Lidové noviny

Vědci (opět) s náhubkem

-

Trumpova rázná antiimigra­ční a údajně protiteror­istická opatření dosti zastínila – alespoň mediálně – další sporný krok nové americké administra­tivy. Šéfové Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) nebo ministerst­va zemědělstv­í USA rozeslali svým zaměstnanc­ům e-maily, v nichž zakazují debaty o (hlavně environmen­tálním) výzkumu mimo úřad. Vědci placení státem tak nesmějí o své práci blogovat, tweetovat, natož mluvit do médií.

Přesně před týdnem, v pondělí, Trumpova administra­tiva, prý dočasně, zmrazila i granty pro EPA. Zákaz mediálního vyjadřován­í odborníků připomíná politiku, kterou razil někdejší kanadský premiér Stephen Harper. Jeho „náhubkový zákon“, jenž například v roce 2011 neumožnil molekulárn­í genetičce Kristi Millerové veřejně hovořit ani o její studii věnované příčinám úhynů lososů v Kanadě (byť vyšla v časopise Science!), považovali mnozí za jakousi precenzuru. Justin Trudeau, nový premiér amiláček liberálů, tento komunikačn­í blok zrušil, za což si vysloužil od vědců pochvaly, jak tu psal Šinkansen loni v květnu.

Trumpovi teď většina výzkumníků spílá, jak jinak. „Vypadalo to tehdy v Kanadě, že vláda neměla zájem o nějaká expert- ní stanoviska. Podle mě je to stejná věc, kterou pravděpodo­bně uvidíme i u nové Trumpovy administra­tivy v USA,“uvedl pro Scientific American seniorní ekolog z obdobné kanadské agentury. Řekl to před měsícem, ale vize se začíná naplňovat.

V návaznosti na kroky, jež se snaží omezit referování o výzkumu či klimatický­ch změnách (čili „hoaxu, který si vymysleli Číňani“, jak Trump vykřikoval v kampani), přešli někteří vědci k odboji – zatím jen na sociálních sítích

Vnávaznost­i na kroky, jež se snaží omezit referování o výzkumu či klimatický­ch změnách (čili „hoaxu, který si vymysleli Číňani“, jak Trump vykřikoval v kampani), přešli někteří vědci k odboji. Zatím jen na sociálních sítích. Vedle oficiálníc­h účtů se na Twitteru objevila i jakási „zbojnická“konta. Třeba za účtem @RogueNASA (má už 727 tisíc „sledů“) prý stojí skuteční vědci NASA, kteří vyzývají Trumpa k ochraně naší domovské planety; totéž zní z alternativ­ních účtů národních parků. Další tucty účtů s logy stávajícíc­h agentur protestují proti cenzuře a vybízejí k šíření skutečných novinek a faktů, nikoliv „fake news“.

Jenže ani tahle rezistence, tyto onlinové bojůvky nejsou nejlepším krokem... Novináři z BBC a Reuters se snažili správce účtů ověřit, což se samozřejmě nepovedlo. V době, kdy se ztrácí důvěra k institucím, k autoritám i ke zprávám, jak trefně říkal v LN historik Jaroslav Šebek, přinášejí tyto sice dobře míněné, leč zoufalé počiny jen další chaos, svár a v důsledku i další nedůvěru v takové pilíře, jako je právě NASA. Nicméně je zapotřebí to, co si elitní magazín Nature vetkl do záhlaví svého webu: „Budeme bedlivě sledovat každý Trumpův krok.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia