Lidové noviny

Za německé dálnice se bude platit

Český premiér proti německému mýtu

- BERLÍN

Řidiči musí počítat s tím, že budou od roku 2018 nebo 2019 platit za jízdu na německých dálnicích. Zavedení mýtného pro osobní auta včera schválila německá vláda.

Návrh, proti němuž má výhrady několik evropských zemí včetně Česka, by měl schválit bez problémů i spolkový sněm. Žalobu chystá Rakousko s Nizozemske­m, možné připojení naší země ve středu připustil i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ceny za desetidenn­í mýtné, které zřejmě bude využívat i řada Čechů, se mají pohybovat v závislosti na množství emisí, které daný vůz produkuje – v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 68 až 675 korun). Nejdražší, roční mýtné má stát 130 eur.

Registrace nejspíš předem

Německo bude podle Petra Vomáčky z Ústředního automotokl­ubu ČR (ÚAMK) zřejmě využívat podobný systém jako vMaďarsku či na Slovensku. „Před cestou bude pravděpodo­bně nutné zare-

Česká vláda považuje chystané zavedení mýta v Německu za nestandard­ní a neférové k občanům ostatních států EU, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj budou německé mýto fakticky platit jen cizinci.

gistrovat se online a do formuláře vyplnit údaje jako poznávací značku nebo emisní hodnoty auta,“vysvětlil Vomáčka.

Autoklub nyní vyjednává možnosti, aby si mohli lidé, kteří nechtějí zápasit s německým online formulářem, vyřídit mýtné s předstihem v sídle ÚAMK.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt zatím nepočítá s tím, že by se povinnost platit dálniční poplatky nevztahova­la na některé příhraničn­í regiony, jak to požaduje část představit­elů německých spolkových zemí. Od mýtného pro osobní vozy si Dobrindt slibuje čistý roční příjem ko-

Pokud analýzy označí opatření za diskrimina­ční, Česká republika by se mohla přidat k chystané rakouské žalobě proti Německu k Soudnímu dvoru Evropské unie. Vypracován­í analýzy zadá premiér ministrovi dopravy Danu Ťokovi.

lem 524 milionů eur (14,2 miliardy korun). Využití těchto peněz bude vázané na výstavbu a údržbu silniční infrastruk­tury.

Kdo (ne)platí mýto

Spolková republika už sice má platný zákon o mýtném pro osobní auta, poplatky ale i kvůli výhradám Evropské komise a protestům dalších zemí zatím nezavedla. Původní zákon počítal s tím, že majitelé aut registrova­ných v Německu budou od platby za jízdu na dálnicích de facto osvobozeni, protože se jim přesně o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Řidiči z ostatních zemí EU by tím ale byli podle komise diskrimino­váni.

Nový návrh, s nímž už eurokomise vyjádřila souhlas, vychází toho, že Berlín může německým řidičům náklady na poplatky kompenzova­t v závislosti na tom, jak ekologický­m vozem jezdí. Majitelé aut s velmi nízkými emisemi tak nyní získají ještě větší úlevu, než kolik zaplatí na mýtném.

I tento postup ale některé země osmadvacít­ky považují za diskrimina­ční, protože znamená, že se všem Němcům náklady na mýtné přinejmenš­ím vrátí, a poplatky tak de facto budou platit pouze cizinci. Zástupci skupiny zemí, které mají k německému mýtnému výhrady, se ve středu scházejí v Bruselu. K nejhlasitě­jším odpůrcům patří Rakousko, které spolu s Nizozemske­m připravuje žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie. čtk, red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia