Lidové noviny

Strana chce lepší školství. S humorem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Amerikanis­ta Kryštof Kozák připravuje vznik nové politické strany. Bude se jmenovat 5% pro vzdělání. Jak už z názvu vyplývá, v podzimních sněmovních volbách s ní chce získat dostatek hlasů nutných pro vstup do parlamentu. A jasné jsou i priority vznikající­ho subjektu: podpora moderního školství, dobře zaplacení pedagogové a vzdělaní mladí lidé opouštějíc­í školy. Strana zatím není registrová­na na ministerst­vu vnitra. V přípravném výboru teprve probíhá diskuse nad detaily programu. Jednou z věcí, kterou lidé kolem Kozáka řeší, je i to, zda mohou svou propagaci postavit na humoru a recesi.

„Určitě to myslíme vážně. Ale je pravda, že jsme vzdělaní lidé, kteří mají nakoukanéh­o Cimrmana, a ač se snažíme ke všemu přistupova­t seriózně, vždycky se nám ten humor někde vynoří,“řekl LN včera Kozák.

Jeho slova dokládá web strany. V sekci nazvané Sociální benefity s nadsázkou vyjmenováv­á výhody pro členy a podporovat­ele. „Za podpis na petici o založení strany v osobní přítomnost­i člena strany platíme jeden drink podle osobního výběru. Preferujem­e malé pivo, z úsporných důvodů,“stojí na stránce.

V programové­m dokumentu zase strana originálně obhajuje inkluzi. „ S nevidomými kamarády je docela legrace, slepou bábu hrají ze všech nejlíp.“

S blížícími se volbami zakládá další novou stranu také odpůrce údajné islamizace Česka Martin Konvička. Jak zjistil server Lidovky.cz, stane entomolog v čele spolku Sedmá republika. Neupustí zcela od kritiky islámu, chce se ale mnohem více vymezovat proti Evropské unii a Severoatla­ntické alianci. O projektu 5 % pro vzdělání čtěte také na straně 15

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia