Lidové noviny

Ten krásný chameleon Pavlata

-

Nevím jak kdo, ale já obvykle na inspiraci k napsání tohoto sloupku čekám až do poslední chvíle, aby byl dle možností aktuální. Tentokrát jsem výjimečně věděl bohužel už od soboty, o čem bude.

Po smrti režiséra Jana Borny dostalo české divadlo v několika dnech další novoroční ránu, když zemřel herec Michal Pavlata. Při mé nekrofilní deviaci mám ve zvyku volat na mobilní číslo zesnulého, protože ho obvykle zvedne rodina a dozvím se, kdy je pohřeb, abych na něj mohl pozvat kamarády. Tuším, že Bolek Polívka šprýmoval na tohle záhrobní téma: „Ale pak se ti vždycky ozve, volaný účastník je dočasně nedostupný nebo hovor nepřijímá. Dovolali jste se do schránky…“Takže jsem Míšovi volal v zoufalé naději, že to vezme a půjde o omyl. Mobil

Pondělí Neff ovšem zvedl jeho bratr, bývalý senátor Josef, a stručně jsme si kondoloval­i. Sejdeme se zítra v poledne ve strašnické­m krematoriu.

Možná by měl Michal povstat z rakve a nafackovat nedovzděla­ným ignorantům z bulváru zjevu Davida Zápala, co byli naposledy v divadle leda na Spejblovi s Hurvínkem a mají tu drzost o něm napsat třeba titulek Zemřel herec známý z Babovřesek 2 a z Okresního přeboru. Oni nevědí, jak skvělý byl hlavně na jevišti, kde v Činoherním klubu dozrál k famózním proměnlivý­m rolím, jak zde poctivě vypočetla Jana Machalická? Jen bych ještě doplnil jeho skvělého doktora Steynitze v Hauptmanno­vě Před západem slunce. Měl vlastnost velkých aktérů, že se v každé postavě přetvořil v toho kterého chameleona, ale vždycky zůstal svůj.

Úterý Putna

Středa Baldýnský

A dabing? Ovšemže byl prvotřídní, ale uměl si z toho dělat bžundu. Byl jsem u toho, když jisté fanynce, která mu mazala med kolem úst ohledně krásného hlasu, odpověděl: „Milostivá, díky, ano, já jsem ten nejlepší dabér třetího mravence ze všech disneyovek!“

Nutno připomenou­t, že Michal byl zaníceným fotbalovým fanouškem, jenž psal o svém milovaném odvětví ostrým perem do Sportu a celý život úspěšně tajil, kterému z pražských klubů vlastně fandí. Teprve nyní jsem se dozvěděl, že aby nás potěšil, chameleon jeden, předstíral lásku ke Slavii, ale niterně patřil na Letnou. Jednou mi nechtěně hodně zavařil. Byli jsme s rodinkou na dovolené v Hurghadě a Slavia hrála důležitý mač. Esemeskuju, jak to dopadlo. Odepsal: „Sešívky, vyhrály jste zase gólem v poslední minutě. Mazel tov!“Dávám

Čtvrtek Rejžek číst jeho zprávu nedospělém­u synáčkovi v restauraci, plné muslimů, a hošík zařve na plný lokál: „Jo, mazel tov!“Kupodivu nás Islámský stát tehdy ušetřil.

Nikde se zatím nepsalo o tom, jak naprosto odčinil podpis anticharty ohromnou pílí, s jakou v devětaosmd­esátém roce mezi herci získával signatáře petic za propuštění Václava Havla, Rudolfa Zemana a Jiřího Rumla z vězení, o Několika větách nemluvě.

Když odejde takhle skvělý chlap, nezbývá než smeknout klobouk a dát si velkého panáka na jeho památku. JAN REJŽEK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia