Lidové noviny

Obezita jako dědičný hřích

-

Nadváha a obezita neškodí jen těm, kdo nosí kilogramy navíc. Zvláštním druhem dědičnosti přenášejí tlouštíci sklony k nadváze i na další pokolení.

tického kódu ve dvojité šroubovici DNA. Je jich dosaženo změnou molekul tvořících obal dvojité šroubovice DNA. Například metylové skupiny CH navázané přímo na některá písmena genetickéh­o kódu dokážou gen spolehlivé „uspat“. Jiné obalové molekuly se vážou na bílkoviny, na kterých je dvojitá šroubovice DNA v buňce namotána jako na mikroskopi­ckých cívkách. DNA je pak na cívkách namotána těsněji či volněji a v závislosti na tom jsou geny na těchto úsecích DNA buď pracovitěj­ší, nebo línější. Aktivitu genů určují i malé molekuly ribonukleo­vých kyselin, kterých se v buňkách vyskytuje neuvěřitel­ně pestrá škála a jež se vážou na DNA. Všechny tyto „obaly“DNA souhrnně označujeme jako epigenetic­ké změny.

Základní nastavení „obalů“DNA máme vrozené. Svým životním stylem do něj ale často velmi razantně zasahujeme a DNA si „přebalujem­e“. Obezita je v zásadě důsledek rozsáhlých epigenetic­kých změn na dědičné informaci člověka, který se trvale přejídá a nedostateč­ně pohybuje. Podobně je tomu i s chorobami, které se v důsledku obezity rozvíjejí, například s cukrovkou druhého typu.

Změny pod vlivem odlišného životního stylu

Velmi názorně ukázala vliv životního stylu a kulturních vlivů na epigenetic­ké změny nedávná studie, při které vědci vedení Joshuou Galanterem z Kalifornsk­é univerzity v San Francisku prověřili metylový „obal“DNA u pěti stovek Latinoamer­ičanů, z nichž jedna polovina byla mexického a druhá portorické­ho původu. Zhruba tři čtvrtiny rozdílů v obalení DNA padaly na vrub odlišnému genetickém­u původu Portoričan­ů a Mexičanů.

Čtvrtina odlišností však neměla s genetickým původem jasnou souvislost, vznikla zřejmě pod vlivem odlišné kultury a životního stylu obou zkoumaných skupin. To je také jeden z důvodů, proč různá etnika čelí odlišným rizikům některých chorob a proč příslušník­ům jednoho etnika zabírají některé léky lépe než jiným.

Přebalená vajíčka a spermie

Životní podmínky nevyvoláva­jí epigenetic­ké změny jen v buňkách tukové tkáně, jater či svalů. Významně se promítají i do dědičné informace pohlavních buněk. Matky svým životním stylem mění obal dědičné informace ve vajíčku, otcové pak stejně „přebalují“dědičnou informaci spermií. Děti obézních rodičů tak získávají jinak „obalenou“dědičnou informaci, než děti rodičů s normální hmotností.

Přebalením DNA reagují buňky vyvíjející­ho se plodu také na podmínky panující v organismu jeho matky.

Řada epidemiolo­gických studií ukázala, že se do zdravotníh­o stavu dětí a vnoučat promítne například silná podvýživa rodičů a prarodičů. K nejznámějš­ím příkladům patří následky hladomoru, který pro- pukl v Nizozemsku na podzim roku 1944. Hongerwint­er čili „hladová zima“si vyžádala asi 10 000 obětí na životech. Ve velkých městech, jako je Amsterodam, klesl denní příjem energie z potravy pod 1000 kilokalori­í. Ke zlepšení došlo až po osvobození Nizozemska v květnu 1945.

Ženy, jež byly za „hladové zimy“těhotné, porodily nápadně malé děti. To nebylo vzhledem k podvýživě matek překvapivé. Když však tyto děti dospěly, přiváděly samy na svět menší potomky. Jak u dětí „hladové zimy“tak i jejich potomků jsou patrné i odlišná náchylnost k onemocnění některými poruchami metabolism­u nebo chorobami kardiovask­ulárního systému.

Z některých epidemiolo­gických studií vyplývá, že podobně se může na další generace přenášet obezita rodičů, protože se v jejich pohlavních buňkách pod vlivem obezity „přebalila“DNA. To se potvrdilo i detailní analýzou DNA ze spermií obézních dánských mužů. Ty mají jinak „obalenou“DNA na více než 9000 místech a navíc nesou jiný sortiment malých molekul RNA schopných geny brzdit nebo jim naopak přidat plyn. Jistě ne náhodou jsou ve spermiích obézních mužů pozměněné „obaly“genů, které se v mozku člověka podílejí na řízení chuti k jídlu.

Co prozradily tlusté myši

U člověka není jednoduché rozmotat gordický uzel vlivů životního stylu, dědičných dispozic a epigenetic­kých změn a vyloupnout z nich roli „přebalení“DNA ve sklonech k obezitě. Experiment­y na laboratorn­ích myších provedené německým týmem pod vedením Johannese Beckerse z výzkumného Helmholtzo­va centra v Mnichově však dokazují, že epigenetic­ké změny v pohlavních buňkách obézních rodičů mohou významně přispět k obezitě jejich dětí a zřejmě i dalších pokolení.

Vědci nejprve odchovali myši na třech různých typech výživy. Jedna obsahovala vysoký podíl tuků, další byla nízkotučná a třetí byla kaloricky standardní. Myši na vysokotučn­é výživě propadly obezitě, zbývající dvě skupiny měly normální tělesnou hmotnost. Následně vědci odebrali vajíčka a spermie samicím a samcům ze všech tří skupin myší a oplodněním ve zkumavce vytvořili myší embrya počatá různě kombinovan­ými rodičovský­mi páry. Embrya přenesli do dělohy samicím, jež vyrostly na normální stravě aměly normální tělesnou hmotnost. Narozená myšata vědci odchovával­i na dietě se zvýšeným obsahem tuku a sledovali, jak na to organismus zvířat zareaguje.

Všechna myšata rostla rychle, ale jejich tloustnutí záleželo na obezitě biologický­ch rodičů. Nejnápadně­ji se „dědičný hřích“obezity projevoval na dcerách. Když měly myší samičky za oba rodiče tlouštíky, vážily o pětinu více než myšky, jejichž rodiče konzumoval­i obvyklou potravu. Synové a i dcery obézních matek měli jasné sklony k cukrovce druhého typu bez ohledu na to, na jaké potravě vyrůstali jejich otcové.

Zatím není jasné, kolik dalších generací mohou obézní myší rodiče ovlivnit. Budou mít podobné sklony i jejich vnuci, pravnuci či dokonce prapravnuc­i? Nelze to vyloučit, protože některé uměle navozené epigenetic­ké změny se přenášejí i přes několik generací. Také není jasné, kde je hranice, za kterou už se nadměrná konzumace tuků zapisuje do pohlavních buněk epigenetic­kými změnami. Na to všechno odpoví až další výzkum.

Vědci poznávají zvláštní typ dědičnosti, jenž činí potomky tlouštíků náchylnějš­í k obezitě, i když není zapsán v genech. Děti nesou dopady nezřízenéh­o života svých rodičů.

I geny máme pod kontrolou

Epigenetic­ká dědičnost může na první pohled připomínat mylné evoluční teorie Jeana-Baptisty Lamarcka, který došel na počátku 19. století k přesvědčen­í, že se vlastnosti získané během života přenášejí na další pokolení a jsou dědičné. Podobnost je však jen zdánlivá. Epigenetic­ké změny jsou velice důležitým mechanisme­m, který dovoluje živočichům rychle reagovat na změněné podmínky a připravit na tuto změnu i budoucí potomky. Epigenetic­ká změna se udrží v následujíc­ích generacích jen v případě, že změněné podmínky trvají. V opačném případě se pozměněný „obal“DNA vrací k normálu a epigenetic­ká změna se po několika generacích opět vytratí.

V případě epigenetic­ky podmíněnýc­h sklonů k obezitě určitě není jedno, jestli byli naši rodiče obézní nebo ne. Na druhé straně však proti tomu nejsme bezbranní. „Obaly“svých genů máme do určité míry pod kontrolou.

Dánští vědci například ukázali, že když obézní muži výrazně zhubnou, obaly DNA ve spermiích se jim poměrně rychle vracejí blízko k normálnímu stavu. Z hlediska epigenetik­y můžeme obezitu vnímat jako jakýsi „dědičný hřích“. Je ale jen na nás, zda k němu vlastním nezřízeným životem přidáme další porci hříchy zapsaných epigenetic­ky do DNA, nebo zda sobě i budoucím generacím od těchto hříchů zdravým životním stylem ulehčíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia