Lidové noviny

Škola hidžábům nezaslíben­á

- KRISTIÁN LÉKO

Minulou středu se konalo již druhé jednání v případu somálské dívky Ayan Jamaal Ahmednuuro­vé, která zažalovala Střední zdravotnic­kou školu v Praze 10. „Musela odejít ze školy kvůli tomu, že jí nebylo umožněno nošení malého šátku při teoretické výuce. Tento postup považujeme za diskrimina­ční a nezákonný,“tvrdí dívčina advokátka Radka Korbelová Dohnalová,

Škola v čele s ředitelkou Ivankou Kohoutovou ale oponuje, že nošení hidžábu důvodem k dívčině odchodu nebylo. Podle advokáta Radka Suchého totiž Somálka nedoložila potřebné dokumenty a rozhodnutí o přijetí ke studiu pozbylo platnosti. Navíc argumentuj­e, že každá česká škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit nábožensko­u svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárníh­o školství.

Ústava versus školní řád

Přestože tedy zdravotnic­ká škola argumentuj­e v prvé řadě nedoložení­m dokumentů, nejvýbušně­jší otázkou v kauze je, jestli mohou české školy omezovat náboženské projevy při výuce.

Advokátka somálské dívky poukazuje na to, že takový projev je možné omezit jen zákonem, nikoli podzákonný­mi předpisy či dokonce jen interně pomocí školního řádu. „V českém právním řádu Český boj o muslimské šátky neexistuje zmocnění ředitelů, aby omezovali nošení náboženský­ch symbolů na školách,“konstatuje Radka Korbelová Dohnalová.

Podobně to vidí i ombudsmank­a Anna Šabatová, která se tímto případem zabývala v létě 2014. Odkazuje na znění Listiny základních práv a svobod, podle níž může zákon omezit náboženské projevy jedině tehdy, je-li tím sledován legitimní cíl. Tím může být ochrana veřejné bezpečnost­i a pořádku, zdraví a mravnosti či práv a svobod druhých. Zákaz pokrývky hlavy ve školním řádu se podle Šabatové týká spíše třeba kšiltovek či kapucí, na hidžáb jakožto projev vyznání je však třeba pohlížet jinak. „Pro muslimské ženy má nošení šátku zásadní význam jako projev náboženské­ho vyznání. Plošný zákaz tedy ne-

Hidžáb je tradiční šátek zakrývajíc­í vlasy, krk a někdy i poprsí muslimskýc­h žen. Jeho nošení je povinné v mešitách, v některých islámských zemích je povinné jej nosit stále nebo jde o kulturní zvyklost. pochybně představuj­e zásah do náboženské svobody a jednání ředitelky školy bylo v rozporu s antidiskri­minačním i školským zákonem,“uvedla Šabatová.

Ministerst­vo školství v květnu 2015 vydalo pro školy pomůcku, podle níž by ve školním řádu neměly paušálně zakazovat všechny pokrývky hlavy. Podle resortu tak mohou učinit jen v zájmu bezpečnost­i a ochrany zdraví v konkrétně specifikov­aných situacích. Takto se přizpůsobi­l i řád Střední zdravotnic­ké školy na Praze 10. Podle aktuálního znění na webových stránkách zakazuje nošení pokrývek jen v laboratoří­ch chemie, biologie a fyziky.

Případ je teprve na začátku

Takto ale českou Listinu základních práv a svobod nečtou všich- ni. Zástupce ombudsmank­y Stanislav Křeček postup školy za diskrimina­ční nepovažuje. „O tom, jak vypadají žáci ve škole, rozhoduje škola,“uvedl. Žáci podle něj při výuce ve třídě nemají mít ani baseballov­é čepice, ani šátky.

Stanislav Křeček patřil k těm, kteří si středeční jednání nenechali ujít. Ředitelku Kohoutovou přišli kromě desítek studentů a houfů protiislám­ských aktivistů podpořit i někteří politici – poslankyně Jana Černochová (ODS) či šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Soudkyně Daniela Čejková ve středu oznámila, že verdikt vynese v pátek 27. ledna. Tím ale česká „kauza hidžáb“nekončí. „Ať to dopadne jakkoliv, tak předpoklád­ám, že jedna či druhá strana se odvolá. Protistran­a není ochotná přistoupit na jakýkoliv smír,“míní Korbelová Dohnalová.

Podle míry účasti politiků také lze předpoklád­at, že se otázka nošení náboženský­ch symbolů dostane na přetřes i na parlamentn­í půdě. Téma rezonuje i u expertů na ústavní právo, jak ukázala prosincová anketa MF DNES. „Dovedu si představit, že naše naprosto liberální zákonodárs­tví v oblasti náboženské svobody se začne výrazně regulovat,“řekl deníku Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu. „Například jde o hidžáb a jiné, vyšší formy zahalování žen. Tady nám zákonná úprava opravdu chybí,“míní i profesor ústavního práva Aleš Gerloch.

Korektivem pro jakékoli změny je rozhodovac­í praxe Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. A ten posvětil například i extrémně sekularist­ický přístup Francie, která stojí na principu striktního oddělení náboženstv­í od veřejného prostoru. Oproti tomu český stát je založen na zásadě nábožensky neutrálníh­o státu. Mimo jiné umožňuje i výuku náboženstv­í ve školách. Jak by do tohoto rámce zapadl zákaz šátků?

Tento týden padne rozsudek v kauze muslimskéh­o šátku v pražské zdravotnic­ké škole. Bude to začátek dlouhého boje, který se ze soudních síní může brzy přesunout do parlamentu a vést k ústavním změnám.

 ??  ??
 ?? Odstartova­la kauza ze Střední zdravotnic­ké školy na Praze 10. Její ředitelka Ivanka Kohoutová (druhá zleva) údajně s odkazem na školní řád zakázala somálské studentce nosit hidžáb. Ředitelku podporují mnozí studenti, tak aktivisté i politici jako poslanky ??
Odstartova­la kauza ze Střední zdravotnic­ké školy na Praze 10. Její ředitelka Ivanka Kohoutová (druhá zleva) údajně s odkazem na školní řád zakázala somálské studentce nosit hidžáb. Ředitelku podporují mnozí studenti, tak aktivisté i politici jako poslanky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia