Lidové noviny

Nová ODA chce do sněmovny

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Byznysmen Pavel Sehnal se svou stranou slibují zavedení eura i nižší daně pro firmy. „ODA není jen podnikatel­ský projekt,“říká.

PRAHA Občanská demokratic­ká aliance, politická značka z 90. let, se vrací. Bez původních členů, zato s miliardáře­m Pavlem Sehnalem v čele. Podnikatel ještě před měsícem tvrdil, že jeho hlavním cílem je uspět v komunálníc­h volbách, které se uskuteční příští rok. Teď ale hlásí změnu kurzu. ODA se chystá už na podzimní sněmovní klání.

Sehnal se při včerejším oficiálním startu své strany několikrát vymezil proti jinému miliardářs­kému projektu – hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše. Naopak přiznal, že některé otázky konzultuje s bývalým prezidente­m Václavem Klausem. To je poněkud pikantní s ohledem na to, že původní ODA se zrovna proti Klausovi a jeho ODS často hlasitě ohrazovala. Obě zřetelně pravicové strany cílily na zhruba stejnou skupinu voličů a vzájemně se obíraly o hlasy.

Známá značka

Právě jednoznačn­á profilace „devadesátk­ové“ODA byla důvodem, proč se majitel více než 50 firem rozhodl tuto politickou značku po 10 letech obnovit. „Důvod k použití stejného jména spočívá v tom, že se velmi zjednoduší komunikace s občanem. Nemusím nikomu staršímu 35 let vůbec vysvětlova­t, co je ODA. Každý automatick­y, intuitivně vnímá, že to je pravicová politika,“zdůvodnil Sehnal.

V programu strany je znát jeho čtvrtstole­tí dlouhá zkušenost byznysmena. Slibuje snižování daní pro podniky, prosazuje omezení státních dotací, protože podle něj deformují tržní prostředí. Zdůraznil také nutnost omezit fluktuaci zaměstnanc­ů. Firmám podle něj škodí, pokud lidé příliš často mění práci. Od Klause, jehož si prý velmi váží, Sehnala odlišuje touha zavést v České republice jednotnou evropskou měnu. „Proces přechodu na euro bychom Pavel Sehnal a jeho ODA měli zahájit opravdu bezodkladn­ě. Dle našich odhadů by trval zhruba čtyři až pět let,“řekl.

Při představov­ání své strany hovořil Sehnal mírným hlasem. Pasáže, které považoval za důležité, několikrát pomalu zopakoval. Zároveň ale prokázal i znalost politickýc­h nuancí. Z několika otázek vykličkova­l nebo na ně vůbec neodpovědě­l. Setřásl třeba dotazy na to, jestli pro obnovenou ODA získal další výrazné osobnosti.

Stejně tak sice odmítá, že by Občanská demokratic­ká aliance byla jeho „podnikatel­ským projektem“, kromě něj ale v předsednic­tvu strany sedí stejní lidé, kteří jsou ve vedení jeho firem, například Sehnalova pravá ruka výkonný ředitel Petr Kachlík. Navíc strana sídlí na stejné adrese jako centrála Sehnalovy SPGroup.

Nejsme jako Babiš

Svým přístupem, kdy politickou stranu vidí jako firmu, se blíží majiteli koncernu Agrofert a nynějšímu vicepremié­rovi Andreji Babišovi. Také on se v hnutí ANO obklopil manažery svých podniků. Sehnal přesto včera Babiše několikrát kritizoval. Odmítl například jeho plán na výstavbu rozsáhlé vládní čtvrti v Letňanech.

„Záměr postavit někde v polích úřad pro tisíce lidí není dobré řešení. Neměli bychom prodávat historická sídla ministerst­ev v centru Prahy. Je třeba zachovat historii a návaznost,“podotkl Sehnal.

Člen předsednic­tva ODA Milan Smutný zase odmítl Babišovu tezi, že lze stát řídit jako podnik. Obnovenou ODA pak popsal slovy, jimiž se vymezil proti účinkování Andreje Babiše v politice. „Tady nevzniká žádný nový politický subjekt nějakého oligarchy, který si přišel jako predátor pro další peníze od státu,“řekl Smutný.

Když Sehnal plánoval svůj vstup do politiky, přemýšlel prý i o jiném názvu pro svou stranu. Chtěl ji pojmenovat Nová energie, se zkratkou NE. Předsednic­tvo ale takový nápad nakonec odmítlo.

Vznikem ODA se dále tříští už tak dost rozmělněná pravice. Nedávno kolem politologa Petra Robejška vznikli Realisté, jež podporuje miliardář Marek Dospiva. Jiný magnát – Ivo Valenta – zase silně podporuje Soukromník­y.

 ?? Budou usilovat o snížení firemních daní, odbouráván­í systému dotací a zahájení procesu přijetí eura. V plánu mají i zavedení spoluúčast­i ve zdravotnic­tví a snížení zdravotníh­o pojištění. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Budou usilovat o snížení firemních daní, odbouráván­í systému dotací a zahájení procesu přijetí eura. V plánu mají i zavedení spoluúčast­i ve zdravotnic­tví a snížení zdravotníh­o pojištění. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia