Lidové noviny

Podvody s pozemky obírají lidi o miliony

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Restituce měly alespoň zčásti napravit křivdy, které se udály za bývalého režimu. Jenže se ukazuje, že díky nim se k lukrativní­mu majetku mnohdy dostávají spekulanti, kterých se původní záměr, totiž vrátit v minulosti zabrané pozemky či za ně dát náhradu, vůbec netýkal. Jedná se o byznys v řádech stovek milio- nů, možná i miliard korun. O tom, jak se dostat k pozemkům restituent­ů, vypovídá příběh Jiřího Kerlese. Případů s obdobným scénářem je přitom víc.

Před pěti lety podepsal tehdy osmdesátil­etý restituent Jiří Kerles smlouvu se společnost­í Borrador Invest. Zavázal se, že na ni převede po skončení soudních pří lukrativní pozemky, o které se soudil se Státním pozemkovým fon- dem. Kdyby tak neučinil, smlouva ho zavazuje k zaplacení vysoké pokuty. Celková kupní cena za všechny pozemky byla ve smlouvě vyčíslena na pět milionů ko- run. To je ale podstatně méně, než kolik je skutečná hodnota parcel.

Jak na přání LN sdělil Jiří Vesecký, specialist­a segmentu pozemků ve společnost­i RE/MAX Commercial, cena parcel se dle hrubého odhadu pohybuje okolo částky 9,5 milionu korun. Pokud by se ale podařilo změnit jejich využití na stavební pozemky, mohla by vzrůst i na více než 143 milionů.

S jakým výsledkem skončí všechny soudní spory o zmíněné pozemky, se již nedozvíme. Jiří Kerles totiž nedávno zemřel. Stejně tak můžeme pouze spekulovat o tom, jaký měl být osud pozemků, kdyby je skutečně získala společnost Borrador Invest. LN k případu zaslaly dotazy Janu Šafrovi, členovi představen­stva firmy. Zůstaly bez odpovědi. Pokračován­í čtěte na straně 13

Pět milionů korun nabídla firma za pozemky v hodnotě nejméně 9,4 milionu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia