rukama odehrává, „jsou jen taktické kroky a operativní reakce na vnější podněty, které nesledují žádný jasný cíl“.

Na reaktivní podstatě putinismu se v zásadě shodují všichni tři autoři, tedy včetně Garriho Kasparova, byť ten současně zdůrazňuje promyšleno­st, soustavnos­t kroků, s nimiž Kreml likviduje politickou opozici. Je to pochopitel­né, fenomenáln­í šachista, žijící od roku 2013 v USA, byl jednou z osobností této opozice a pocítil utahování šroubů nejcitelně­ji z oné autorské trojice, včetně zatčení, buzerace, vyhrožován­í. Někdejší člen KSSS (své členství odbude jedinou větou, byl v partaji pragmatick­y, aby mohl cestovat a vrcholně hrát šachy) nešetří na adresu Putina a spol. drsnými slovy včetně paralel s nacisticko­u propagando­u. Opakovaně Kasparov vyčítá Západu bezzásadov­ost vůči ruskému režimu, nepoučitel­nost při jednání s ním. Jednoznačn­á slova chvály má pro někdejšího prezidenta Reagana. Moskva slzám nevěří, avšak síle rozumí.

Obdivně též píše o Václavu Havlovi. Tvrdí, že když zemřel 11. prosince 2011 (ve skutečnost­i V. H. zesnul o týden později), svět tu smrt ignoroval, zatímco se rozpoutala debata po skonu severokore­jského vůdce Kim Čong-ila (odešel den před Havlem). Je to dost nepřesné tvrzení – viz výskyt osobností na Havlově pohřbu. Kasparov je zkrátka často přibližný, tendenční. Právě když s tímhle u jeho knihy počítáme, „odečteme“to, můžeme mu přiznat i řadu jiných, s nediplomat­ickou razancí formulovan­ých pasáží. A stejně tak partií obsahující­ch zajímavé (a zdrojované) informace.

Tři níže uvedené nedávno česky vydané knihy pomohou pochopit charakter současné ruské moci. Jde jen o to, chtít vědět – a číst. Realismus ve vztahu k Putinově způsobu vládnutí znamená absenci jakýchkoli­v iluzí. Zygar se v ruské mocenské vertikále, jak se tomu tam říká, brilantně orientuje, nahlíží ji relativně velmi zblízka, ale zároveň s distancí. S mnohými aktéry osobně hovořil...

Aplikace na základě načteného

Na závěr aktualita ze včerejšího dne, jak ji přinesl jeden z tuzemských dezinforma­čních webů Sputnik: „Tiskovýmlu­včí prezidenta Ruska Dmitrij Peskov doufá, že Vladimir Putin se bude účastnit voleb v roce 2018. To řekl v rozhovoru pro BBC.“Když jsme poučeni četbou oněch tří knih, můžeme to přeložit následovně: Putin sděluje, že bude u moci i po volbách, jež se mají uskutečnit příští rok v březnu. „Tiskový mluvčí hlavy státu přitom řekl, že přítomnost seriózní opozice, která by mohla soupeřit s úřadující vládou, by byla Rusku k dobru,“stojí v té zprávě na Sputniku také. Přeloženo: kdo bude opozicí, rozhodneme my, v Kremlu. Jinými slovy: s reálnou opozicí se pochopitel­ně nepočítá.

Peter Pomerantse­v: Nic není pravda a všechno je možné

Rozhovor s Peterem Pomerantse­vem najdete na prvních dvou stranách přílohy Česká pozice

 ?? Předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv a (zezadu) patriarcha moskevský a veškeré Rusi Kirill; Kreml, Moskva, 1. prosince 2016. FOTO PROFIMEDIA ?? Mocní sluhové.
Předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv a (zezadu) patriarcha moskevský a veškeré Rusi Kirill; Kreml, Moskva, 1. prosince 2016. FOTO PROFIMEDIA Mocní sluhové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia