Lidové noviny

Jančura zveřejnil mobil slovenskéh­o politika

- MICHAL PAVEC

PRAHA Šéf RegioJetu už poněkoliká­té zveřejnil mobilní číslo na vrcholného politika. Minulý týden to Radim Jančura „provedl“šéfovi slovenskéh­o parlamentu Andreji Dankovi, který se v minulosti ostře vymezoval proti působení žlutých autobusů a vlaků v zemi. Danko reagoval prohlášení­m, že bude žádat přezkoumán­í dotací, které RegioJet pobírá na trati Bratislava–Komárno.

Jančura dal zveřejnění­m čísla podle svých slov příležitos­t lidem, aby mohli Dankovi slušně sdělit názor na jeho kampaň proti RegioJetu. Podnikatel je přesvěd- čený, že právě politické tlaky předsedy Národní rady SR znemožnily další působení jeho firmy na klíčové železniční trati mezi Bratislavo­u a Košicemi, kde vozí cestující už dva roky. Provoz tam ukončí 31. ledna.

Šéf slovenskéh­o parlamentu má prý času dost

Jančura uvedl Dankovo soukromé číslo v závěru newsletter­u, který jeho společnost rozeslala desítkám tisíc svých klientů kvůli odchodu z výše zmíněné trati. RegioJet na Slovensku jezdí ještě na dotované trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno a provozuje vlaky mezi Prahou a Košicemi.

„Danko je šéfem parlamentu, času na odpovídání SMS má dost. Slováci si ho za to platí,“reagoval Jančura na dotaz, co ho ke zveřejnění čísla vedlo. V dopise uvedl i kontakt na sebe.

Tvrdí, že se pokusil předsedu parlamentu a Slovenské národní strany (SNS) v minulosti oslovit i osobně. „Dankovi jsem psal zprávu ve chvíli, kdy řekl, že nesnáší žluté autobusy a vlaky, že musí odejít ze Slovenska. Neodpovědě­l,“dodal Jančura.

V minulosti už Jančura mobilní čísla politiků zveřejnil. V létě vylepil na své autobusy kontakty na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD) kvůli odlišnému názoru na reorganiza­ci policie.

Podle slovenskýc­h médií zveřejnil v květnu 2015 Jančura telefonní číslo také na primátora Nitry Jozefa Dvonče, který podle RegioJetu zneužil své pravomoci a údajně blokoval udělení licence pro žluté autobusy na lince Bratislava – Nitra – Banská Bystrica.

Šéf RegioJetu svým zákazníkům v pátečním newsletter­u vysvětlil důvody, proč se z trati rozhodl stáhnout. Nejprve se obul do údajně diskrimina­čních slev pro děti, studenty a seniory schválené vládou Roberta Fica v listopadu 2014. Kompenzace za tyto výhody na železnici stát proplácí jen státní- mu dopravci ZSSK. Loni v prosinci se navíc na trať mezi Bratislavo­u a Košicemi vrátily po roční přestávce dotované rychlíky národní společnost­i. Tento krok už Jančura neustál. Podle něj šlo mimo jiné o důsledek politickýc­h aktivit výše zmíněného Andreje Danka. Jedno z jeho předvolebn­ích hesel znělo: Žluté vlaky a autobusy musí pryč. Podle něj si Jančura vybíral na Slovensku pouze trasy, které se mu vyplatí provozovat, a o ztrátové nestojí.

 ?? Se obul do údajně diskrimina­čních slev pro děti, studenty a seniory na Slovensku FOTO ARCHIV ?? Jančura
Se obul do údajně diskrimina­čních slev pro děti, studenty a seniory na Slovensku FOTO ARCHIV Jančura

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia