Lidové noviny

Sobotka má „all star“sestavu

Šéf ČSSD se obklopuje věrnými spojenci. Za místopředs­edy ale chce i nováčky: Jana Birkeho a Petra Dolínka

-

PRAHA Do sjezdu hlavní vládní strany zbývají dva měsíce. Už teď je jasné, že delegáti ČSSD si v Brně budou muset zahrát oblíbenou dětskou hru „Chodí pešek okolo“. Ve hře o funkce v nejužším vedení strany je totiž více kandidátů než židlí. O sedm funkcí v politickém grémiu usiluje dle dosavadníc­h krajských nominací už jedenáct sociálních demokratů. I proto podle zdroje LN blízkého vedení strany předseda Bohuslav Sobotka vyslal neoficiáln­í přání, jak by měla vypadat jeho ideální sestava.

Nová „dopravní“krev

Počítá se s tím, že Sobotku sjezd potvrdí v šéfovském křesle. Za statutární­ho místopředs­edu, tedy muže č. 2 ve straně, si premiér žádá zvolení ministra vnitra Milana Chovance. Místopředs­ednické funkce by měli obhájit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce a sociálních věcí Mi- chaela Marksová a předseda sněmovny Jan Hamáček. Ze současného týmu by vypadli stranický „účetní“Martin Starec a náměstkyně ministra zdravotnic­tví Lenka Teska Arnoštová. Namísto nich by do Sobotkovy sestavy hvězd měli proniknout náchodský starosta Jan Birke a překvapení posledních dnů – náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Shodou okolností jde o dva odborníky na dopravu. Původ Dolínkova „nástupu“může být dvojí. Jde o bývalého populárníh­o předsedu mladých sociálních demokratů. Svou roli ale může hrát i jeho post pražského náměstka pro dopravu, kde se točí miliardy korun na zakázkách.

ANALÝZA

Vlivná pražská organizace by zvolením Dolínka dosáhla velkého úspěchu, neboť náměstek primátorky sounáleží s hlavní pražskou osou ČSSD Miroslavem Pochem – Karlem Březinou – Petrem Hulinským.

V nešťastné pozici se podobně jako v minulosti ocitá místopředs­eda ČSSD pro hospodařen­í Starec. Straníci vědí, že pro stranu je nepostrada­telný, jde však spíše o úřednickou funkci, a v politickém vedení tak trochu překáží. Přemýšlí se tedy o vytvoření speciální funkce generálníh­o sekretáře, v níž by Starec vykonával činnost jako dosud.

Jediným politikem, který by tak vypadl ze současného grémia, by byla Teska Arnoštová. Problém je v tom, že krajské nomina- ce začaly již v listopadu, tedy v době, kdy se přesně ještě nevědělo, koho by Sobotka po sjezdu rád viděl po svém boku. Legislativ­ní náměstkyně ministra zdravotnic­tví tak již získala sedm nominací. Podle zdrojů LN uvnitř strany Teska Arnoštová nenaplnila očekávání, která se do ní před dvěma lety vkládala, a tak větší favoritkou na zisk funkce místopředs­edkyně, kterou strana musí mít dle stanov, je ministryně práce a sociálních věcí Marksová.

Teska Arnoštová však má za svými zády vlivného spojence – ministra zdravotnic­tví Miloslava Ludvíka. Šéf pražské organizace po nástupu do vlády loni v listopadu v rámci strany posílil a mocensky se stal svébytným.

Předsedova síla

Pokud by delegáti na volebním srazu vyslyšeli Sobotkovu představu jeho „dream teamu“, nedostalo by se vedle Arnoštové a Starce na jihomoravs­kého kritika Sobotkova vedení Jeronýma Tejce a děčínského „divocha“a poslance Jaroslava Foldynu.

Jenže o funkcích se bude hlasovat v tajné volbě. Všechny předsjezdo­vé prognózy mohou vzít za své. Tejcova šance porazit Chovance není vůbec malá, daří se mu bodovat zejména v moravských okresech. Vzhledem k tajné volbě panuje obava, aby Sobotka nedostal slabý mandát (třeba kolem 55 procent hlasů). Pro hlavního konkurenta hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše by se před volbami stal snadnou kořistí.

 ?? Se rozhoduje v tajné volbě. Panuje tedy obava, aby Bohuslav Sobotka nedostal na březnovém sjezdu sociálních demokratů slabý mandát. FOTO ARCHIV MAFRA Jana Birkeho (vpravo) a Petra Dolínka (vlevo) by Bohuslav Sobotka rád viděl ve vedení ČSSD. ?? O funkcích Nové naděje.
ONDŘEJ KOUTNÍK ELIŠKA NOVÁ
Se rozhoduje v tajné volbě. Panuje tedy obava, aby Bohuslav Sobotka nedostal na březnovém sjezdu sociálních demokratů slabý mandát. FOTO ARCHIV MAFRA Jana Birkeho (vpravo) a Petra Dolínka (vlevo) by Bohuslav Sobotka rád viděl ve vedení ČSSD. O funkcích Nové naděje. ONDŘEJ KOUTNÍK ELIŠKA NOVÁ
 ?? FOTO ČTK ??
FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia