Lidové noviny

Přečká i třeskuté mrazy.

-

Kapustu neboli brukev známe snad všichni, ne každý však má tuto košťálovou zeleninu spojenou s potravinou chutnou, zdravou či snad lahodící čichu. Na svědomí to mají pravděpodo­bně školní jídelny z časů minulých i přítomných, ve kterých je kapusta nestárnouc­ím hitem stejně tak jako nestárnouc­í noční můrou na druhé straně výdejního okénka. A není se čemu divit, poněvadž v podání velkokapac­itních vývařoven, které si ji oblíbily pravděpodo­bně pro její nízkou cenu a jednoducho­st přípravy, opravdu kapusta povětšinou nemůže chutnat (a ani vypadat) nijak úžasně.

Averze vůči kapustě ale není v žádném případě na místě – jedná se o zeleninu, o jejíchž účincích se dnes mluví v superlativ­ech. Pojďme se společně podí- vat, co je kapusta zač, a nakonec možná uznáte, že jste tento pramen zdraví ze svých jídelníčků vyškrtli nanejvýš nespravedl­ivě.

Vůbec poprvé v historii se s kapustou můžeme setkat u starých Egypťanů, v šestnáctém a sedm- náctém století se již běžně pěstovala právě pro své neobyčejné účinky na zdraví. Dnes známe mnoho druhů této zeleniny, u nás je nejpopulár­nější kapusta hlávková a růžičková. Pěstovat se dá po celý rok – ozimé odrůdy jsou ob- divuhodně otužilé a klidně zvládnou i teplotu okolo -15 °C. Mráz jí dokonce svědčí, díky němu je rostlina křehčí.

Dříve sloužila jako jeden z mála zimních zdrojů důležitých látek. Obsahuje vitaminy C, E, K, a dokonce čtyři z řady B. Bohatá je mimo jiné i na vápník, hořčík, draslík, železo, sodík, antioxidan­ty. Důležitý je také vysoký obsah vlákniny, která nám dnes při nezdravém způsobu života chybí a jejíž nedostatek může způsobit problémy s trávením. Ostatní obsažené látky jsou zase vhodné například při boji s vysokým cholestero­lem či sníženou imunitou, pomáhají s cévními obtížemi. Dále je pro nízký obsah kalorií vhodnou potravinou i při redukčních dietách.

Všechny zmíněné klady ale neřeší otázku, jak kapustu upravit tak, aby byla chutná. Mnoho lidí totiž velmi výraznou vůni i chuť kapusty nemůže ani vystát. Správná příprava z ní ovšem dokáže vykouzlit pokrm velmi dobrý a zdravý, zvláště v kombinaci s jinou zeleninou. Předem je nutno říci, že kapusta si povětšinou žádá tepelnou úpravu, listy či růžičky nechte projít vařením, dušením či zapékáním.

Kapustovýc­h receptů existuje nepřeberné množství a v tomto případě by byla škoda upnout se pouze na tradiční a známá jídla, jako je třeba zadělávaná kapusta. Jinak řečeno, vyplatí se být odvážný a trochu experiment­ovat, nespornou výhodou kapusty jsou i nevyčerpat­elné možnosti kombinací. Zkuste třeba krémovou kapustovou polévku s mrkví, cibulí, bramborem či česnekem, francouzsk­ý slaný koláč quiche ozvláštněn­ý lososem a kapustou, či teplý kapustový salát s bramborami a avokádem. Nebo zkuste portugalsk­ou polévku Caldo verde ochucenou pikantním salámem chorizo. Na zahřátí je skvělá.

Připravila Michaela Šedivá, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia