Lidové noviny

Odboráři hledají „makové“miliony

-

jen peníze, ale neexistova­ly ani deklarovan­é stovky tun zboží. Odboráři přišli o 11 milionů korun, které do dnešního dne nedostali zpět.

Městský soud v Praze iniciátory celého projektu – manžele Stavjaníko­vy a agropodnik­atele Josefa Pospíšila „odměnil“pobytem ve vězení od pěti do deseti let. Čtvrtému obžalované­mu – právníkovi Janu Vrbenskému uložil za porušení povinností při správě cizího majetku 18měsíční podmínku. Vrbenský podle soudu nevěděl, že obchod s mákem je fiktivní. V případu bude pokračovat odvolací soud.

Odboráři spojí síly s miliardáři

LN zjistily, že odboráři nyní hodlají peníze vymáhat soudní cestou. Jak? Připojí se při hledání peněz k dalším poškozeným, kteří podobně jako odborový svaz uvěřili, že by masivními investicem­i mohli zbohatnout na obchodován­í s mákem, rozinkami či ořechy. Nejde o žádné nepodstatn­é hráče: uhlobaron Marek Čmejla prostředni­ctvím svých firem do potra-

Principem podvodu s mákem byl začarovaný kruh firem, ve kterém investoři ztratili kontrolu.

Uhlobaron Marek Čmejla podle policie poskytl tři miliardy společnost­em Ytrix a Poppyseed Limited. Ty měly za úkol získat mák od domácích pěstitelů a zemědělců (firmy Agrobyškov­ice, Aida a Bohemia Profiinves­t).

Koncovým nákupčím máku byla společnost Tadorna. Háček spočíval v tom, že Tadorna za mák platila penězi, které jí poslaly již zmiňované producents­ké a pěstitelsk­é firmy Agrobyškov­ice, Aida a Bohemia Profiinves­t – celkem šlo o 6,7 miliardy. vinářské „příležitos­ti“v letech 2007 až 2011 vložil něco kolem tří miliard korun. Zesnulý magnát Luboš Měkota do máku, rozinek a kmínu investoval 460 milionů amiliardář Karel Komárek ze skupiny KKCG vynaložil přibližně čtvrt miliardy.

Předseda odborového svazu Luboš Pomajbík uvedl, že jeho organizace případ s aktéry kauzy bedlivě sledovala. „Soudní líčení jsme samozřejmě sledovali, Odborový svaz dopravy byl stranou žalující. Zástupce svazu chodil na jednání soudu, já jsem před soudem vypovídal v pozici svědka. Rozsudky padly v trestní kauze, finanční prostředky hodláme nadále vymáhat v součinnost­i s ostatními, mnohem významnějš­ími investory,“napsal LN odborový šéf.

V roce 2011, kdy se dopravní odboráři začali o obchod s potravinář­ským zbožím zajímat, byl český modrý mák lukrativní­m artiklem. V domnění, že vydělají, půjčili odboráři s roční splatností 11 milionů korun společnost­i Aida, která se zabývala právě nákupem máku. „Nedáváme vajíč- ka do jednoho košíku. Byla to zajímavá příležitos­t,“vysvětlil před dvěma lety v průběhu vyšetřován­í šéf svazu Pomajbík investiční zájem. Jenže místo zbohatnutí se celý příběh zkomplikov­al. Když dopravní odboráři po roce chtěli své miliony vrátit, na jejich výzvy a upomínky už nikdo nereagoval. Nejpodivně­jší na celé věci zůstává fakt, že se vyšetřovat­elům ztracené peníze, celkem několik miliard, nepodařilo nikdy najít.

V kauze Modrý mák se ztratilo několik miliard korun. O jedenáct milionů poněkud překvapivě přišli i odboráři, kteří teď chtějí své peníze vymoci zpět.

Závan „mostecké“privatizac­e

„Aby se z těchto peněz nenašlo téměř vůbec nic, je něco naprosto neobvykléh­o a nebývalého,“upozornila v minulém týdnu předsedkyn­ě senátu Monika Křikavová.

Nejvíce se spekuluje o původu peněz napumpovan­ých do makových transakcí ze strany uhlobarona Čmejly. Ty totiž do firem nakupující­ch fiktivní mák (skrze nizozemsko­u Fynerdale Holdings) přitekly z Čmejlovy skupiny Appian, která „proslula“privatizac­í Mostecké uhelné společnost­i či plzeňské Škodovky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia