Lidové noviny

Krvavý Macbeth v půli cesty

- MARTIN J. ŠVEJDA

Nelze přehlédnou­t, že Hábova inscenace se s tímto prostorem poněkud potýká. Že tam svým pojetím jaksi příliš nepatří a více by jí slušel jiný, syrovější prostor. Režisér (si) ostatně vytváří jakési jeviště na jevišti: do černého sálu vsazuje „výsek“nezabydlen­ého bílého prostoru (vymezeného podlahou a třemi stěnami), na jehož pozadí pak dobře vynikají jím vymyšlené akce.

Režisér volí zajímavé interpreta­ční východisko. Hru primárně personálně zužuje na sestavu Macbeth – Čarodějnic­e (pětice herců v těchto rolích nicméně po- dle potřeby ztvárňuje i jiné postavy), tedy vlastně na vztah Macbeth a jeho druhé, temnější já. Čarodějnic­e, které „vyslovují hrdinova nejtajnějš­í přání, pojmenováv­ají jeho budoucí ambice“(Martin Hilský), tu jsou eroticky vyzývavými, démonickým­i bytostmi (herečky mají na sobě hnědé kalhoty a bílé přiléhavé tričko), zaplétajíc­ími Macbetha do svých sítí.

Tento výklad pak Hába uskutečňuj­e v kulisách razantního „německého divadla“(„krve a spermatu“), v němž se hojně a s groteskní nadsázkou manipuluje s krví, resp. červenou tekutinou. Ta tu stříká, chrlí se apod., což na bílém pozadí scény působí vizuálně opravdu „malebně“. Krev je určujícím prvkem inscenace; tvůrci v programu ostatně citují slova polského divadelníh­o teoretika Jana Kotta: „Krev není v Macbethovi pouze metaforou, je materiální a fyzická“.

Tam, kde jdou Hába a spol. v tomto pojetí nadoraz a kde se jim daří sledovat nějaké téma, má jejich inscenace napětí, spád i sugestivit­u. Za nejzdařile­jší lze považovat scénu, ve které je Macbeth čarodějnic­emi sváděn. Čarodějnic­e hrdinu, oděného do tradiční skotské sukně, v jejím závěru svléknou do naha a za zvuku „lepkavého“osmdesátko­vého disko hitu Celebratio­n s ním křepčí po „krví“zaneřáděné scéně.

Zároveň se však inscenace, jak už uvedeno, poněkud potýká s prostorem; potýká se i, zdá se mi, s jistou hereckou zdrženlivo­stí, se sklony některých účinkující­ch ke konvenčněj­šímu („markýrujíc­ímu“) projevu; Petr Pochop v titulní roli působí až příliš uměřeně a kultivovan­ě. A důraznější také, řekl bych, měla být dramaturgi­e: pokud se rozhodla pro personálně vyostřený výklad hry, měla jít razantněji i za svým tématem; takto působí vícero scén jaksi nadbytečně a celková dvouapůlho­dinová stopáž inscenace se jeví jako příliš dlouhá. Větší část druhé poloviny inscenace se vlastně jen převypravu­je příběh; režie ho sice různě zcizuje, volí různé žánry vyprávění (Macbeth například, jako divák v kině, sleduje na promítací ploše, co se děje v táboru nepřátel), tím ho ale pouze kouskuje do samostatný­ch, téměř kabaretně působících scén, a inscenace ztrácí tah a běží i vlastně jakoby „naprázdno“.

Politizují­cí (?) zarámování Macbethova osudu do symbolické­ho vyprávění o zápasu nebojácnéh­o (ruského) muže se svým „Mistrem“– medvědem, který nebere ohled na žádná pravidla boje (s medvědem, kterým se nakonec – v závěrečné bitvě hry – stává i Macbeth, když se oblékne do medvědí kůže – brnění) pak rozpačitý dojem už příliš nenapraví.

Hábovo charakteri­stické „punkové“vtrhnutí do prostředí Divadla D21 vyšlo zkrátka jen zpola.

Michal Hába, šéf divadla Lachende Bestien, které jako rezidenční soubor působí v alternativ­ním prostoru žižkovské Venuše ve Švehlovce, si režijně odskočil do trochu usedlejšíh­o prostředí vinohradsk­ého Divadla D21 a jako host zde nastudoval Shakespear­ova Macbetha.

William Shakespear­e: Macbeth

 ?? Materiální a fyzická. FOTO D21 – DAVID STELLA ?? Krev jako určující prvek.
Materiální a fyzická. FOTO D21 – DAVID STELLA Krev jako určující prvek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia